Будућност онлајн трговине је на Јутјубу

FacebookLinkedinEmail
29.11.2023.
Будућност онлајн трговине је на Јутјубу
Која платформа је најбоља за развој е-трговине питање је које мучи велики број предузетника и компанија у дигиталном добу, пошто се ситуација рапидно мења из године у годину.

Ком ли се царству приклонити?

Таман смо сви направили Фејсбук страницу, кад оно – Инстаграм постаде „главни баја” и сви напустише Фејс. ОК, сада градимо Инстаграм – постављај лепе слике, тражи лајк, прави наградне игре за follow, кад не лези враже, ево га Тикток…

Већ видим сиротог предузетника како од муке чупа оно мало косе што му је остало на глави и плачним гласом креће да кука гледајући у слике Марка Закерберга и Елона Маска, које држи изнад рачунара уместо иконе.

Нажалост, од кукања нема вајде, већ морамо „учити, учити и само учити”, како је то давно рекао друг Лењин. У пракси то значи да треба бирати своје битке и фокусирати се на оно што доноси профит. Пажљиви посматрачи ће приметити да горе нигде нисам поменуо Јутјуб, а за то постоји добар разлог.

Јутјуб до сада није био доживљен као мрежа која директно доводи до продаје неких производа, већ више као место где људима нудите информације, па ако се њима то свиди и баш им треба, онда ће можда отићи на твој сајт да нешто купе. Тако је било до сада!

Јутјуб куповина (YouTube Shopping)

Успех продаје путем Тиктока у Кини је изненадио свет. Милиони инфлуенсера су непрестано уживо стримовали пошто су били затворени у својим кућама. Онлајн куповина се преселила са сајтова на Тикток, где су људи гледали представљање разних производа, њихово тестирање и на крају мишљење особа којима су веровали. Овај талас је сада толико велики да у Кини имате на стотине огромних хала које су подељене на боксове и где стотине младих свакодневно седе и продају разне производе знатижељнима, који прате њихове стримове.

Гугл и Јутјуб, познати као компаније које су изузетно креативне, били су инспирисани овом ситуацијом, те су имплементирали (безочно прекопирали) одређене ствари на своју платформу. И тако смо добили могућност интегрисане куповине путем Јутјуба.

Тренутно је у току пилот програм који је обухватио прилично велики број земаља где можете повезати вашу продавницу на Шопифај платформи са вашим каналом (или можда нечијим другим), уколико сте у Јутјуб партнер програму или уколико сте монетизовали канал. Након што повежете продавницу, појавиће се нови прозор (new tab) на вашој почетној страници (home page), а добићете и могућност да производе означите у вашим видео-клиповима.

У праски то значи да ви, власник, можете током отпремања клипа, или током преноса уживо, да „тагујете” неки производ из своје колекције, а ја, гледалац, могу да га купим не прекидајући гледање клипа или преноса.

Такође, у аналитици добијате могућност да пратите све факторе у вези са продајом, као што је број импресија повезаних с вашим производом, број кликова, куповина и тако даље. Слична је ситуација и са преносом уживо, где је могуће таговати већи број производа, што је и логично.

blog.payxpert.com

„Значи, сад и Јутјуб морам да правим?”

Да, наравно да морате! Шта сте мислили, да ће вам Елон Маск услишити молбе? Развијање Јутјуб канала сада више није тако тешко као некада. Пре свега, на интернету постоји јако велики број савета и садржаја који ће вам помоћи у томе. А пошто већ морате да правите видео-клипове за Инстаграм и Тикток, исти садржај можете убацити на Јутјуб у shorts формату, пошто и у њима можете да тагујете производ. Али ако вам је преко главе грађење налога на друштвеним мрежама, можете дати неком каналу дозволу да се повеже на вашу Шопифај продавницу. На тај начин ћете и ви и креатор тачно знати које је производе он продао и колико новца треба да му исплатите.

Тренутни пилот програм омогућава да у Америци купите производ директно са Јутјуба, док у свим осталим земљама, када кликнете на плаћање, бивате послати на сајт. Што се тиче подржаних платформи, за сада ту могућност у понуди има само Шопифај, као и низ неких мањих сервиса који значе више гејмерима или млађој популацији која их користи.

„Ма ово нема шансе да ради у Србији!”

Ако ваша примарна циљна група која вас гледа није у Србији, ово је сјајна вест за вас. Гледаоци из Србије још увек не могу да виде одељак shop и тако ће бити још неко време. Са друге стране, ако вас гледају странци (или имате канал на енглеском, или вас прате из иностранства) ова опција ће вам дати могућност да директно продајете своје или туђе производе и на тај начин остварите још један приход. Сви јутјубери који се баве рецензијама производа (техника, козметика, опрема за кућу, камповање итд.) сада могу исте те производе и директно продавати, без икаквих проблема. На крају крајева, можете направити сопствени merch и њега на овај начин пласирати вашим пратиоцима.

Јутјуб шопинг сигурно неће у следећих неколико година постати доминантан канал продаје на интернету, али судећи по успеху Тиктока, ово је будућност онлајн куповине. Главно питање јесте – да ли сте ВИ спремни за ту будућност?

FacebookLinkedinEmail