Od dimnih signala do Interneta

Od komunikacije oblačićima dima koje svi mogu da vide, do komšijine bežične internet veze koju bi svi hteli da koriste, pitanje bezbednosti je bilo pitanje nivoa znanja i poštovanja pravila.

1praistorija

Počev od praistorije, do današnjih dana, oduvek je bilo bitno sačuvati poverljivost komunikacije, neizmenljivost poruke i dostupnost prenosa. Sve ono što je nekada važilo i za dimne signale, golubove pismonoše, telegraf, telefon, radio i televiziju, danas je još važnije i složenije za Internet u savremenom bežično umreženom svetu.

Pogledajte izložbu: Istorija bezbednosti telekomunikacija - od dimnih signala do Interneta  (PDF 1.6 MB)

Ova izložba je nastala u oktobru 2013. godine u okviru kampanje "Evropski mesec sajber bezbednosti" u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) sa Diplo fondacijom. Autor izložbe je Lazar Bošković, autor ilustracija Vladimir Veljašević, a izložbu je dizajnirao Orange studio.

"Evropski mesec sajber bezbednosti" ima za cilj da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu dobre prakse. Srbija je ove godine po drugi put deo "Evropskog meseca sajber bezbednosti" i tim povodom 29. oktobra RNIDS organizuje panel debatu pod nazivom „Internet bezbednost 3 u 1“.