Bagel Бејгл: Сласно пециво у борби против трговине људима

FacebookLinkedinEmail
15.08.2023.
Bagel Бејгл: Сласно пециво у борби против трговине људима
У београдској Кнез Даниловој улици, тик до ОШ „Старина Новак”, утаборен је Bagel Бејгл, продавница пецива опојног мириса и невероватног укуса. Међутим, за разлику од већине других сличних фирми, овој није на првом месту профит, већ борба против трговине људима.
Наиме, иза читавог пројекта стоји НВО Атина и њихово заштитно лице Маја Савић, чији је наум од самог почетка био кристално јасан – да уз сваки залогај бејгла свет постане за трунчицу боље место за живот.

Како је настао Bagel Бејгл?

Маја Савић: Bagel Бејгл је настао 2015. године као иницијатива да се обезбеди одрживост НВО Атина, коју већ 20 година представља Удружење грађана за борбу против трговине људима и свих облика родног заснованог насиља.

Дуги низ година радимо са жртвама трговине људима без икаквих сталних донатора, што је довело у питање опстанак нашег програма. Стога смо се окупиле да смислимо како обезбедити приход који ћемо аутономно да трошимо на потребе тих жртава.

Пошто сви волимо укусну храну, одлука је пала да се бавимо спремањем гурманлука. И како Београд, као велеград, није имао добар бејгл, ми смо решиле да исправимо ту неправду.

Шта је, заправо, бејгл?

Маја Савић: Бејгл је кувано пециво које се спрема на специфичан начин. Наши суграђани неретко кажу да наликује куваном ђевреку, што је донекле тачно. Оно по чему се разликују јесте тесто, које је код бејгла робусније: мекано изнутра, а хрскаво споља.

Такође, за разлику од куваног ђеврека, ручно умешено тесто мора да ферментира у фрижидеру од 12 до 18 сати на температури од 4 степена. Након тога се формира добро позната рупа у средини, па се наново враћа у фрижидер на ферментацију. Напослетку се вади, држи на собној температури и кува, па пече. Од бејгла се праве разноразни сендвичи, а најбоља комбинација, макар за мене, убедљиво је она са крем сиром.

Како сте дошли до рецепта за бејгл?

Маја Савић: Да будем искрена, скидали смо и испробали мали милион рецепата са интернета. Пола године касније, након силних покушаја и промашаја у кућним условима, дошли смо до коначног рецепта производа који већ 8 година послужујемо у оквиру наше београдске продавнице.

Занимљиво је да ваш локал не служи само за продају пецива.

Маја Савић: Тако је. Ово је и место за тренинг и едукацију особа које су биле жртве трговине људима. До сада је преко 120 жена завршило обуке, а многе од њих су се и запослиле у прехрамбеној индустрији. Веома је важно да почнемо да водимо рачуна једни о другима, јер смо то, као друштво, заборавили.

Хоћу рећи, производња и продаја бејгла јесте ниша, али ми то не радимо искључиво због профита, већ и зарад промоције онога чиме се Удружење Атина бави. Недавно смо добили награду од Развојне банке Савета Европе за пример добре праксе, која промовише солидарност и социјалну кохезију у заједници. Изузетно смо срећни и поносни што смо препознати од једне такве организације.

Шта је било кључно да Bagel Бејгл успе?

Маја Савић: Континуитет, једном речју. Две моје колегинице из Атине и ја смо од првог дана развијале овај пројекат, јер то је једини начин да било који посао успе. И онда, када дође до неминовне флуктуације људи, ми смо биле спремне да ускочимо. Наравно, после 8 година рада, екипа од седморо запослених се и те како усталила, што је резултовало тиме да ми, донекле, испаднемо из штоса. (Смех.)

Како је бизнис поднео пандемију?

Маја Савић: Никако. Ковид је био језив удар за нас. Првенствено зато што се наш бизнис модел заснивао на физичкој радњи, где су долазиле редовне муштерије и основци, те на кетерингу, који је чинио 70% нашег промета. Корона је то све замандалила.

Како бисмо остали видљиви и колико-толико радили, потписали смо уговоре са платформама за доставу, које су узели свој данак. Иако смо две године пословали са великим губицима, захваљујући извесним резервама и позајмицама задржали смо запослене и редовно исплаћивали плате.

У међувремену, ствари су се полако вратиле у нормалу. Наставили смо да сарађујемо са фирмама за доставу, стари клијенти су поново ту, као и кетеринг служба, која је дорасла томе да опскрби коктеле за 200-300 званица.

Колико имате различитих производа?

Маја Савић: Имамо 30-ак различитих укуса бејгла. Правимо их од различитих типова брашна и делимо их на слане и слатке. За слане користимо квалитетне домаће пршуте, увозни лосос, те фантастичан крем сир из Рашке, као и хумус, који сами правимо. Ипак, божанствени бејгл са омлетом у средини је најпожељнији доручак.

Са друге стране, веома су тражени бејглови са циметом и сувим грожђем, те са наранџом и ванилом, као и сезонски са јагодама и крем сиром. У исти мах, у витринама се налазе бејглови са вишњама, бананама, нутелом и многим другим надевима.

Мимо бејглова, у нашој понуди се могу наћи прженице од домаћег хлеба, лазање, рамстеци у сосу од куваног вина, као и вегански бургери са сочивом и печуркама, који су истовремено и део кетеринг менија.

Ако говоримо о посластицама, вегански брауни је боговски и просто мора да се проба.

Да ли размишљате о увођењу неких нових производа?

Маја Савић: Поред тога што се трудимо да задржимо квалитет, такође константно настојимо да напредујемо и увек размишљамо о новим производима. Рецимо, скоро су нам биле колеге из Пуратоса, са којима смо експериментисали и правили органске бејглове, а све како бисмо сервирали тржишту нешто ново, забавно и, најважније, укусно. Но, о том – потом.

Колико вам значи сајт у пословању?

Маја Савић: Тренутно не превише, превасходно зато што је застарео и превазиђен. И свесни смо тога. План је да се то промени, односно да се сајт редизајнира и „повеже” са друштвеним мрежама, где имамо заиста велики број пратилаца, али никако да „уштинемо” мало времена и осмислимо појединости.

Зашто сте изабрали .rs домен?

Маја Савић: Bagel Бејгл, као и Атина, окренути су и посвећени нашем друштву и заједници и отуда смо узели .rs домен. У други мах, није да се нешто разумемо у технологију, искрено говорећи, и једноставно нам је .rs домен био логичан.

Какви су вам планови за даље?

Маја Савић: Намеравамо да повећамо присутност наших бејгл производа, како у малопродајама, тако и у велепродајама, те у HoReCa сегменту. Такође, планирамо да отворимо својеврсни Bagel Hub, који би служио као центар за професионално усавршавање и понајвише употпунио мисију Атине, јер су се наши тренинг програми показали, најблаже речено, делотворним, па самим тим и пожељним.

 

 

FacebookLinkedinEmail