Како да региструјете назив националног домена?

FacebookLinkedinEmail
28.08.2017.
Како да региструјете национални домен?

Регистрацијом назива .RS и .СРБ домена регистрант стиче право његовог коришћења на интернету. Регистрација се врши посредством овлашћених регистара широм Србије.

Ко све учествује у регистрацији назива домена?

У процесу регистрације назива домена постоји неколико „учесника“ – физичких и правних лица:

  • Регистрант – Особа или фирма на чије име се региструје назив домена. Регистрант је у уговорном односу са РНИДС-ом. Битно је да регистрант будете ви или ваша фирма, јер само тако имате сва права и могућност управљања називом домена.
  • Овлашћени регистар (ОР) – компанија код које региструјете називе .RS и .СРБ домена и коју је РНИДС овластио за тај посао. Све послове у вези са називима домена – од регистрације, преко продужења и промене података, до промене самог ОР-а, обављате код изабраног овлашћеног регистра. У пракси су то најчешће интернет провајдери, али може да буде и било која друга компанија која има РНИДС-ово овлашћење.
  • РНИДС – организација која управља регистром назива националних интернет домена .RS и .СРБ и интернет инфраструктуром од посебног значаја за функционисање интернета у Србији. Ви као регистрант нећете имати потребе да се директно обраћате РНИДС-у, већ сва питања која се тичу регистрације решавате посредством свог овлашћеног регистра.
  • Административни контакт – особа, односно компанија, којој дајете овлашћење за контакт са овлашћеним регистром и промене података у вези са називом домена. Та особа, наравно, можете да будете и ви, није неопходно да ангажујете неког другог.
  • Технички контакт – лице или компанија коју сте овластили да врши измену техничких података везаних за регистровани назив домена. То можете бити ви, ваш изабрани административни контакт или неко трећи.

Регистрација назива домена у 5 корака 

1. Избор назива домена

Назив домена дефинише две вама најбитније интернет адресе – веб адресу вашег сајта и адресу ваше е-поште, па је његов правилан избор изузетно важан. Одаберите назив .RS или .СРБ домена који на најбољи начин описује вас или ваше пословање и проверите његову доступност. Ако је жељени назив домена заузет, проверите да ли су слични, а вама и даље одговарајући називи доступни за регистрацију.

2. Избор овлашћеног регистра

На вама је да изаберете оног ОР-а чији вам ниво услуге, озбиљност понуде или ценовна приступачност и начин плаћања највише одговарају. У зависности од одабраног ОР-а, регистрацију ћете обавити на његовом веб сајту или продајном месту.

3. Достава података изабраном ОР-у

Приликом регистрације потребно је да ОР-у доставите тачне и потпуне податке, који треба да буду увек ажурни. Посебно је битно да тачна и ажурна буде адреса е-поште, јер је пресудна за све касније послове око назива домена. Уколико дође до промене неког од података, у обавези сте да најкасније у року од 15 дана од дана настанка промене те податке ажурирате код свог овлашћеног регистра. То је у вашем интересу, јер ако буде потребно да затражите неке важне промене, као што су промена ОР-а, или регистранта, а у бази су ваши нетачни подаци, таква промена највероватније неће бити одобрена, јер неће моћи да се утврди ваш идентитет.

4. Уплата накнаде за регистрацију назива домена

Регистрација назива домена подразумева да се за њу плаћа накнада овлашћеном регистру. Пре извршења уплате, он према регистранту нема никакве обавезе, нити ће жељени назив домена за њега бити резервисан. Висину накнаде и начин плаћања, који може бити онлајн или офлајн, одређује сам овлашћени регистар.

5. Потврда података и верификација адресе е-поште

Када се региструје, назив домена ће бити уписан у РНИДС-ову базу података, а недуго затим постаће активан – видљив на интернету. Након тога, на адресу е-поште коју сте навели приликом регистрације стићи ће вам обавештење о подацима унетим при регистрацији и линк за верификацију адресе ваше е-поште. Кликом на линк верификујете податке и адресу своје е-поште, чиме потврђујете регистрацију домена. Важно је да на приложени линк кликнете што пре, јер уколико то не урадите у року од 20 дана, ваш назив домена престаје да буде активан, односно видљив на интернету.

Рокови регистрације назива домена

Називи .RS и .СРБ домена се могу регистровати на рок од једне до највише десет година, уз могућност продужења регистрације неограничен број пута.

Посебно је важно да водите рачуна о року за продужетак регистрације и обратите пажњу на упозорења о истеку регистрације назива домена која ће у више наврата стићи на пријављену адресу е-поште.

Назив домена престаје да буде активан одмах по истеку периода регистрације (престаје да буде видљив на интернету, а веб-сајт, е-пошта, као и сви сервиси који су везани за њега престају да функционишу). Уколико регистрант не продужи регистрацију у накнадном року од 30 дана, назив домена ће бити избрисан из РНИДС-овог регистра и поново ће бити слободан за регистрацију. Уколико се продужење регистрације изврши у том накнадном року, период регистрације почиње да тече од тренутка истека претходне регистрације.

FacebookLinkedinEmail