ПРЕДНОСТИ
националних домена

Национални интернет домен је ознака територијалне припадности и као такав изузетно је битан за дефинисање интернет идентитета свих који живе и/или раде у Србији.

Република Србија има два равноправна национална интернет домена: .RS и .СРБ. Први домен је ccTLD, а други, ћирилички, је IDN ccTLD. Власници интернет сајтова сами одлучују да ли желе да имају интернет адресе на једном, другом или оба национална домена.

Назив твог интернет домена је твоја трајна, лично одабрана адреса преко које увек, сви, лако могу да те пронађу или препознају на Интернету, и део је твоје:

  • веб адресе
  • имејл адресе (део адресе иза знака “@”)

Први кораци у стварању идентитета и развоју пословања путем Интернета су избор и регистрација сопственог, препознатљивог, назива интернет домена.

Зашто је добро да имаш свој .RS и/или .СРБ назив домена:

1. ПРИСУСТВО

Национални интернет домен је одредница присуства на неком тржишту, па корисник који региструје .RS и/или .СРБ домен, истовремено и географски одређује територију за коју је његов интернет сајт превасходно намењен.

То је посебно битно за интернет претраживаче, јер они воде рачуна о локалним садржајима и у приказу резултата претраге дају предност сајтовима на .RS и .СРБ доменима када имају упит из Србије.

2. ДОСТУПНОСТ

Још увек је слободан велики број потенцијално занимљивих појмова за назив твог будућег интернет домена у оквиру .RS и .СРБ доменских простора (имена, назива фирми или производа, географских и општих појмова из области културе, историје, уметности…).

Многи занимљиви појмови у оквиру  генеричких интернет домена (.COM, .ORG, .NET…) већ су одавно заузети.

3. ИДЕНТИТЕТ

Регистровањем свих потребних .RS и/или .СРБ домена потпуно штитиш свој идентитет, назив своје фирме или својих брендова, производа или услуга на српском интернет простору.

Немој да оклеваш са овим, може неко други да заузме назив домена који ти је јако битан и да на њему подигне свој лични или пословни интернет сајт!

4. БЕЗБЕДНОСТ

Национални интернет домени пружају већи степен поузданости и безбедности јер не могу да их региструју неидентификоване фирме или појединци, што је јако битно у спречавању злоупотреба домена (лажно представљање, сајбер криминал…).

На пример, .COM домен може да региструје било ко и без икакве реалне идентификације, чак и са потпуно измишљеним подацима. Насупрот томе, корисници националних .RS и .СРБ домена морају приликом регистрације да дају тачне, потпуне и важеће податке, који се с времена на време и проверавају. Ово своди на најмању могућу меру могућност превара при онлајн куповини, електронском банкарству и другим трансакцијама на Интернету, што посетиоцима твог сајта улива додатну сигурност и даје им додатни мотив да буду баш твоји корисници.

5. ПРИПАДНОСТ

Коришћење националних интернет домена показује и припадност локалној интернет заједници.

Појединци и фирме који делују на српском интернет простору, регистрацијом .RS и/или .СРБ домена показују позитиван став према средини у којој живе и раде. У свакој локалној интернет заједници на свету такав приступ је добро прихваћен.

Корисници .RS и .СРБ домена, као део локалне интернет заједнице, имају и посебне погодности да могу да учествују на конкурсима као што је Конкурс „Прави примери интернет присуства“, као и да њихови пројекти буду презентовани на годишњој конференцији о Интернету ДИДС, или кроз кампање као што је "Мој посао, мој домен".

Добар савет!

Предухитри оне који тргују називима интернет доменима!

То су фирме или појединци који јефтино региструју називе .RS и/или .СРБ домена који звуче као назив твоје фирме или бренда, како би ти их касније скупо препродали. То само по себи није кажњиво дело, али теби ствара непотребне трошкове.

Посебне предности .СРБ домена су:

1. Једини интернет домен на свету који омогућава да се адресе сајтова пишу онако како се и изговарају.

Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе са .СРБ доменом се, за разлику од, рецимо, мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарају управо онако како су и написане.

2. Остварење уставног права грађана Србије да могу да користе званично писмо и за своје интернет домене.

У време када се у развијеним земљама и право на Интернет сматра за основно људско право, када и највеће земље света брину о очувању националног идентитета кроз домене на свом писму, Србија је међу првима направила корак ка успостављању домена на званичном националном писму.

А цена назива домена?

Називи домена другог нивоа (.CO.RS за предузетнике и мале бизнисе, .IN.RS за појединце), као и .СРБ домени, могу да се региструју по истој или нижој цени од оне по којој могу да се региструју тзв. међународни домени (.COM, .ORG, .NET…)