Уобичајена заблуда

Рекли су ми да се домаћи домени лошије позиционирају на Гуглу. Да ли је то тачно?

ОДГОВОР: Није тачно. Гугл у резултатима претраге даје предност сајтовима на локалним, националним интернет доменима, што значи да за претраге из Србије даје предност сајтовима на .RS и .СРБ доменима. Такође, Гугл равноправно третира појмове на ћирилици и латиници, без обзира на то којим писмом сте уписали тражени појам. Сазнајте више на страни “Из угла Гугла“!

Дефиниције главних појмова

Која је разлика између појмова “интернет домен” и “назив интернет домена”?

ОДГОВОР: Интернет домен је скуп података који описује једну административну целину на интернету и везан је за одређену интернет локацију и сервисе које она пружа (www, mail, ftp…). Назив интернет домена је алфанумеричка ознака регистровна на одређеног корисника и уписана у Регистар, чиме се ствара административно-техничка могућност за његову видљивост на интернету.

Шта је ccTLD?

ОДГОВОР: country code Top-Level Domain – Национални интернет домен највишег нивоа – везан је за међународну двословну ознаку државе (као што је наш .RS домен).

Шта је IDN?

ОДГОВОР: Internationalized Domain Name – Интернационализовани називи домена – називи домена који нису написани енглеским алфабетом. Постоје IDN домени првог нивоа, као што је наш .СРБ, који у називима домена подржавају слова ван енглеског алфабета и лево и десно од тачке, и IDN домени другог нивоа, као што је наш .RS, који у називима домена подржавају слова ван енглеског алфабета само лево од тачке.

Шта је gTLD?

ОДГОВОР: generic Top-Level Domain – Генерички интернет домен највишег нивоа – понекад се називају и међународни домени (као што су .COM, .ORG, .NET…).

Шта је DNS?

ОДГОВОР: Domain Name System – Систем назива интернет домена – базни интернет сервис, који омогућава превођење назива интернет домена у IP бројеве и обрнуто. Он омогућава једноставну комуникацију људи са интернетом, јер је интернет базиран на IP бројевима који људима представљају бесмислен низ бројева и тачака, скоро немогућ за памћење.

Шта је РНИДС?

ОДГОВОР: Фондација “Регистар националног интернет домена Србије” (скраћено: РНИДС) је организација која управља регистром назива националних интернет домена .RS и .СРБ и интернет инфраструктуром од посебног значаја за функционисање интернета у Србији, која обезбеђује да национални интернет домени беспрекорно функционишу.

О .СРБ домену

Чуо сам да постоји проблем са адресама е-поште на .СРБ домену?

ОДГОВОР: Проблем ћириличког .СРБ домена и свих других (IDN) домена који нису на енглеском алфабету, да адреса е-поште, на глобалном нивоу, није функционална ако се корисничко име са леве стране знака "@" испише на нелатиничком писму, заправо је технички проблем софтвера на мејл серверима, а не самог IDN домена. Стандарди за пуну имплементацију IDN-а стичу све већу подршку водећих светских софтверских кућа, тако да листа софтвера који подржавају потпуне IDN адресе е-поште тренутно обухвата: Outlook 2016, Gmail, Roundcube, phlyMail, postfix 3.0.4 (Docker), Horde webmail, Centos 7.0...

Када у читач (браузер) укуцам ћириличку адресу, она ми се одмах конвертује у неке чудне знаке и не видим шта ту пише. У чему је проблем?

ОДГОВОР: За IDN домене (у које спада и наш .СРБ) неке интернет читаче треба додатно подесити, поготово ако су у питању старије верзије. Упутство за подешавање неколико најчешћих интернет читача (Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, Google Chrome, Apple Safari, Opera, Blackberry Browser, Android Browser) може се наћи у документу “Анализа стандарда, препорука и практичних искустава у примени интернационализованих назива домена”.

Да ли је потребно да пишемо “www” у адресама .СРБ сајтова?

ОДГОВОР: Технички гледано, уопште није потребно писати “www” у оквиру адресе сајта. То је више остатак првобитне праксе у писању интернет адреса. И сви постојећи сајтови са .RS доменом могу да се пронађу без “www” на почетку, наравно, ако су правилно подешени и DNS сервер и сервер на коме су хостовани.

Да ли на сајтовима са .СРБ доменом може да постоји и садржај на латиници или другим језицима?

ОДГОВОР: Садржај сајта и његов домен нису директно повезане ствари. Као што сте и до сада на сајтовима са .RS доменом могли да имате садржај на било ком језику и писму, тако ће бити и на сајтовима са .СРБ доменом. Оно што се појављује као нова могућност је да, на пример, подесите да се на домену “rnids.rs” појављује примарно латинички садржај, а на домену “рнидс.срб” примарно садржај на ћирилици.

Желим да ми постојећи сајт на .RS домену буде видљив и са .СРБ адресом. Како то да урадим?

ОДГОВОР: Потребно је да у хостинг панелу сајта додате .СРБ домен као domain alias или да направите редирекцију, уз постојеће домене везане за тај сајт. Ово треба да обави web администратор сајта или техничка подршка хостинг провајдера.