ZNAMO SE SA NETA!

Zdravo, ovo je pravo mesto za preduzetnike, zanatlije i sve one koji svoj lični rad ili porodični biznis žele da predstave i na Internetu!

Danas vas direktno savetuje naš uspešni sajber preduzetnik, poznatiji kao nazivfirme.co.rs.

sajber preduzetnik
Priznajem, ja sam istovremeno i čovek i preduzetnik! Dvostruki identitet, takoreći. Što bi se reklo - fizičko lice s pečatom... Mada, slabo koristim pečat, jer sve što mogu obavljam preko Interneta: reklamiranje, ugovaranje, fakturisanje... banka, knjigovođa, porezi... a i druge privatne stvari, znaš na šta mislim... Komšije me znaju po mom rođenom imeprezime.in.rs, a mušterije po zvaničnom nazivfirme.co.rs, i svi kažu "Znamo se sa Neta!". Zato za mene sajber identitet, i lični i poslovni - nema cenu! A da li tebe mušterije i konkurencija prepoznaju na Internetu? Tačnije, da li tvoj biznis ima i svoj sajber identitet?
majstor
MAJSTOR MILE:
A šta je uopšte taj sajber identitet? Kakve to veze ima sa mojom malom zanatskom radnjom?
sajber preduzetnik
Da bi imao sajber identitet, moraš na Internetu da imaš nešto svoje, pa hajde da ti prvo objasnim šta nije sajber identitet. Tvoja firma se na Internetu pojavljuje samo preko tuđih internet lokacija, bilo da su to društvene mreže, neke od besplatnih platformi za postavljanje prezentacija, ili plaćene oglasne platforme (sa oskudnim informacijama) – to nije sajber identitet. Iako misliš da tamo imaš nešto svoje, to je samo privid, jer na svim tim lokacijama nemaš, u stvari, nikakvu kontrolu, jer si tamo samo podstanar, a "stanodavci" mogu već sutra da te udalje sa te, svoje lokacije. Ako si ikad bio podstanar, razumeš o čemu pričam. Tako bi se tvoja firma našla "na ulici", bez prepoznatljive internet adrese, to jest bez vidljivog internet prisustva. Ako si još i za adresu e-pošte koristio neki njihov internet domen ili drugi besplatni imejl servis (takođe na nečijem tuđem domenu) - eto još jednog komunikacionog problema... A bez potpune kontrole takvih stvari, nema ni sajber identiteta.
frizer
CICA FRIZERKA:
Šta onda preporučuješ da mi zanatlije uradimo, da nam se to ne desi?
sajber preduzetnik
Ako si vlasnik firme, budi i vlasnik internet domena svoje firme, zvuči logično, zar ne? Potrebna ti je trajna, samo tvoja adresa, preko koje uvek, svi, lako mogu da pronađu i prepoznaju tvoju firmu na Internetu, a baš to omogućava internet domen. Samo na svom internet domenu možeš da gradiš svoj poslovni sajber identitet! Neka tvoj poslovni internet domen postane deo tvoje poslovne veb adrese, na kojoj je tvoj sajt, i adrese poslovne e-pošte, preko koje komuniciraš sa svim svojim mušterijama, dobavljačima i saradnicima, jer je tako i pouzdanije i profesionalnije.
transport
ŽIKA TRANSPORT:
Kako to mogu da uradim?
sajber preduzetnik
Registruj internet domene sa nazivom svoje firme, a ako je potrebno i sa nazivima svojih proizvoda ili usluga. Pri izboru naziva domena vodi računa o tome da on druge asocira na tvoj posao, tvoje proizvode i usluge, jer po njemu ćeš biti prepoznatljiv na Netu. Osim toga, moraš da obratiš pažnju na određena ograničenja, jer ne može bilo šta da piše u nazivu domena. U vezi s tim, pregršt korisnih i praktičnih saveta imaš na strani "Izbor nacionalnog domena". Kad smisliš naziv svog domena, treba da proveriš da li je slobodan, a onda ga registruješ kod nekog od ovlašćenih registara.
bravar
BRAVAR MAŠIN:
Kako se registruju internet domeni i koliko će to da me košta?
sajber preduzetnik
Registraciju naziva nacionalnih .RS i .СРБ domena možeš da obaviš preko nekog od ovlašćenih registara. U najboljem slučaju, moguće je da ceo proces izbora, registracije i plaćanja naziva domena obaviš i onlajn, na sajtu nekog od njih. Tada ceo proces registracije možeš da obaviš u roku od nekoliko minuta. Cena tvog poslovnog .CO.RS (ili .ПР.СРБ) internet domena košta manje od hiljadu dinara godišnje, zavisno od odabranog ovlašćenog registra. Naravno, možeš, ako želiš, da registruješ i nešto skuplji naziv domena sa samo .RS ili .СРБ na kraju, ali su .CO.RS i .ПР.СРБ upravo i cenovno prilagođeni malim biznisima.
zubar
VAŠA ZUBARKA:
A šta sve mogu kasnije da uradim sa svojim domenom?
sajber preduzetnik
Sajt na kome se nalaziš upravo detaljno objašnjava šta sve možeš da uradiš sa svojim domenom. Odaberi neki (ili neke) od sedam primera iz kolone sa desne strane, zavisno od svojih potreba. Kad imaš svoj domen, svoje "parče Interneta", možeš sa njim da radiš šta poželiš, ograničen si samo svojom maštom, tačnije - mogućnostima i potrebama.


SAZNAJ VIŠE:

Svakako kliknite na ovu rečenicu da nam smanjite Bounce Rate. Hvala!