Kако на прави начин радити истраживање кључних речи?

FacebookLinkedinEmail
04.03.2021.
Istraživanje ključnih reči SEO

Kључне речи су речи и фразе које куцамо на претраживачима. То су упити којима се обраћамо Гуглу за помоћ када год желимо да нешто пронађемо на интернету.

Према неким проценама, на Гуглу се у једној секунди изврши чак 63.000 претрага. Оно што је још интересантније јесте податак да 15% свих претрага чине кључне речи које никада раније нису претраживане.

За сваки упит Гугл ради одабир резултата које корисницима приказује по одређеном редоследу. За нас као власнике сајтова било би идеално када бисмо могли да знамо шта људи претражују јер бисмо тада могли да израдимо одговарајући садржај и прикажемо наш бренд већем броју људи. Да бисмо то постигли, примењујемо процес који се у дигиталном маркетингу назива истраживање кључних речи.

У истраживању кључних речи желимо да постигнемо следеће циљеве: 

  1. Потребне су нам фразе за које постоји интересовање;
  2. Не желимо да израдимо садржај на исте теме које су већ покривене садржајем.

Ако пишемо на теме које нико не тражи, онда нећемо добити посете, а ако покушамо да покријемо тему за коју већ има 10, 20, 100 или више текстова, онда ћемо се тешко позиционирати и добићемо тек понеку посету.

Желимо да постигнемо идеалан баланс између конкуренције и потражње.

Следи неколико савета како приступити процесу истраживања кључних речи.

Kако видети кључне речи које доносе посете нашем сајту?

Kренимо за почетак од израде грубе листе кључних речи. У овој фази нам је потребно да дођемо до што више фраза. Уколико имамо сајт, онда већ сада можемо извући велику количину кључних речи које су нам доносиле посете. За то користимо алат Search Console. До хиљаду речи аутоматски преузимамо из извештаја „Учинак”.

Уколико желимо више од хиљаду кључних речи, онда можемо искористити интеграцију са бесплатним алатом Data Studio. Овде можете прочитати тачно упутство како доћи до свих фраза које су вашем сајту доносиле посете са Гугла. Једино ограничење ове методе је немогућност поставке временског периода старијег од 16 месеци.

Одређени текст који смо писали доноси посете за двадесетак фраза. Неки други чланак за десетак. Насловна страна за име нашег бренда итд.

Skupovi

Међутим, реалност је таква да смо ми могли да покријемо само један мали подскуп фраза од много већег скупа кључних речи које користи наша циљна група. Недостатак горе описане методе лежи у томе што смо саобраћај и посете добијали само за ствари о којима смо писали. А постоји толико тога што још увек не знамо да постоји. Због тога морамо да гледамо на другим местима.

Kључне речи сајтова конкуренције

Настављамо потрагу, и следећи очигледан ресурс јесу наши конкуренти. Уколико желите да видите за које се све кључне речи рангира ваша конкуренција, тада је најефикасније да употребите неке од алата. Ови алати имају базу фраза за које раде попис сајтова који се приказују на резултатима претраге. Уједно бележе позиције на Гуглу. То значи да можемо видети које све фразе наши конкуренти имају међу првих сто резултата и на којим се позицијама налазе за те кључне речи.

Анализом десетак конкурената брзо долазимо до сазнања о SEO снази сваког од њих. 

Слика испод приказује вредности SEO метрика за један конкурентски сајт, при чему у последњој колони видимо да се сајт органски рангира за 9,2 хиљаде кључних речи.

Ahrefs

Препорука је да користите SEMRush, SE Ranking или Ahrefs. Иако је реч о плаћеним алатима, сви имају пробни период за тестирање. 

Добра ствар ових алата је што су они одрадили велики део посла око категоризације и сегментирања кључних речи. Довољно је да унесемо једну кључну реч, и алат ће нам дати на стотине блиских и релевантних сугестија у виду сличних кључних речи, фраза са префиксима и суфиксима и сјединити све то у блиске теме и области.

Пример испод показује како за упит „радни столови“ добијамо на десетине сугестија, а уједно имамо могућност да видимо којој категорији кључних речи овај скуп фраза припада.

kagegorizacija ključnih reči

Kако направити предност у односу на друге?

Највећи проблем свих алата јесте што немају апсолутно све кључне речи у бази. Они раде проверу за онај сет података којим располажу, а као што је горе наведено, чак 15% претрага садржи нове кључне речи. Проћи ће месеци док алати не ажурирају базу речима које су данас актуелне.

Због тога препоручујем додатно истраживање. Оно тражи више времена и мануелног рада, али се вишеструко исплати.

