О нама

FacebookLinkedinEmail

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) управља регистром назива националних интернет домена и интернет инфраструктуром од посебног значаја за функционисање интернета у Србији. РНИДС-у је управљање .RS и .СРБ доменима, уз подршку надлежног министарства Републике Србије, делегирао ICANN − организација одговорна за управљање глобалном адресном структуром интернета.

РНИДС управља са по пет доменских простора у оквиру националних домена највишег нивоа (.RS, .CO.RS, .ORG.RS, .EDU.RS и .IN.RS, као и .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ и .ОД.СРБ). Управљање доменима другог нивоа за академске институције (.AC.RS и .АК.СРБ) делегирано је Академској мрежи Србије, а домени за државне органе (.GOV.RS и .УПР.СРБ) делегирани су Канцеларији за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије.

Доступност назива домена, као основног елемента у адресној структури интернета, врло је битна, јер ако би неки назив био недоступан веб-страница на њему не би била видљива, онлајн сервис на њему не би радио, а његови корисници не би могли да размењују електронску пошту. Системи који подржавају .RS и .СРБ домене раде без иједног прекида од како су наши национални домени постали видљиви на интернету .

РНИДС је стручна, невладина и недобитна фондација, чији се рад финансира из средстава прикупљених од накнада за регистрацију назива домена и годишње накнаде коју плаћају суоснивачи. Осим техничке подршке интернет инфраструктури, РНИДС пружа подршку и развоју интернета у Србији. У функцији те подршке развијен је и овај сајт.

FacebookLinkedinEmail