Vodič za detaljnu SEO analizu sajta pred početak optimizacije

FacebookLinkedinEmail
05.11.2020.
Optimizacija veb-sajta

Najzad ste se odlučili da se posvetite vašem sajtu i da unapredite njegov učinak na pretraživačima? Uskoro ćete ostvariti skok na više pozicije u rezultatima pretrage, dobiti veći priliv poseta i uvećati broj klijenata ili poboljšati prodaju vaših proizvoda i usluga.

Već smo ranije predstavili SEO faktore koji pozitivno utiču na proces pozicioniranja sajta na Guglu, poput pisanja kvalitetnog sadržaja, postavljanja sajta na neki od nacionalnih domena (.rs ili .срб) ili izgradnje dolaznih linkova, a ovim tekstom vam prikazujemo metode za analizu sajta.

Primetan skok na Guglu se dobija ako celom poslu optimizacije pristupite planski. U narednih nekoliko pasusa sledi opis najbitnijih koraka.

Istraživanje ključnih reči

Ovo je korak koji može da odluči da li ćete uspeti ili nećete. Ako se fokusirate na reči koje niko ne traži, onda nećete dobiti posete. Ako se fokusirate na reči koje se mnogo traže, pa su stoga konkurentne, onda nećete moći da dostignete visoke pozicije, i opet ćete ostati bez saobraćaja. Savet je da uradite sveobuhvatnu analizu pitanja, fraza i ključnih reči koje pretražuje vaša ciljna grupa, da ih segmentirate po prioritetima i napravite plan napada. Sam postupak nije previše komplikovan i u procesu vam mogu pomoći mnogobrojni SEO alati.

Analiza trendova

Neke ključne reči se traže tokom cele godine, dok druge imaju sezonski karakter. Za vaš biznis je važno da znate da li ćete se rangirati za tzv. evergrin fraze, ili ćete konstantno juriti pozicije na reči koje su aktuelne na kraći period.

Količina pretrage

Na primeru iznad vidimo analizu broja mesečnih pretraga za nekoliko ključnih reči. Ujedno vidimo promene u trendovima za frazu „police za knjige“. Pretrage nisu ujednačene tokom godine već postoji rast tražnje u toku jula i avgusta.

Istraživanje namera korisnika

Gugl najbolje zna kakvu nameru ima korisnik kada traži neku ključnu reč. Da li želi da se informiše, da kupi proizvod/uslugu ili da pronađe kompanije i pojedince u onlajn ili oflajn svetu. Za bilo koju od ovih namera (informational, transactional, navigational intent) Gugl daje optimalne rezultate pretraga.

Tako, na primer, Gugl zna da je za upis „kancelarijske stoliceˮ najbolji rezultat mapa sa lokacijama firmi koje se bave prodajom stolica. Šta to govori vama? Bitnije je da imate dobro optimizovan Google My Business nalog nego da pišete kompleksan sadržaj na temu kancelarijskih stolica.

Za sve vaše najbitnije ključne reči i fraze pogledajte kako izgledaju rezultati pretrage i napravite plan napada. Neke fraze traže tekst, neke video-snimak, neke poziciju na mapi.

Istraživanje konkurencije

Korišćenjem alata lako možete videti na koje se sve ključne reči rangira vaša konkurencija, a na koje plaća oglase. Uradite skeniranje desetak konkurenata i sigurno ćete pronaći fraze koje vam inače ne bi bile u fokusu.

Istražite ocene korisnika, primedbe, pohvale, pozitivne i negativne komentare koje dobija vaša konkurencija. Na taj način se dodatno upoznajete sa vašom ciljnom grupom i otkrivate šta oni očekuju od konkurencije, pa samim tim i od vas.

Da li imamo sadržaj za najbitnije ključne reči?

Ovo je jednostavan korak. U jednoj tabeli pored svake reči stavite komentar o tome da li je potrebno pisanje sadržaja ili je ključna reč već pokrivena.

Za koje reči se sada rangirate na rezultatima pretrage?

Ovaj korak je u direktnoj vezi sa prethodnim. Jedna analiza ovog tipa pomaže vam u određivanju prioriteta pri odabiru ključnih reči za koje ćete kreirati sadržaj ili unapređivati pozicije.

  • Primer 1: Imate sadržaj i već ste na vrhu prve strane. Ta ključna reč je OK.
  • Primer 2: Imate sadržaj, ali ste na drugoj, trećoj strani Gugla. Radite na arhitekturi sajta, linkovima i meta podacima.
  • Primer 3: Nemate sadržaj i niste na Guglu. Naravno, ovde je prioritet izrada sadržaja.

Da li sajt poseduje XML mapu sajta?

XML mapa je dokument koji predamo Guglu preko alata Search Console koji pomaže pretraživaču da brže dođe do svih stranica našeg sajta. Guglu je lakše da prati promene u ovom fajlu nego da popisuje sadržaje direktnim prolaskom kroz linkove sajta.

Trebalo bi da se XML mapa često ažurira i, naravno, da je predata i dostupna pretraživaču.

XML mapa

Na primeru ovog sajta vidimo da je predato nešto više od 1.400 stranica u XML mapi i da devet stranica ima grešku, a da je Gugl izuzeo samo 24 stranice.

