... да по њему назовеш своју online продавницу

СТВАРАЈ НОВАЦ И ДОК СПАВАШ!
Твоја виртуелна интернет продавница ради 24 сата дневно, 365 дана у години, а сваком клијенту пружена је максимална услуга и проверене информације.

Шта је најбитније приликом online куповине? Сложићемо се да је купцима најбитније уверење да је тај продавац на Интернету реално постојећа фирма или особа, а не измишљени интернет субјекат за интернет преваре. А поверење између купца и продавца на Интернету гради се и кроз могућност да се веродостојност продавца лако проверава. На тај начин се повећава и вероватноћа да ће купац лакше да се одлучи да свој новац остави поузданом сајбер продавцу и тиме увећа његов приход.

Виртуелне интернет продавнице које имају истакнуте комплетне контакт и регистрационе податке (адреса седишта, телефони, назив фирме...), свакако уливају више поверења од оних које можеш да контактираш само путем имејла на неком од бесплатних глобалних имејл сервиса.

Да ли би неко тек тако поверовао online продавници на домену неке егзотичне острвске државице у сред Пацифика? Мислиш да је ситуација са, на пример .COM доменом, много боља? Да ли знаш да .COM домен може да региструје било ко и без икакве реалне идентификације, чак и са потпуно измишљеним подацима? Чак и ако су подаци прави, може да користи разне опције за намерно сакривање података о регистранту тог назива домена.

Насупрот томе, регистранти националних .RS и .СРБ домена морају приликом регистрације домена да дају тачне, потпуне и важеће податке, који се с времена на време и проверавају. Националне интернет домене не могу да региструју неидентификоване фирме или појединци, што пружа већи степен поузданости и безбедности:

  • смањују могућност превара при онлајн куповини и другим трансакцијама на Интернету
  • спречавају злоупотребу назива домена при лажном представљању или сајбер криминалу

"Ко је", то јест "Who is", је wеб сервис који омогућава да се сазна ко је власник неког националног интернет домена и налази се на адреси www.domen.rs/whois. Такође, веродостојност постојања неке домаће фирме, подаци о њеном власнику и адреси, па и неки од података финансијског пословања, доступни су на сајту Агенције за привредне регистре www.apr.gov.rs.

Поред безбедносних аспеката, национални интернет домен је и одредница присуства на неком тржишту, па корисник који региструје .RS и/или .СРБ домен, истовремено и географски одређује територију за коју је његов интернет сајт превасходно намењен. То је посебно битно за интернет претраживаче, јер они воде рачуна о локалним садржајима и у приказу резултата претраге дају предност сајтовима на .RS и .СРБ доменима када имају упит из Србије.

Ако је твоја online продавница на неком од националних интернет домена, то само по себи говори да је та интернет локација намењена том конкретном локалном тржишту, да их ту очекује садржај и контакт на локалном језику, као и производи или услуге прилагођени локалном тржишту. Зато и велике светске компаније региструју посебне, националне домене, за сваку од земаља у којој послују.

САЗНАЈ ВИШЕ: