Како организовати адресе е-поште у свом предузећу

Организација система е-поште у вашој фирми треба да буде у складу са вашом интерном организацијом. То значи да сваки запослени треба да има своју адресу, али и свако одељење може да има своју адресу е-поште.

Poslovna adresa e-pošte

Организација система електронске поште у вашој фирми треба да буде у складу са вашом интерном организацијом. То значи да сваки запослени који комуницира у име фирме треба да има своју адресу е-поште у формату ime.prezime@nazivfirme.rs. Али то није све.

Свако одељење у оквиру ваше фирме може да има адресу са које ће се пошта дистрибуирати свим или одређеним запосленима у том одељењу.

Рецимо marketing@nazivfirme.rs могу да примају сви запослени у маркетингу, или неколико њих које одредите за то. Технички је ово могуће извести на више начина, али два су најчешћа - први, да се поруке са једне адресе прослеђују на другу или више њих, и други, да више особа имају приступ групној адреси и могу да прегледају садржај истовремено.

Ово се може применити и у случају издвојених пословних јединица, па тако свака експозитура или продавница могу да имају своју групну адресу, поред личних адреса запослених.

Чак и у случају да је организација посла таква да једна особа прима упите са више страна, ипак може бити добро решење да се преписка подели у одвојене адресе. Ево предлога како то можете да урадите:

  • office@nazivfirme.rs или kontakt@nazivfirme.rs - за контакт формуларе и поруке са сајта, као контакт адреса на профилима на друштвеним мрежама, и листинзима на интернет каталозима.
  • webmaster@nazivfirme.rs - адреса коју прима особа из техничког одељења или особа која одржава рачунарски систем и сајт.
  • finansije@nazivfirme.rs - адреса која се може наћи на свим рачунима и уговорима.
  • marketing@nazivfirme.rs - адреса за све упите који се тичу маркетинга и промотивних активности, рецимо и адреса уз коју су везани сви налози на друштвеним мрежама, огласним платформама и интернет сервисима и алатима.
  • prodaja@nazivfirme.rs - адреса са које ће се комуницирати у свим огласним порукама које се пласирају ка циљним јавностима
  • podrska@nazivfirme.rs - адреса за техничку подршку према крајњим корисницима ваших услуга или производа.
  • и друге...

За крај, сервери нуде могућност постојања адресе на коју ће стизати сва пошта која је упућена на адресе које не постоје у систему. Иако ће ова адреса сигурно бити затрпана нежељеним порукама, није лоше да је неко проверава, јер ће ту стизати све оне поруке где је прималац уписан са словном грешком, или је порука намењена адресама које више не постоје у систему.