Како да јефтино креирате YouTube Shorts и онда их искористите за промоцију вашег бизниса?

FacebookLinkedinEmail
27.06.2023.
Како да јефтино креирате YouTube Shorts и онда их искористите за промоцију вашег бизниса?
Сви говоре већ задњих пар година како је видео најбоља ствар за промоцију бизниса, а ипак врло мало људи се одлучује на отварање Јутјуб канала или редовно избацивање садржаја. Разлога за то има доста, али из мог искуства два главна су:
- цена израде видео клипа
- непознавање саме платформе и како из ње извући максимум.

Цена креирања клипа је увек највећи проблем за већину компанија. Израда сценарија, снимање и монтажа са собом носе низ додатних трошкова које могу да јако повећају цену, па тако почнете са буџетом од пар стотина евра а завршите сумом за коју можете да купите солидан половни аутомобил.

Главни проблем у прављењу видео-клипа је инсистирање на самом квалитету продукције, као да ће то бити ТВ прилог. Јутјуб није телевизија, Јутјуб трпи несавршене клипове, а ваш циљ није да гледаоца очарате 4К камерама, већ садржајем.

Са друге стране, Јутјуб знатно више цени редовно објављивање садржаја, него један видео годишње. Ово је одавно познато правило свима који се иоле баве Јутјубом, пошто је daily upload нешто што велики број јутјубера практикује.

Управо је ово замка у коју велики број власника бизниса упада – фокус на високо квалитетну продукцију, чији је циљ да представи фирму или сам производ, и након тога на каналу следи тишина следећих пар месеци. Права стратегија требало би да буде следећа: занимљив садржај који вашим клијентима показује како да реше неки проблем. Такође можете да покушате и изградњу поверења, тако што ћете снимати тестимонијале људи који су ваше услуге или производ користили, и на тај начин убедите купца да сте ви најбоља ствар после сеченог хлеба.

На основу свог вишегодишњег искуства могу вам рећи да Јутјуб „награђује“ редовно објављивање занимљивог или релевантног садржаја прилично великим бројем људи који ће погледати ваш садржај, а уколико SEO видео-клипа буде урађен како треба (кључне речи у наслову, опису и таговима, наменски направљена слика), тај видео може да генерише посете и неколико година касније. Ако оптимизујете видео за search и ако је садржај забаван и информативан, будите сигурни да ће се та инвестиција исплатити без проблема.

На свачију жалост, да би SEO „прорадио“, то од вас захтева да имате активан канал, да редовно (бар два пута недељно) објављујете видео-клипове и тек након 6 до 8 месеци можете да очекујете неке резултате. Ово је можда и највећи проблем како за компаније тако и за појединце, јер је улагање новца и времена прилично велико.

Како да креирате видео-клип који ће бити интересантан гледаоцима на Јутјубу?

Покушаћу да овај проблем детаљније објасним на примеру једног од клијената којем радимо саветовање и оптимизацију. Реч је о великој компанији која се бави производњом уља, разних мазива и течности за аутомобиле, камионе и друга тешка возила. Уобичајена логика налаже да је најбољи начин за рекламирање промовисање самих производа и њихових карактеристика.

Уобичајена логика не функционише на Јутјубу зато што ваш видео мора бити интересантан људима, а пука реклама производа углавном није никоме интересантна. Једини начин да некога заинтересујете да гледа ваш клип је да му дате неки добар савет или понудите решење за проблем који их мучи.

То значи да је садржај који објашњава како употребити те производе идеалан за Јутјуб видео-клип. Рецимо, ми смо се фокусирали на течност за чишћење ЕРГ филтера и направили кратак видео на ту тему. 

Видео-клипови који се баве применом ваших производа су одлични да привучете нове кориснике, али неће довести до раста самог канала. Та врста садржаја привлачи релативно малу групу људи која дође на ваш канал, погледа шта јој треба и ретко се врати назад, осим ако опет не наиђе на неки проблем.

Поред оваквог садржаја требало би да правите и неке савете за широку популацију који ће вам „носити“ канал. Општи савети генеришу много више прегледа и много више времена проведеног у гледању вашег видеа (watch time), а то су врло битни параметри за сваки алгоритам и на основу њих Јутјуб доноси одлуку коме ће и када сервирати ваш видео-клип. То значи да морате обрађивати неке популарне теме које можда и нису уско повезане са вашом нишом. Ми смо саветовали клијенту да се фокусира на савете за возаче почетнике: Када се мења уље, шта је сврха уља у мотору, зашто се мењају филтери, али и како избећи aquaplaning, како променити гуму, како упалити кола путем каблова и тако даље.

Како јефтино креирати клипове у којима дајете савете?

На интернету задњих пар година можете наћи низ онлајн сервиса који вам омогућавају да направите видео-клип врло једноставно комбинујући stock видео или фото-садржај и неке предефинисане темплејте. Велики број ових сервиса су од пре пар месеци убацили низ AI алата у своју понуду, па прављење видео-клипа никада није било лакше.

Рецимо, можете да генеришете комплетан видео на основу блог поста (Lumen5.com) или да у ChatGPT prompt-у само напишете тему, а Deepbrain.io ће вам након тога генерисати комплетан клип (не само сценарио, већ ће синтетизовати глас, креирати аватар који то изговара и тако даље). Canva.com је одавно незаобилазни стандард за креирање кратких видео-клипова за друштвене мреже и не треба је никако заобићи.

Већина ових сервиса нуди сличне могућности и опцију да их бесплатно тестирате неко време. Нажалост, кориснички интерфејс, количина stock материјала и лакоћа убацивања графике се драстично разликују, те вам саветујем да прво тестирате неколико сервиса пре него што се одлучите за неки. Из свог личног искуства могу да препоручим, поред оних горе наведених, још и veed.io и biteable.com.

Управо ови сервиси су прави начин да компаније или појединци на једноставан и јефтин начин креирају врло много садржаја који ће бити окренут решавању одређених проблема које муче њихове кориснике.

Зашто треба да почнете са YouTube Shorts?

Успон Тик-тока (TikTok) натерао је Јутјуб да уведе формат кратких видеа – такозвани Shorts. То је видео 9:16 (усправни видео) у трајању до 60 секунди. Као и сваки пут када нека друштвена мрежа уведе неку опцију, она је форсира до изнемоглости не би ли заинтересовала кориснике, а управо то се десило и са Shorts-има. Рич Shorts-а је изузетно велики, што су приметили сви који активно објављују садржај на Јутјуб, па вам ја зато саветујем да покушате на овај начин да „опипате пулс“ корисника Јутјуба.

Морам још једном да истакнем: да би ваш видео био успешан, мора да даје јасно решење или савет, затим да видео-материјал буде релевантан са темом о којој причате и да је урађен SEO (Search Engine Optimization) за кључне речи у наслову клипа, да би алгоритам знао коме да га сервира.

Сав садржај који креирате за YouTube Shorts можете без проблема објавити на Фејсбуку, Инстаграму и Тик-току, и на тај начин повећати присуство на свим релевантним друштвеним мрежама. Такође, креирање ових видео-клипова није нимало компликовано ни скупо. А уколико неки од ваших канала крене да расте, много лакше ћете се одлучити да уложите новац у продукцију квалитетнијег садржаја и знаћете шта је то што интересује ваше кориснике.

FacebookLinkedinEmail