Да ли знате шта тражи 97% интернет корисника?

FacebookLinkedinEmail
07.06.2024.
Да ли знате шта тражи 97% интернет корисника?

Према домаћем истраживању из октобра 2023, четвртина српских фирми нема пословни веб-сајт. У томе предњаче нове и мале фирме. На пример, чак 75% фирми старости до годину нема веб-сајт. Такође, нема га више од половине предузетника. Најчешћи разлог који наводе за непоседовање сајта је – „нема потребе“. Међутим, ако погледамо светске статистике које кажу да 97% интернет корисника тражи локалне компаније, намеће се закључак да и те како има потребе, али да недостатак адекватних информација узима свој данак.

Ако није на интернету – не постоји

У 21. веку све је више купаца који свет гледају кроз интернет и сматрају да „ако није на интернету, онда не постоји”, па свесно ускратити интернету информацију да ваша фирма постоји и да је у комшилуку, што поменутих 97% интернет корисника можда никад неће сазнати, вероватно и није баш најбоља пословна стратегија.

Да би препорука „треба вам локални сајт” била веродостојнија, ево још неких светских бројки које поткрепљују ову тврдњу. На пример, не треба занемарити чињеницу да се 46% свих претрага на Гуглу односи на локалне информације. Овај податак је утолико битнији ако знамо да Гугл држи преко 90% светског тржишта веб-претраживача, док у Србији заузима 96,7% (92,24% на десктоп рачунарима и 98,6% на мобилним уређајима). Притом, 72% купаца после локалне претраге посети продавницу која је у кругу од осам километара од њихове тренутне локације. Такође, након претраге локалног предузећа на мобилном уређају, 88% купаца ће позвати или посетити ту фирму у року од 24 сата.

Да ли заиста треба занемарити све оне потенцијалне купце који, стицајем околности, не пролазе сваки дан поред ваше фирме па, сходно томе, не свраћају у њу и не знају да она у својој понуди има баш оно што је њима потребно? Или их, с обзиром на наведене статистике, ипак треба узети у обзир и пружити им бар основне информације путем интернета? Одговор се намеће сȃм.

Камен темељац интернет присуства

Ако смо се сложили да је сајт потребан, размотримо и шта треба уградити у његов темељ да би он на најбољи могући начин обавио свој посао. Наравно, реч је о интернет домену, али који домен користити? Неко би рекао „свеједно“, што је погрешно, неко би изабрао .com домен, што је у неким ситуацијама исправно, али, пошто говоримо о сајту који циља локално српско тржиште и до ког се долази кроз локалну претрагу, најбољи избор је национални .rs домен. За сваку одлуку је добро имати неколико добрих разлога, па хајде да се позабавимо њима.

На пример, Гугл и даље тврди да у резултатима локалних претрага предност даје веб-сајтовима на локалним, националним доменима, као што је .rs. У нашем случају, то је најјачи аргумент (према већ споменутом истраживању с почетка текста најчешћи разлог, 65,8%, за избор .rs домена за веб-сајт фирме је „због географског простора на који асоцира”). Такође, сајтови на .rs домену се препознају као домаћи, прављени наменски за домаћег корисника, што он уме да цени. Осим тога, .rs домен има и следеће предности:

  • Већи је избор слободних домена.
  • Може се заштитити од хаковања на чак три различита начина.
  • Све накнаде се плаћају у динарима.
  • Комуникација са корисничком подршком је на српском језику.
  • У случају било каквог спора, арбитража је у Србији.
  • Када је веб-сајт на .rs домену, могуће је проверити ко стоји иза њега.

А шта ако не изаберете .rs домен?

Најкраћи одговор би био – губите иницијалну предност. Направимо малу аналогију са атлетиком. Постоје атлетичари који су некад трчали и боси. Један од њих је освојио олимпијско злато 1960. Али то је усамљен случај. Сви остали олимпијски победници носили су патике. Да ли је свеједно које су патике? Наравно да није. Кад је реч о патикама за трчање, постоје такозване атлетске копачке. Процена је да за трке на 100 метара постојање посебних шиљака на таквим копачкама може трку да скрати за 0,5 до 1 секунду. Без таквих патика скоро је немогуће трчати 100 метара краће од 10 секунди.

Дакле, ако атлетичар обује патике (ваш локални бизнис, спреман за тржишну трку, добије веб-сајт), он тиме стиче озбиљну предност, а ако су те патике атлетске копачке (сајт је на .rs домену), он стиче одређену додатну предност.

Зашто свом бизнису не бисте обезбедили ту предност, ако већ знате како?

Закључак

Наравно, није све у домену. Гугл користи више од 200 параметара приликом рангирања сајтова, али ако су два сајта истог квалитета, један на .rs, а други на .com, Гугл ће у својим претрагама за упите из Србије фаворизовати онај који је на .rs домену. Дакле, ако сте на .rs, имате више шанси да Гугл прикаже баш ваш сајт интернет корисницима који траже локалне фирме, а њих је 97%. Притом, ако сте им довољно близу, 72% оних који су вас нашли свратиће и до ваше продавнице, јер сте им у комшилуку, иако обично не пролазе баш вашом улицом…

FacebookLinkedinEmail