Сви моји (PC Press) домени

FacebookLinkedinEmail
08.09.2023.
Сви моји (PC Press) домени

Домен: pcpress.rs (и други)

Датум прве регистрације: 10. 3. 2008.

Статус: Активан

Саговорник: Дејан Ристановић, власник и главни и одговорни уредник часописа PC Press


Како је и када започела доменска одисеја PC Press-а?

Као пионир домаћег интернета, PC Press је међу првима пожелео да региструје свој домен.

Први бројеви нашег часописа су представљани публици на систему Сезампро, у оквиру закупљене конференције PC Press. Када се, почетком 1996. године, тадашња Југославија повезала на интернет, било је јасно да ће наступ на тој мрежи бити кључ даљег развоја. И тако смо регистровали домен pcpress.co.yu. Тада је то мало дуже трајало, али најзад смо га добили. У нову 1997. годину ушли смо са новим сајтом који, макар приближно, можете да видите на http://pc1.pcpress.rs/arhiva/20/index.html.

Шта је донео долазак трећег миленијума?

Почетком 2002. стигао је и нови сајт PC Press-а, који и даље можете да видите на http://pc2.pcpress.rs. Вртео се на Виндоуз серверу и користио ASP технологију, као и оригинални CMS софтвер, који је развио Александар Вацић. Пар година касније смо као новост увели и ЦД (касније ДВД) који прати часопис, па је Александар направио (како се то тада говорило) веб-апликацију којом пакујемо фајлове са описима на ЦД. Било је то пре АДСЛ-а, па брзине аплоуда (upload) нису биле довољне да и сами фајлови уђу у тај систем, али наслови, описи, секције... Апликација је била толико авангардна да смо Александар Вацић и ја добили прилику да је, као технолошку иновацију засновану на Мајкрософтовим технологијама, презентујемо на Синергији 05.

У наредним годинама броудбенд у Србији је знатно напредовао, па су фајлови које смо дистрибуирали постајали све мање важни за читаоце, и тако смо за PC #200 припремили редизајн... и још једну велику новину − нижу цену, захваљујући укидању ДВД-а. ДВД је био велика вест два пута: када смо га увели и када смо га укинули. Тако то бива у ИТ свету, ново постаје старо, а онда и нестаје, да би дошло нешто још новије.

Шта је, у вашем случају, било то „новије”?

Пре свега бржа комуникација. Наш часопис излази једном месечно, али је већ 2003. године постало јасно да би читаоци желели да им се обраћамо мало чешће са новим информацијама. На пример, сваки дан. Дуго смо размишљали шта бисмо и како бисмо, нарочито зато што смо увек превише склони да све развијамо сами уместо да користимо готова решења. Најзад смо се придружили нормалном свету − научили како се користи Вордпрес. Али, на ком домену?

Прва идеја је била да се користи online.pcpress.co.yu, али сам у априлу 2008. регистровао неки домен и Dreamhost ми понуди да региструјем и произвољан .info домен за само један додатни долар. А pcpress.info слободан... И тако, бацим се у трошак и убрзо направимо pcpress.info, Вордпрес сајт на изнајмљеном Линукс (Linux) серверу (волимо ми Мајкрософт, али...).

Сајт на адреси pcpress.info није дуго потрајао. Јована Милићевић, нова уредница нашег портала, била је згрожена идејом да имамо два сајта „за исту ствар” и тако се фокус преместио на домен pcpress.rs, а наш нови веб-мастер Милан Басрак је у PHP-у испрограмирао сајт самог часописа који смо сместили на pc.pcpress.rs. Тај сајт активан је и данас, а у току је планирање редизајна.

Како памтите период непосредно пре увођења .rs домена…?

Свима је било јасно да бесплатна регистрација .yu домена није могла да траје бесконачно. Све је било споро, компликовано, појединци нису могли да имају домене, фирма није могла да има више домена... Није ваљало тако. Ствари су се постепено захуктавале, било је разних идеја које су, средином 2001. године, систематизоване у оквиру тзв. Данковог папира, Предлога за унапређење интернета у Србији и Југославији. Између многих Сцила и Харибда, 2007. године је основан РНИДС, Регистар националног интернет домена Србије.

… А како стоје ствари након 2008. године?

Транзиција је текла као швајцарски сат. Од 10. марта 2008. године, сви који су имали .co.yu домен могли су да региструју истоимени .rs (и .co.rs) домен. Пошто су .co.yu домене могле да користе само фирме, остао сам без ristanovic.rs у корист неке браварије из Ужица. Бар сам регистровао ристановић.срб.

Од 15. септембра 2008. године, почела је трка за новим доменима, пошто су тада резервације престале да важе. Али заправо нам и није било потребно много нових домена, pcpress.rs је углавном био довољан. Најзад, PC Press се обраћа искључиво домаћем тржишту, па је логично да користимо домаће домене. Касније су настали bizit.rs, домен највећег домаћег стручно-пословног скупа БИЗИТ, па top50.rs, наша вишедеценијска акција избора најбољих 50 наступа на домаћем интернету.

И тако смо, флертујући са разним доменима, разним провајдерима и разним технологијама, стигли до данашњег дана. Основа комуникације са читаоцима били су и остали сајтови, али важне су и апликације за читање наших електронских издања за Андроид, Ајос (iOS) и Виндоуз платформе, продавница на адреси https://prodavnica.pcpress.rs, као и интерфејси према нашем каналу на Јутјубу и друштвеним мрежама. Све то доноси сталне трошкове, од разних регистрација, хостинга и SSL сертификата, до развоја софтвера који често морате да мењате само да бисте остали на истом. И све се то десило за непуних тридесет година…

FacebookLinkedinEmail