Put do veb-sajta: veb-hosting i naziv domena

FacebookLinkedinEmail
18.05.2020.
veb-sajt: veb-hosting i naziv domena

Internet je od svog nastanka do danas transformisao način na koji radimo, tražimo i dobijamo informacije, ali i predstavljamo sebe i svoje poslovanje drugim ljudima.

U današnjem umreženom i digitalnom svetu predstavljanje svog poslovanja na internetu postalo je imperativ i nešto bez čega brojni biznisi ne bi mogli da funkcionišu.

Zašto je dobro imati veb-sajt?

U svom najosnovnijem obliku sajt predstavlja online katalog koji sadrži osnovne informacije o vašem poslovanju i ponudu proizvoda ili usluga. Zahvaljujući veb-sajtu potencijalni kupci imaju mogućnost da se upoznaju sa načinom na koji radite, informišu o novim proizvodima i budu u toku sa eventualnim promocijama.

Kako do svog veb-sajta?

Jedan od prvih koraka na putu ka kreiranju sopstvenog veb-sajta jeste odabir naziva domena i veb-hostinga. Mnogi početnici u digitalnim vodama nisu u potpunosti upoznati sa ovim terminima ili ih pak smatraju previše komplikovanim. Ako bismo maksimalno pojednostavili – bez naziva domena i veb-hostinga veb-sajt nije dostupan krajnjim korisnicima.

U ovom tekstu ćete saznati više o tome šta je naziv domena, a šta veb-hosting i dobiti savete kako da napravite pravi izbor za svoje potrebe.

Šta je naziv domena?

Naziv domena definiše vašu jedinstvenu veb-adresu koju posetioci kucaju u polje za pretraživanje kako bi posetili vaš veb-sajt. Takođe, naziv domena definiše i vašu imejl adresu, odnosno deo koji se nalazi iza znaka ”@”. Slikovito posmatrano, ukoliko bi veb-sajt predstavljao kuću, naziv domena je pandan adresi na kojoj se kuća nalazi, dok imejl na vlastitom nazivu domena ukazuje da se na zidu kuće nalazi vaše sanduče za poštu.

Svaki naziv domena se sastoji od izabranog pojma i izabrane domenske ekstenzije. Na primeru domena: nazivfirme.rs - „nazivfirme“ bio bi izabrani pojam, dok je „.rs“ domenska ekstenzija.

Put do naziva domena sastoji se od tri glavna koraka:

  1. Izbor domenske ekstenzije (.rs, .com, .co.rs itd)
  2. Izbor naziva domena
  3. Registracija naziva domena

Drugi deo slagalice – Veb-hosting

Registracija naziva domena sama po sebi nije dovoljna. Da bi veb-sajt bio dostupan korisnicima interneta neophodno je zakupiti i veb-hosting paket. Dakle, iako je reč o dve različite usluge, neophodno je da obe funkcionišu u isto vreme.

Šta je veb-hosting i kako funkcioniše?

Veb-hosting predstavlja uslugu koja omogućava da veb-sajt bude dostupan na internetu.

Veb-sajt se sastoji od više fajlova poput tekstova, slika i video materijala, i da bi bio dostupan krajnjim korisnicima neophodno je da svi njegovi fajlovi budu smešteni na odgovarajući server. Upravo se ti serveri nalaze u vlasništvu veb-hosting kompanija koje pružaju ove usluge i deo resursa servera iznajmljuju krajnjim korisnicima.

U slučaju da tek počinjete svoju online avanturu, u početku će vam biti dovoljno da iznajmite deo servera koji ćete deliti sa drugim korisnicima. Kako se vaše potrebe budu povećavale, pre svega u pogledu broja poseta i prostora za skladištenje fajlova, možda ćete morati da pređete na viši paket ili tip veb-hosting usluge.

Veb-hosting kompanije se brinu o dostupnosti i bezbednosti servera, dok korisnici veb-hosting usluge imaju mogućnost da upravljaju uslugom u skladu sa svojim potrebama. Upravljanje se vrši putem kontrolnog panela koji je sastavni deo usluge i koji omogućava širok spektar aktivnosti poput instalacije brojnih veb-aplikacija (WordPress, Joomla i dr.), otvaranja imejl adresa, upravljanja nazivima domenima i drugo. Najveći broj veb-hosting kompanija koristi trenutno najpopularniji kontrolni panel – cPanel.

Vrste veb-hosting usluga

Veb-hosting usluga ima jedan cilj, a to je da omogući da veb-sajt bude dostupan online. Međutim, isti tip veb-hostinga ne može jednako odgovarati veb-sajtu koji ima, na primer, 300.000 poseta mesečno i veb-sajtu koji broji 5.000 poseta u 30 dana.

U zavisnosti od veličine veb-sajta i očekivanog saobraćaja, veb-hosting usluge možemo podeliti na:

  • Deljeni (Shared) hosting
  • VPS hosting
  • Dedicated hosting

Deljeni (Shared) hosting

Deljeni (Shared) hosting je najpristupačnija i najpopularnija vrsta veb-hostinga koja se uglavnom plaća na godišnjem nivou. Ovaj veb-hosting se naziva deljeni hosting što znači da više različitih veb-sajtova deli prostor i resurse na jednom serveru. Server obezbeđuje veb-hosting kompanija, a svaki veb-sajt je „iznajmio“ deo prostora i pristup servisima.

