Који домен коме припада?

Свет интернет домена свакога дана постаје све компликованији, али једна ствар се никако не мења - у локалном претраживању Интернета предност имају сајтови на националним доменима.

Врсте интернет домена

Национални интернет домени држава се стручно називају ccTLD - country code Top-Level Domain (у преводу: национални интернет домен највишег нивоа). Везани су за међународну двословну ознаку државе, и такав је и наш .RS домен. У последњих неколико година, поред њих постоје и IDN ccTLD, као што је наш .СРБ домен. IDN - Internationalized Domain Name (у преводу: интернационализован назив домена) су они називи домена који нису написани енглеским алфабетом, већ националним писмом, било да је оно кинеско, арапско или ћириличко.

Поред ове две врсте домена постоје и генерички домени, gTLD - generic Top-Level Domain (у преводу: генерички интернет домен највишег нивоа), који се понекад називају и међународни или глобални домени. Међу њима су свакако најпознатији и најкоришћенији .COM, .ORG, .NET… Међутим, од скора је уведено преко 1000 нових gTLD и то на више језика и писама: .web, .сaйт, .移动, . شبكة, events, .works, .cool, .vision, .today, .company, .shop, .trend, .place, .guru, .blog, .sex... и много других.

У оквиру националних интернет домена, било да су ccTLD или IDN ccTLD, постоје домени следећег нивоа, то јест SLD - second level domain (у преводу: домен другог нивоа), који се називају и поддомени. То су, уствари, доменски простори у оквиру којих је могућа регистрација назива домена за кориснике. Уобичајено је да је регистрације назива домена на нивоу поддомена јефтинија од назива домена на ccTLD или IDN ccTLD нивоу, иако им је функционалност потпуно иста.

Best Internet Concept of global business from concepts series

Доменски простори националних домена

За називе .RS и .СРБ домена, регистрација је могућа у оквиру седам доменских простора у оба домена (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS, .IN.RS, .GOV.RS и .AC.RS, као и .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ, .ОД.СРБ, .УПР.СРБ и .АК.СРБ), зависно од правног статуса корисника. Наравно, најскупља је регистрација назива одмах на нивоу .RS и .СРБ, и она је доступна за све заинтересоване кориснике, без ограничења, без обзира да ли су правна или физичка лица, домаћа или страна. Зато на вебадресама које садрже .RS и .СРБ могу истовремено да се нађу и мултинационалне компаније и локалне самоуправе и мале трговинске радње, па и појединци.

Међутим, за остале доменске просторе важе одређена ограничења. Тако су за пословне кориснике, то јест све који имају регистровану фирму, без обзира да ли су домаћа или страна правна лица и предузетници, предвиђени поддомени .CO.RS и .ПР.СРБ. За непрофитне организације, било да су домаће или стране, намењени су .ORG.RS и .ОРГ.СРБ. Све образовне установе, и домаће и стране, могу да региструју називедомена на нивоу .EDU.RS и .ОБР.СРБ. За појединце, домаћа или страна физичка лица, предвиђени су поддомени .IN.RS и .ОД.СРБ. Ови последњи су уједно и најјефтинији за регистрацију, а нешто скупљи су они намењени за прве три категорије корисника.

Преостала два национална доменска простора намењена су специфичним корисницима и бесплатни су за регистрацију. Поддомени .GOV.RS и .УПР.СРБ намењени су државним органима Републике Србије, па је и управљање њима препуштено Управи за заједничке послове републичких органа. Управљање адресним просторима .AC.RS и .АК.СРБ препуштено је Академској мрежи Србије, јер су предвиђени за високообразовне и научне институције.

Цена различита - функционалност иста!

Дакле, доменска структура оба национална домена омогућава регистрацију назива домена за све категорије корисника, у два доменска нивоа, водећи рачуна о њиховим потребама и могућностима. Без обзира на то који ниво домена одаберу, функционалност назива домена је потпуно иста. А цена се креће од бесплатне регистрације, преко неколико стотина динара за називе домена за личне потребе, и скоро двоструко скупљих назива за фирме, организације и образовне установе. По овим ценама не могу да се региструјуназиви међународних домена.

Најскупљи називи домена, они само са.RS и .СРБ на крају, доступни свима, имају цену на тржишту око пар хиљада динара, зависно од изабраног овлашћеног регистра. Технички гледано, они нису ни по чему бољи од оних јефтинијих националних домена, али су популарнији. Компаније и појединци који желе да на тај начин потпуно штитите свој идентитет, назив своје фирме или својих брендова, производа или услуга на српском интернет простору, региструју све називе домена који су им доступни, користећи у називу појам који желе да заштите.

Разлика између "домен" и "назив домена"

Интернет домен је скуп уређаја или интернет сервиса повезаних на Интернет, који чине јединствену административно-техничку целину. Назив интернет домена је текстуална ознака која идентификује домен, национални или међународни (на пример: rnids.rs), и то је оно што корисник региструје. Он је саставни део веб и имејл адресе и на тај начин одређује ваш идентитет на Интернету.

Предности националних домена

Предности регистрације националних .RS и .СРБ домена у односу на међународне, ради лакшег објашњења, могу да се систематизују у пет целина: присуство, доступност, идентитет, безбедност и припадност.

Национални интернет домен је одредница присуства на неком тржишту, па корисник који региструје .RS и .СРБ домен, истовремено и географски одређује територију за коју је његов интернет сајт превасходно намењен. Још увек је слободан и доступан за регистрацију велики број потенцијално занимљивих појмова у оквиру .RS и .СРБ доменских простора (имена, назива фирми или производа, географских и општих појмова из области културе, историје, уметности…). Регистровањем свих потребних .RS и .СРБ домена потпуно штитите свој идентитет, назив своје фирме или својих брендова, производа или услуга на српском интернет простору. Национални интернет домени пружају већи степен поузданости и безбедности јер не могу да их региструју неидентификоване фирме или појединци, што је јако битно у спречавању злоупотреба домена (лажно представљање, сајбер криминал…). Коришћење националних интернет домена показује и припадност локалној интернет заједници, а корисници .RS и .СРБ домена имају и посебне погодности бесплатне промоције на скуповима као што је ДИДС, велика годишња конференција о Интернету.

Прочитајте и остале текстове на сајту www.domen.rs, јер је у њима објашњено зашто је добро да имате своје називе .RS и .СРБ домена, како да их правилно одаберете и где и како да их региструјете.

Свакако кликните на ову реченицу да нам смањите Bounce Rate. Хвала!