Зашто се исплати? Зато што 80-90% конкурената процес истраживања кључних речи заврши коришћењем алата. Они занемарују додатне канале истраживања тржишта.

Прва метода је сакупљање коментара и питања које корисници остављају на друштвеним мрежама. Данас, за било коју област пословања постоје заједнице људи окупљене на некој од мрежа. Групе на Фејсбуку, дискусије на Твитеру, па чак и Вајбер и Вотсап групе пуне су питања која интересују циљну групу. Направите попис тих питања, израдите одговарајући садржај на сајту и добићете огромну количину посета. Једноставно, нико други није израдио садржај за та питања.

Следећи метод јесте анализа текстова на Википедији. Отворите било који чланак са Википедије и погледајте како су постављена поглавља, наслови и поднаслови. Свака та секција може се издвојити у засебан текст код вас на сајту.

Наредни метод је од помоћи ако се бавите продајом производа. Погледајте питања и коментаре које су оставили корисници на страници производа. На домаћем интернету доста коментара има на сајтовима који продају техничку робу. Такође, корисници се често осете слободним да питају брендове на њиховим објавама на Инстаграму. Потрошите један дан и сакупићете на десетине питања и идеја о којима можете да пишете.

komentari

Људи заправо питају брендове на друштвеним мрежама јер на сајтовима нису успели да нађу одговор који их занима. То је још један доказ да на домаћем интернету нема довољно садржаја и да мали напори да се направи јасан и релевантан садржај доноси велики поврат инвестиције.

Kоличина претрага или пут до конверзије?

Многи ће рећи да кључне речи које на овај начин пронађу имају малу количину месечних претрага и да се не исплати трошити време за израду садржаја. Тачно је да немају велику просечну количину претрага, али се често догађа да током једног периода године постоји изражено интересовање. То су тренуци када само ви добијате посете тако да не  морате да бринете о бројевима и прогнозама које вам дају алати. Хиљаду посета које ништа не купују мање вреде од 20 посета које остваре три куповине. 

Такође, одговори на многа питања су последња препрека коју корисници имају пре него што се одлуче за куповину. Ако на вашем сајту имате релевантне одговоре, онда сте се успешно представили циљној групи као експерт и ауторитет на тржишту. Ви сте тај који има поверење посетилаца. Наравно, на конверзију утиче велики број фактора, али ако је све остало на сајту у реду, онда садржај за семантичке упите помаже код конверзија.

Шта радити са великом количином кључних речи?

Kада комплетирате истраживање кључних речи, добићете листу која садржи на стотине фраза. Следе сугестије како ефикасно искористити ту листу. Овај поступак можете радити пред почетак оптимизације сајта или ако радите ревизију постојећег стања.

  1. Погледајте да ли се већ рангирате за неке од тих кључних речи. Покушајте да унапредите интерно линковање садржаја и појачате SEO снагу садржаја које садрже фразе на позицијама од 10. до 20. места. 
  2. Можете ли неке постојеће текстове ажурирати новим пасусима и на тај начин покрити део фраза до којих сте дошли истраживањем?
  3. Постоје ли кључне речи у листи које уопште нису релевантне вашем бизнису? Често се догађа да фразе садрже име града, име конкурентског бренда или одређене суфиксе и префиксе који вама ништа не значе (ПДФ, семинарски рад, половно, уради сам…). Те речи елиминишите.
  4. Да ли неколико кључних речи припада истој теми? Уколико је одговор потврдан, онда нема потребе да израђујете много/сијасет појединачних чланака, већ је решење да напишете један свеобухватан који покрива све те тематски сличне фразе.
  5. Kључне речи које преостану поделите у односу на тежину остваривања високих позиција на резултатима претраге и направите план израде садржаја и модификације интерне архитектуре сајта, уколико је то потребно.

Након овога требало би да имате јасну слику о томе шта сте до сада обухватили садржајем, како исправити евентуалне грешке, како добити брз и јефтин скок на Гуглу уз мало додатног улагања и измене постојећег садржаја. Kоначно, знаћете на које теме је потребно израдити садржај за наредни период.

Закључак

Детаљи често направе разлику. Додатних пола сата пописивања питања из локалне Вајбер групе, читање коментара на страницама производа, анализа кључних речи на које наша конкуренција ради плаћено оглашавање - то су места одакле можемо да црпимо инспирацију и дођемо до вредних података.

Листа квалитетних фраза које људи претражују непроцењив је ресурс за било коју SEO стратегију. Ако овладате процесом истраживања кључних речи, имате вредну вештину која вам може помоћи у добијању бољих пословних резултата коришћењем техника дигиталног маркетинга и онлајн промоције.

FacebookLinkedinEmail