Од димних сигнала до Интернета

Од комуникације облачићима дима које сви могу да виде, до комшијине бежичне интернет везе коју би сви хтели да користе, питање безбедности је било питање нивоа знања и поштовања правила.

1praistorija

Почев од праисторије, до данашњих дана, одувек је било битно сачувати поверљивост комуникације, неизменљивост поруке и доступност преноса. Све оно што је некада важило и за димне сигнале, голубове писмоноше, телеграф, телефон, радио и телевизију, данас је још важније и сложеније за Интернет у савременом бежично умреженом свету.

Погледајте изложбу: Историја безбедности телекомуникација - од димних сигнала до Интернета  (PDF 1.6 MB)

Ова изложба је настала у октобру 2013. године у оквиру кампање "Европски месец сајбер безбедности" у сарадњи Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС) са Дипло фондацијом. Аутор изложбе је Лазар Бошковић, аутор илустрација Владимир Вељашевић, а изложбу је дизајнирао Orange студио.

"Европски месец сајбер безбедности" има за циљ да промовише сајбер безбедност међу грађанима како би променили свој став према сајбер претњама и да им пружи најновије информације кроз едукацију и размену добре праксе. Србија је ове године по други пут део "Европског месеца сајбер безбедности" и тим поводом 29. октобра РНИДС организује панел дебату под називом „Интернет безбедност 3 у 1“.