Да ли ће и како AI утицати на SEO?

FacebookLinkedinEmail
28.07.2023.
Да ли ће и како AI утицати на SEO?
У последњих неколико година, многи људи су изразили забринутост да ће развој вештачке интелигенције (AI) довести до губитка радних места и преузети улоге које традиционално обављају људи. Међутим, уместо да се фокусирамо на ту потенцијалну негативну страну, боље је да сагледамо потенцијал вештачке интелигенције и како је најбоље искористити.

AI има способност да обавља задатке брже и ефикасније од људи, често уз већу тачност и прецизност. Уместо да вештачку интелигенцију доживљавамо као претњу, требало би да је прихватимо као алат који може побољшати наше идеје и способности, те олакшати наш рад. У SEO индустрији, AI може пружити многобројне користи попут анализе података, оптимизације садржаја, персонализације искуства корисника и предвиђања трендова.

Вештачка интелигенција је направила значајан напредак у разним индустријама, па ни SEO није изузетак. Како AI технологија напредује, она је спремна да знатно измени будућност оптимизације за претраживаче, трансформишући начин рада претраживача и начин на који предузећа оптимизују своју онлајн присутност. Ево неколико примера како AI може утицати на SEO.

Препознавање и рангирање квалитетног садржаја

AI алгоритми у стању су да анализирају садржај на веб-страницама како би препознали и оценили квалитет. На пример, могу се користити за идентификацију релевантних информација, оригиналности и користи коју садржај пружа посетиоцима сајта. Веб-странице са висококвалитетним садржајем имају веће шансе да се рангирају боље у резултатима претраживања.

Оптимизација кључних речи

AI може помоћи у проналажењу најпогоднијих кључних речи за оптимизацију веб-сајтова. Алгоритми дубоког учења могу анализирати велике количине података и препознати кључне речи које су релевантне за одређену тему или индустрију. На тај начин, веб-странице могу да циљају релевантне кључне речи и побољшају своје рангирање у претраживачима.

Анализа конкуренције

AI такође може помоћи при анализи конкуренције тако што ће „прочешљати” податке о конкурентским веб-страницама и њиховим перформансама. На основу тих података, SEO стручњаци могу идентификовати слабости и прилике за побољшање сопствене веб-странице.

Претраживачи користе AI за анализу садржаја

Претраживачи као што је Гугл користе AI алгоритме како би боље разумели садржај на вебу. На пример, Гугл користи BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), AI модел који помаже при разумевању контекстуалног значења речи у вези са остатком текста. То значи да је сада више него икада важно да се фокусирате на квалитетан, релевантан и добро структуриран садржај на свом блогу или веб-страници.

Персонализовани резултати претраге

AI се користи за пружање персонализованих резултата претраге корисницима. Захваљујући алгоритмима вештачке интелигенције, претраживачи могу анализирати корисничке податке попут претходних претрага, историје прегледаних страница и преференција како би боље разумели њихова интересовања. На основу тих информација, AI може корисницима пружити резултате који су најрелевантнији и најкориснији за њих. Претраживачи анализирају корисничке податке како би разумели њихова интересовања и пружили им релевантне резултате. То значи да се SEO стратегије морају прилагодити тако да таргетирају специфичне сегменте публике.

На пример, ако предузеће продаје спортску опрему, AI анализа података може открити да постоји група корисника која је посебно заинтересована за бициклизам. SEO стратегија би се затим прилагодила циљању ове групе корисника, користећи специфичне кључне речи и пружајући релевантан садржај о бициклизму.

Voice Search (претрага гласом)

Популарност претраге гласом је у порасту, а AI технологија је кључна за обраду и разумевање говорних упита корисника. Када оптимизујете садржај за претрагу гласом, потребно је да размотрите на који начин људи постављају питања у свакодневном говору. На пример, уместо кључних речи попут „најбољи ресторан Београд", људи ће претраживати израз попут: „Који је најбољи ресторан у Београду?".

Препознавање слика

AI технологија се користи за препознавање садржаја слика и пружање релевантних резултата претраге. На пример, ако ваш блог пост садржи слику, AI може препознати објекте на слици и индексирати их претраживачима. Ово може помоћи у побољшању видљивости садржаја који укључује слике.