Da li direktive robots.txt i meta robots blokiraju pristup sadržaju?

Kontrola procesa popisivanja (crawling) i stavljanja u Guglovu bazu (indeksiranje) vrši se pomoću direktiva robots.txt ili meta robots. Često se dogodi situacija da se greškom postave loša pravila koja sprečavaju pretraživače da nesmetano prolaze kroz sajt. Korisno je pogledati kakva je situacija po ovom pitanju i eliminisati eventualna pravila koja remete proces popisa i indeksiranja bitnih sadržaja.

Unutrašnji mrtvi linkovi ili redirekcije

Mrtvi linkovi koji vode na stranice 404 su sasvim normalna pojava na svakom sajtu. Stvari se menjaju, brišu... i često se dogodi da neki sadržaj bude nedostupan. Korisno je povremeno proveriti postojanje mrtvih linkova i redirekcija, posebno ako nedostupni sadržaji imaju dolazne linkove sa drugih sajtova. Ako ta SEO snaga ostane na strani 404, onda će se jednostavno izgubiti, što za SEO performanse sajta nije dobro.

Interno linkovanje i broj klikova od naslovne do drugih bitnih stranica sajta

Veća količina autoriteta i snage vašeg sajta nalazi se na naslovnoj strani. Naslovna dobija najveći broj dolaznih linkova, i ona tu svoju snagu može internim linkovanjem da prenese dalje u dubinu sajta. Ako se vaš bitan sadržaj nalazi na tri, četiri ili više klikova od naslovne strane, onda neće dobiti veliku količinu SEO snage. Takođe, takav sadržaj će biti daleko od očiju posetilaca jer veliki broj klikova implicira kompleksniju strukturu sajta i otežano pronalaženje željenog sadržaja.

Unapredite interno linkovanje i obezbedite što kraći niz klikova od naslovne strane do bitnih stranica sajta, što će vam pomoći da ostvarite bolje SEO rezultate.

Kako su napisani meta podaci?

Meta title i meta description imaju ogroman uticaj na SEO učinak. Dobar naslov će nas rangirati na rezultatima pretrage, a dobar opis privući pažnju i prizvati klik korisnika na naš sadržaj, a ne na sadržaje konkurencije. Proverite vaše naslove i opise i utvrdite da li imaju bitne ključne reči prilagođene sadržaju stranica.

Kakva nam je brzina učitavanja bitnih stranica?

Brzina učitavanja je faktor rangiranja kako za desktop tako i za mobilne rezultate. Pomoću alata za analizu brzine možemo proveriti naše najbitnije stranice i ustanoviti šta sve usporava učitavanje. Možda imate prevelike slike, možda nepotrebno učitavate višak CSS i JavaScript skripti... Uz određene intervencije i poboljšanja brzine sigurno ćete dobiti veći stepen konverzije, ispunjenje vaših bitnih ciljeva i bolje pozicije na Guglu.

Brzina sajta

Na slici iznad vidimo koje je sve sugestije predložio alat Google Site Speed Insights. Nakon što vaš programer odradi izmene, sajt će se brže učitavati.

Da li sajt ima pojavu duplog sadržaja?

Gugl ne voli da konstantno analizira jedan te isti sadržaj. Bez obzira na to da li se nalazi kod vas na sajtu ili se isti tekst prikazuje širom interneta, Gugl će duplikate ignorisati. Zbog toga je korisno da proverite da li se kojim slučajem vaš sadržaj može pronaći na dve ili više veb-adresa. Ako je to slučaj, onda primenite pravilo canonical ili neki drugi metod eliminacije duplog sadržaja.

HTTPS

Korisnici i pretraživači poklanjaju veće poverenje sajtovima koji su bezbedni. Gugl se čak izjasnio da daje blagu prednost u pozicijama onim sajtovima koji imaju SSL. Zato je korisno da proverite da li su svi zahtevi ka serveru pod HTTPS protokolom, a ukoliko nisu, da to podesite.

Kako izgleda dosije dolaznih linkova našeg sajta?

Ako imate sajt stariji od par meseci, onda ste sigurno dobili ili izgradili određen broj linkova sa drugih sajtova koji upućuju ka vama. Oni vam daju SEO snagu i pomažu pretraživačima da ocene kvalitet vašeg sajta. Veći broj i kvalitet dolaznih linkova donosi bolje pozicije na rezultatima pretrage.

Zato je šteta da linkovi dolaze na strane koje ste vremenom obrisali. Preporuka je da napravite listu dolaznih linkova da biste znali koje strane morate da redirektujete ako u procesu redizajna sajta budete želeli da menjate URL-ove.

Zaključak

Ova detaljna SEO analiza sajta pomaže vam da vidite trenutno stanje sajta, ali i stanje na tržištu. Znaćete šta radi vaša konkurencija, a šta vaši korisnici. Konačno, moći ćete da napravite strategiju nastupa koja garantuje više poseta sa pretraživača, a ujedno i bolje poslovne rezultate nastale usled veće prodaje vaših proizvoda ili usluga.

FacebookLinkedinEmail