Интервју: Значај Google Business Profile налога

FacebookLinkedinEmail
30.10.2023.
Интервју: Значај Google Business Profile налога
Октобарско издање domen.rs интервјуа посветили смо Google Business Profile налозима и њиховом значају у пословању.
О овој теми говори Соња Јововић, оснивач Profy Multi Media агенције.

Соња Јововић је власница Profy Multi Меdia, агенције за оглашавање и едукацију у коришћењу алата за оглашавање на интернету основане 2016. године.

Успешно држи радионице коришћења Аds алата у ПК Београда, Forum Media, Impact Hub-у и активно ради на едукацији тржишта о значају и могућностима оглашавања на Google Аds платформама. Активно ради на едукацији како тржишта тако и заједнице која окупља колеге професионалце из области оглашавања и аналитике, организујући предавања и дружења на којима се размењују знања.

У овом интервјуу Соња нам је дала одговоре на следећа питања:

1.  Шта је Google Business Profile и које бенефите корисници имају од њега?

2.  Да ли локлани бизнис мора да има налог на Гугл мапама?

3. Зашто је важно да имамо оверен Google Business Profile налог?

4. Колико се људи који претражују ослањају на информације које могу да пронађу на овим налозима?

5. Да ли се оцене и коментари стварно читају и колики утицај на одлуке о куповини или коришћењу услуга имају?

Не пропустите да чујете одговоре на ова кључна питања за ваше пословање.

 

1. Шта је Google Business Profile и које бенефите корисници имају од њега?

Google Business Profile је још једна од Гуглових платформи, на којој можете да презентујете вашу фирму. Она је базирана на локалу, односно на Гугл мапама и непоходно је да фирма стварно постоји да би били испоштовани сви услови како би се отворио тај налог. Фирма мора да има или физички човека који ће да одговори на позив, уколико су у питању бранше као што је водоинсталатер који иде на терен и ту је битно да може да се дође до живог човека, или да постоји физичка малопродаја, канцеларија или неки други облик пословања где људи могу да стварно локално дођу на то место које је пиновано на мапи.

2. Да ли локални бизнис мора да има налог на Гугл мапама?

Ништа се не мора у суштини, али уколико ви сами не отворите ваш налог то може Гугл урадити за вас, или неко треће лице, тако да је боље да ви то сами урадите. Гугл може, на основу података које има о вама или вашој фирми, да формира налог и да га објави. Исто тако, ако на пример, ја дођем код вас у посластичарницу и свидели су ми се колачи, ја одем на мапе, видим да вас нема и могу да вас додам као место које недостаје за бизнис и онда ће ваш налог постојати, али ви нећете бити власници тог налога.

3. Зашто је важно да имамо оверен Google Business Profile налог?

Важно је јако зато што једино уколико је оверен налог и уколико сте ви власник тог налога, можете да одговарате на review-ове, на оцене, на коментаре и можете да мењате информације које се налазе на том налогу. У супротном, ако није верификован, то све не можете да радите. Ако је верификован налог ви ћете моћи да имате и директан контакт са заинтересованим клијентима, потенцијалним клијентима у виду порука преко којих можете директно да се дописујете са људима. Друга ствар, уколико ви не оверите свој налог, може се десити да то уради конкуренција, тако да је савет да то урадите. Није ретка ситуација да се деси да, на оном дугмету које води до сајта, које постоји на налогу, конкуренција стави линк до свог сајта. Тако да је веома битно да имате оверен налог коме имате приступ.

4. Колико се људи који претражују заправо ослањају на информације које могу да пронађу на овим налозима?

Статистика за наше подручје не постоји, чак ни за бившу Југославију. Статистика коју можемо да пронађемо да нађемо на интернету је везана за Амерку. Те статистике кажу да око 80% људи, чак и мало више, претражују пре него што оду у продавницу или пре него што би се упутили негде, они проверавају радно време, ако су неки специфични датуми и слично, проверавају на Google Business Profile да ли радња ради у то време. Уколико ти подаци нису ажурни, може се десити да људи не дођу до вас већ оду код конкуренције која има ажуриране податке.

5. Да ли се оцене и коментари стварно читају и колики утицај на одлуке о куповини или коришћењу услуга имају?

Званична статистика је са страног тржишта, али из нашег искуства као агенције која има доста клијената којима одржавамо Google Business налоге, јако се читају review-ови, a нарочито се читају одговори на негативне review-ове. Негативни review-ови некада за вас, у ствари, могу да буду позитивни јер људи виде начин на који одговарате, тон којим се обраћате незадовољном кориснику, некада то буду реално негативни коментари, али 90% случајева то није реално, већ људи једноставно некада нису расположени па дају такве коментаре. Велики проценат одлука се доноси на основу њих а нарочито у туристичкој бранши. Људи ту доста читају какви су коментари, да ли је чист апартман или не, да ли су људи који тамо раде љубазни и слично.

И није реално да на review-овима буде 5.0 просек оцене, поготово ако је велики број review-ова. Тако да су оцене од 4.5 до 5.0 скроз у реду.

FacebookLinkedinEmail