Za koga je ovaj tip veb-hostinga? Deljeni (Shared) hosting je dobro rešenje za one korisnike koji nemaju mnogo tehničkog predznanja, a ni velike tehničke zahteve, dakle, za mikro, male i srednje biznise, blogove, frilensere itd.

VPS hosting

VPS hosting je skraćenica za hosting na virtuelnom privatnom serveru. Ovaj tip veb-hostinga plaća se na mesečnom nivou i, kao i kod deljenog hostinga, više sajtova se nalazi na istom serveru. Ovaj server je podeljen na virtuelne servere, što znači da svaki korisnik ima svoje vlastite resurse u okviru jednog zakupljenog virtuelnog servera. Zakup ove vrste hostinga košta nešto više nego što je to slučaj sa deljenim hostingom, ali pruža bolje performanse i stabilnost.

Za koga je ovaj tip veb-hostinga? VPS hosting predstavlja naprednije veb-hosting rešenje za one sajtove za koje se očekuje velika poseta i koji zahtevaju namenske resurse koje neće deliti ni sa kim. Idealan je za one korisnike koji poseduju određeno tehničko predznanje u segmentu upravljanja serverom, kao i one koji žele više prostora i resursa za hostovanje svojih aplikacija.

Dedicated hosting

Dedicated hosting korisniku pruža mogućnost zakupa odvojene fizičke mašine (servera) sa resursima kojima korisnik može da raspolaže za svoje potrebe. Ovo veb-hosting rešenje je i najskuplje, i idealno je za velike kompanije i veb-sajtove za koje se očekuje visoka posećenost i zahteva maksimalna dostupnost u svakom momentu.

Za koga je ovaj tip veb-hostinga? Dedicated hosting je namenjen kompanijama sa velikim brojem zaposlenih koje brinu o svojoj internoj i eksternoj imejl komunikaciji preko imejl adresa na vlastitom nazivu domena, agencijama koji prave veb-sajtove za svoje klijente, visoko posećenim novinskim portalima i drugima sa sličnim potrebama.

Šta dalje?

Nakon što ste registrovali naziv domena i odabrali veb-hosting paket preostaje vam još nekoliko koraka koje treba da preduzmete kako bi vaš veb-sajt bio dostupan krajnjim korisnicima.

Povežite naziv domena sa veb-hostingom

Ukoliko ste veb-hosting zakupili kod istog provajdera kod kog ste registrovali naziv domena, ovaj korak je automatski završen za vas od strane provajdera.

Sa druge strane, ukoliko ste naziv domena registrovali kod jednog provajdera, a veb-hosting zakupili kod drugog, biće neophodno da podesite DNS podatke vezane za naziv domena, kako bi ti podaci upućivali na server na kojem se nalazi vaš veb-hosting. Provajderi koji nude usluge registracije naziva domena i zakupa veb-hosting usluge poseduju i odgovarajući korisnički portal putem kojeg korisnici mogu, između ostalog, brzo i jednostavno promeniti DNS podešavanja vezana za naziv domena. U slučaju da niste u mogućnosti da to samostalno izvedete, možete kontaktirati korisničku podršku provajdera kod kojeg ste registrovali naziv domena.

Nakon ovih promena neophodno je da prođe do 48 sati kako bi se podaci ažurirali i efekti promena postali vidljivi na internetu. Ovaj proces poznat je pod nazivom DNS propagacija.

Podignite fajlove veb-sajta na server

Aktivan veb-hosting nalog nije dovoljan da bi veb-sajt bio vidljiv na internetu. Da bi se to dogodilo neophodno je da podignete fajlove veb-sajta na server. Ovaj proces možete samostalno izvršiti korišćenjem panela za upravljanje veb-hosting uslugom (cPanel) ili putem FTP klijenta. Određeni veb-hosting provajderi mogu podizanje veb-sajta na server izvršiti besplatno za vas, a ukoliko to nije slučaj, većina provajdera u okviru svog veb-sajta poseduje bazu znanja putem koje se možete informisati kako da to izvedete samostalno.

Nakon promene DNS podešavanja (ukoliko je neophodno) i podizanja fajlova veb-sajta na server, vaš veb-sajt će biti globalno vidljiv na internetu, a posetioci će biti u prilici da ga pronađu putem veb-pretraživača (Gugl) i da mu pristupe uz pomoć nekog od popularnih veb-čitača poput Gugl Hroma (Google Chrome) ili Mozile (Mozilla) i drugih.

Kreirajte imejl adresu na svom nazivu domena

U okviru zakupljene veb-hosting usluge imate mogućnost kreiranja posebnih imejl naloga koji će u okviru imejl adrese sadržati i registrovani naziv domena. Poslovna komunikacija je izuzetno važna, a posedovanjem imejl adrese na sopstvenom nazivu domena, na primer: @email, promovišete naziv svog biznisa i ulivate dodatno poverenje prilikom direktne komunikacije sa potencijalnim korisnicima i partnerima.

Umesto zaključka

Posedovanje sopstvenog veb-sajta sa sobom donosi brojne prednosti i može u velikoj meri pomoći u unapređenju i daljoj promociji biznisa.

Zahvaljujući tome bićete u mogućnosti da svoje poslovanje predstavite na najbolji mogući način i dođete do novih korisnika.

FacebookLinkedinEmail