Име и презиме на .СРБ домену

FacebookLinkedinEmail
01.08.2019.
Име и презиме на .СРБ домену

Домен .СРБ једини на свету дозвољава да се називи домена пишу онако како се изговарају. Зашто? Зато што српска ћирилица, једно од фонетски најсавршенијих писама на свету, сваком гласу додељује по једно слово. Али то није једино што .СРБ домен чини другачијим.

Домен .СРБ је једини домен на свету чији назив је могуће регистровати користећи и ћириличко слово „ћ“, јер српска ћирилица је једино писмо на свету које познаје тај знак. Зато се само у називима . СРБ домена могу видети презимена које се завршавају на „ић“, а која су овде тако честа. У Србији је велики број предузећа назван по презимену власника, а међу регистрантима са презименом у називу домена предњаче адвокатске канцеларије.

Слично је и када је реч о називима домена који јесу или садрже лично име. Људи често именују предузећа својим или именима драгих особа. Међутим, личноиме.срб је добра адреса и за лични блог.

Иако приличан број ћириличких назива домена региструју појединци за личну употребу, највећи број назива .СРБ домена региструју компаније и брендови. Неки јер на називима .СРБ домена заправо представљају своје производе и услуге, а неки зато што желе да заштите бренд регистрацијом већег броја различитих назива домена. Одличан пример је глобални ланац Старбакс који је старбакс.срб регистровао још у јулу 2012, иако је у Србији почео да послује тек 2019.

Није реткост да на интернету пронађете брендове, предузећа или појединце (блогере нпр.) који бирају ћирилицу као писмо на ком се обраћају корисницима интернета, али изостаје комуникација са .СРБ домена, иако је ћирилички домен природно станиште за садржаје на ћирилици. Извесно је да још увек постоје одређене потешкоће при употреби назива домена на неенглеским писмима (нпр. лево од @ и даље морате да користите „ошишану латиницу“ у адреси електронске поште), али одговарајући стандарди постоје већ годинама и само је питање тренутка када ће бити глобално имплементирани. С друге стране, ћириличке веб адресе немају никаквих проблема, а постоје и различити поступци и „цаке“ које вам могу помоћу да направите добар сајт на ћириличком домену са ћириличким садржајем и ћириличким URL-овима.

Ако је ћирилица писмо које свакодневно користите, на ком послујете, не постоји разлог да и своје пословно интернет присуство не успоставите на ћирилици, на ћириличком домену. Да ли је назив .СРБ домена којим бисте желите да представите себе или свој посао слободан, можете да проверите путем whois сервиса.

FacebookLinkedinEmail