ВИДЕО: 1 Интернет, 3 домена, 4 државе

FacebookLinkedinEmail
21.07.2016.

Одговор на питање „Да ли је било онлајн живота и пре интернета?“ сазнаћете у полусатној документарној причи о битним људима, организацијама и догађајима из 20 година званичне историје интернета у Србији и ономе што је претходило.

Документарна емисија „1 Интернет, 3 домена, 4 државе“ настала је у сарадњи Радио-телевизије Србије и Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС).

Комбинацијом архивског видео и фото материјала, изјава сведока времена и нараторске приче, приказан је преглед кључних датума и процеса који су обележили развој интернет технологије, домаћих интернет садржаја, е-сервиса и националних интернет домена, кроз везу са друштвеним променама у Србији и светским токовима. Прича почиње крајем осамдесетих година прошлог века, када је СФР Југославија добила .YU интернет домен и била повезана на Европску академску и истраживачку мрежу. Преломни датум је 27. фебруар 1996. када је Рачунарски центар Универзитета у Београду повезао Академску мрежу на интернет, након чега је уследила и појава првих комерцијалних интернет провајдера и повећање потребе за регистрацијом назива интернет домена. Наредних 20 година обележила је активна улога интернета у друштвеним процесима у Србији, унапређивање интернет инфраструктуре, гашење .YU домена, почетак рада .RS и .СРБ домена, развој домаћег интернет садржаја, оснивање РНИДС-а и његова подршка српској интернет заједници.

О преломним догађајима у историји интернета у Србији говоре: Мирјана Тасић, Данко Јевтовић, Војислав Родић, Дејан Ристановић, Зоран Јовановић, Миломир Глигоријевић, Мирјана Росић, Душан Татомировић, Радивоје Зоњић, Бранислав Анђелић, Милан Мијић, Слободан Марковић, Иван Минић, Ненад Крајновић, Владимир Јеленковић, Никола Марковић, Зоран Перовић и Радован Дробњаковић.

Емисија је премијерно емитована 8. јула на РТС2. Сценариста је Лазар Бошковић, редитељ Павле Грујичић, стручни сарадници Мирјана Тасић и Слободан Марковић, а уредница емисије Оливера Косић.

FacebookLinkedinEmail