Како одабрати веб-хостинг компанију?

FacebookLinkedinEmail
23.11.2021.
веб-хостинг

Једна од основа успешног онлајн присуства данас јесте поседовање назива домена и веб-сајта. Да би сајт на најбољи начин комуницирао тј. представио информације или понуду производа и услуга, он мора да буде доступан крајњим корисницима. Ту на сцену ступа веб-хостинг. Веб-хостинг и веб-сајт су две стране истог новчића - jедно без другог не могу да функционишу.

„Веб-сајт се састоји од више фајлова попут текстова, слика и видео-материјала, и да би био доступан посетиоцима, неопходно је да сви његови фајлови буду смештени на одговарајућем серверу. Управо се ти сервери налазе у власништву веб-хостинг компанија које пружају ове услуге и део ресурса сервера изнајмљују крајњим корисницима.“

Иако на први поглед можда не изгледа као важно, одабир поуздане хостинг компаније може представљати основу за несметано функционисање веб-сајта и даљи раст пословања. Погрешан избор пак може изазвати непотребну главобољу, прекиде у раду веб-сајта и на крају – велике трошкове. Многи почетници који тек улазе у онлајн воде остају збуњени и често траже савете о типу хостинга који би најбоље одговарао њиховима потребама и на том путу долазе у контакт са хостинг провајдерима који нуде тaј тип услуге. 

Уместо да са новим информацијама ствари буду лакше, оне се углавном компликују јер на домаћем и страном тржишту постоје десетине, па и стотине различитих хостинг компанија које нуде пакете различитих величина и функционалности, као и врсте хостинга које су прилагођене различитим типовима сајтова. 

Добра вест је да, и поред свих разлика, постоје одређени универзални фактори које можете узети у обзир приликом поређења услуга и избора хостинг провајдера. У овом тексту реч је управо о томе.

Перформансе и доступност

Први савет је да свакако истражите какве перформансе веб-хостинг компанија нуди у својим пакетима. Када говоримо о перформансама, на крају крајева, мислимо на брзину, јер, оно што ви као потенцијални купци веб-хостинг пакета желите да добијете од хостинг услуге јесте доступност и брзо учитавање веб-сајта. Према истраживању Гугла из 2017. године, уколико се брзина учитавања странице  са једне секунде повећа на три, вероватноћа да ће посетиоци напустити страницу повећава се за 37%.

Простор и проток

Једна од основних ставки у спецификацијама пакета углавном су простор и проток.

Простор (енг. storage), једноставно речено, представља укупан простор на диску који можете искористити за смештање фајлова веб-сајта. У зависности од врсте сајта зависиће и количина простора која је неопходна, те тако, на пример, презентационом веб-сајту од неколико страница неће бити потребно много простора, за разлику од е-продавнице која може садржати неколико стотина, па чак и хиљада страница.

Проток (енг. bandwidth) означава количину података која путује ка вашем сајту, али и од њега ка кориснику. Сваки пут када неко посети било коју страницу веб-сајта троши се проток, односно преноси се одређена количина података на релацији корисник–сервер. Многе хостинг компаније у својим пакетима нуде неограничен проток. Mеђутим, у пракси тај проток је ипак ограничен у одређеном виду. Информације о ограничењима се углавном налазе у Условима коришћења.

Uptime или доступност

Uptime означава време за које хостинг компанија гарантује да ће веб-сајт бити доступан. Индустријски стандард за доступност је око 99,95%. Приликом прегледа пакета обратите пажњу на ове проценте.

Корисничка подршка

Поред техничких карактеристика пакета, који су ту да омогуће да сајт функционише онлајн, једнако важно је и да хостинг компанија буде компетентна да брзо и ефикасно пружи подршку корисницима, одговори на питања или реши проблеме који се могу појавити. Приликом потраге за хостинг компанијом, обратите пажњу на следеће ствари:

  • Које канале подршке компанија нуди? Већина хостинг провајдера обезбеђује подршку путем имејла и тикетинг (енг: ticketing) система, док неке компаније подршку пружају и путем livechat-а и телефона. 
  • Које је време првог одговора и решавања проблема? Углавном хостинг компаније одговарају веома брзо, а време решавања проблема може зависити од тежине самог захтева и природе проблема, односно од тога да ли је неопходно да се изврше додатне провере и сл. 

Ове информације можете сазнати на званичном веб-сајту хостинг компаније или им можете послати имејл са питањима о начину функционисања подршке пре него што  донесете коначну одлуку. Такође, у случају да на интернету прочитате искуства више корисника која указују на незадовољство подршком или чекање на одговор и решавање проблема чак и до неколико дана, наш савет је да такву компанију заобиђете.

Сигурност и безбедност

Приликом истраживања потенцијалних веб-хостинг провајдера, проверите и сигурносне протоколе које примењују, посебно на нивоу сервера. На пример, да ли користе серверски firewall који има за циљ да надгледа сав долазни и одлазни саобраћај и спречи потенцијалне злоупотребе, да ли омогућавају заштиту од DDoS 
напада и сл. На основу тих и сличних информација можете закључити колико је хостинг компанија озбиљна у заштити вашег веб-сајта од злоупотреба и потенцијалних хакерских напада. Наравно, треба имати на уму и чињеницу да, и поред свих заштитних мера, веб-сајт може бити мета хакерског напада, о чему је већ било речи.

Шта је са резервним копијама (енг. backup)?

У непредвиђеним ситуацијама резервне копије вашег веб-сајта, односно свих припадајућих фајлова могу спасти ствар. Уколико информације o резервним копијама нису доступне на званичном веб-сајту хостинг компаније, предлажемо да поставите следећа питања:

  • Да ли и колико често врше бекап веб-сајта? Да ли то раде на дневном или недељном нивоу?
  • Колико дуго чувају верзије бекапа на својим серверима (нпр. 30 дана)?
  • Постоји ли могућност да преузмете бекап локално? 

Велики број хостинг компанија, у оквиру својих корисничких панела, пружа могућност аутоматског и мануелног генерисања бекапа, као и преузимања бекапа на локални рачунар. На тај начин можете се осигурати да имате више верзија бекапа, како онлајн тако и локално. 

SSL сертификат

Гугл препоручује да сваки веб-сајт сада треба да има инсталиран SSL сертификат како би посетиоцима пружио додатну сигурност и помогао у заштити осетљивих података, попут лозинки и података о кредитној картици. Већина хостинг компанија данас у склопу својих пакета нуди и бесплатни Let’s Encrypt SSL сертификат. 

Контролни панел

Одаберите хостинг компанију која нуди контролни панел у оквиру својих хостинг пакета. Контролни панел је место где ћете моћи лако да управљате бројним аспектима своје хостинг услуге. Данас већина хостинг компанија углавном нуди cPanel који је један од најпопуларнијих контролних панела за управљање хостинг услугама. 

Претходна искуства и рецензије

Последње, али не и најмање важно, проверите како се хостинг компанија котира када је реч о рецензијама некадашњих и садашњих корисника. Посебну пажњу обратите на задовољство корисничком подршком, укупно искуство и доступност сајта. 

Уместо закључка

Уколико примените савете описане у овом тексту, свакако ћете имати добру полазну тачку да донесете праву одлуку. У сваком моменту имајте у виду потребе вашег сајта и ваше могућности. Добра вест је да су данас и сами хостинг провајдери свесни те чињенице, па већ и на домаћем тржишту постоје хостинг пакети који су намењени различитим веб-сајтовима и бизнисима.

FacebookLinkedinEmail