Да ли је AI променио SEO набоље или нагоре?

Успон генеративне вештачке интелигенције дефинитивно мења начин на који радимо SEO. Гугл је први пут користио вештачку интелигенцију и машинско учење за напајање свог алгоритма претраживача још 2016. године. Међутим, лансирањем ChatGPT крајем 2022. године, вештачка интелигенција је заиста постала широко распрострањена и значајно утицала на SEO индустрију.

Док неки верују да су ове промене биле позитивне, други тврде да су ствари постале горе. Било како било, посматрајући актуелне трендове, све је јасније да ће AI наставити да буде један од утицајних фактора у будућности оптимизације за претраживаче и дигиталног маркетинга.

Креирање садржаја

Већ смо говорили о томе како је Гуглов систем рангирања дизајниран да награди висококвалитетан садржај. Креирање садржаја помоћу вештачке интелигенције представља велику предност за предузећа која желе да постигну ефикасност и побољшају свој SEO. Гугл жели да људи пишу садржај, али нема разлога зашто AI не би могао да помогне у побољшању квалитета садржаја вашег предузећа.

Однедавно је употреба вештачке интелигенције за развој и креирање садржаја постала популарнија и шире распрострањена него раније, а то је нешто што би требало максимално искористити.

Међутим, постоје и извесни потенцијални недостаци повезани са све већом употребом вештачке интелигенције у оптимизацији садржаја за претраживаче. Једна забринутост је да би то могло смањити квалитет садржаја, с обзиром на то да би се све више креирао садржај оптимизован за претраживаче уместо да буде користан читаоцима и гледаоцима.

Други проблеми се односе на ограничења повезана са самим алатом за обраду природног језика ChatGPT. Наиме, он је трениран на подацима до 2021. године, што значи да све што је објављено после тога није укључено у разматрање резултата и не поседује актуелна сазнања.

Генерисање садржаја за мета описе

AI алати се све више користе за генерисање садржаја. На пример, могуће је AI користити за аутоматско генерисање мета описа, наслова, тагова и сл. Међутим, важно је напоменути да генерисани садржај треба пажљиво прегледати и уредити како би се осигурао квалитет, природан тон, оригиналност и релевантност.

Предиктивна аналитика

AI подржана предиктивна аналитика може помоћи предузећима да идентификују трендове и предвиде будуће резултате. Када је реч о SEO, то значи да подаци засновани на аналитици могу побољшати креирање садржаја и стратегије оптимизације. Предиктивна аналитика такође може помоћи предузећима да идентификују нове могућности и остану испред конкуренције.

Велика предност вештачке интелигенције јесте што користи предиктивну аналитику засновану на алгоритамским подацима како би идентификовала могућности и области за побољшање. Постоји много тога што треба узети у обзир приликом покушаја да се унапреди и побољша SEO стратегија, а то је један од главних елемената који вам може помоћи.

Разумевање на којој позицији се ваша веб-страница налази на SERP-у (страници са резултатима претраге) од изузетне је важности за формулисање чврсте SEO стратегије, чије правилно извршење у будућности треба да осигурате.

Како ChatGPT утиче на SEO?

AI подржани четботови попут ChatGPT-ја могу пружити тренутну подршку корисницима и укључити се у интеракцију са корисницима у реалном времену.

Када је реч о оптимизовању садржаја за предраживаче (SEO), ChatGPT може бити користан алат за креирање оптимизованог садржаја, генерисање мета описа и наслова, одговарање на упите корисника, као и пружање релевантних информација и препорука.

Све у свему, утицај AI на SEO може бити позитиван ако се правилно користи. Међутим, важно је имати на уму да AI није замена за људску креативност и интуицију. Људи и даље имају кључну улогу у доношењу стратегијских одлука и пружању висококвалитетног садржаја који корисници траже. AI ће, дефинитивно, у будућности имати значајан утицај на SEO. Развој AI технологија, попут дубоког учења (deep learning) и обраде природног језика, доноси нове могућности за побољшање рангирања веб-страница у резултатима претраживања.

FacebookLinkedinEmail