Интервју: Изазови оснивања свог бренда/агенције

FacebookLinkedinEmail
24.06.2024.
Интервју: Изазови оснивања свог бренда/агенције
Јунско издање domen.rs интервјуа посветили смо личном бренду и изазовима оснивања свог бренда или агенције.
Гошћа нам је била Тања Васојевић, предузетница и власница ТаДааа агенције.

Тања Васојевић је током своје каријере успешно реализовала бројне пројекте - у корпоративном свету на различитим позицијама и као директор комуникација једне од највећих приватних компанија у Адриа регији, потом у агенцијском свету, али и у грађанским иницијативама. Учесник и кокреатор бројних конференција, а кажу да је и истакнут говорник и модератор, предавач из области комуникација, маркетинга и (личног) бренд(инг)а, председник и члан различитих стручних жирија, активан креатор садржаја на мрежи LinkedIn. Један је од оснивача и члан награђиваног Удружења за промоцију туристичких потенцијала Србије – Путујућа петорка, које је на друштвеним мрежама, још од 2016. године, познато под именом TrippinSrbija. Ово удружење заслужно је за већу видљивост и побољшање туристичке слике Србије на друштвеним мрежама. Данас предузетница, и консултант из области комуникација и брендинга.

Од Тање смо добили одговоре на следећа питања:

1. Шта те је навело да оснујеш свој лични бренд/агенцију?

2. Предности и мане поседовања личног бренда

3. Контрасмер - из корпорације у агенцију

4. Која је разлика између руковођења у корпорацији, у систему, и у предузетништву?

5. Како се изборити за своје место под сунцем?

 

Не пропустите да чујете одговоре на ова кључна питања за ваше пословање.

 

  1. Шта те је навело да оснујеш свој лични бренд, односно агенцију?

Што се тиче личног бренда мислим да сам га основала давно, само сам га некако, одрастајући, заправо прихватила и надограђивала, а агенцију сам основала зато што сам 10 година радила у корпорацијама и нисам имала појма ни о чему другом. Зато сам решила да тестирам и видим шта могу сама без оног домена који прати свако име и презиме, да видим колико сам снажна у мојим вештинама и знањима и то је, заправо, била иницијална каписла. И ево, годину и нешто дана касније, баш уживам у томе.

  1. Које су то предности и мане личног бренда?

Мислим да не постоје мане, објаснићу зашто. Мана може да буде она тамна страна Месеца личног бренда, а то је заправо хвалисање. Људи често греше, и оправдани су разлози таквог мишљења, али лични бренд је много другачији, много позитивнији од онога што је пуко хвалисање. Тако да, у том смислу, јако је важно за све који почињу бизнис да пораде на личном бренду, да се тиме позабаве и некако детектују своје снаге, слабости и вредности јер ће им то помоћи у представљању. Посебно ако сте власник стартапа или предузетница, људи углавном поистовећују вашу агенцију, ваш бизнис, производ или услугу са вама тако да ту треба искористити све најбоље ствари које можете да поклоните и подарите другима. У том смислу, лоша страна личног бренда је само одлазак у пуко хвалисање и немање контекста мере и те неке релевантности које дајете другима.

  1. Углавном људи оду из агенције у неки корпоративни свет, а ти си урадила управо супротно. Испричај нам више о разлозима, мотивима и како је све то изгледало.

Када сам завршила факултет нисам имала ништа друго до тога да се крене одмах у неку велику компанију да се ради. И то није, заправо, лоше.

Десет година искуства у корпорацијама ми је донело много знања, много искустава, сјајних контаката. Научила сам шта је тамна страна Месеца корпорације и негде када сам желела да видим шта могу да радим стварно самостално, када се појавила та мала жишка у мени, одлучила сам се да је тренутак да одем из корпоративног света најбољи могући и, у принципу, то је то. Нека знатижеља и радозналост су ме одвели у предузетничке воде и не бојим се свега што доноси предузетништво – и оно лепо и оно мање лепо – али се надам да ћу истрајати у томе јер мислим да је, посебно у 21. веку, ово занимљив начин рада и да ће корпорације морати да промисле о свом личном бренду убудуће и кога ће запошљавати, и да ли ће имати кога да запосле.

  1. Ти ниси отишла из корпорације зато што си тамо била незадовољна. Напротив, ти си тамо била на руководећој позицији. Која је разлика у вођењу тима у једном корпоративном систему и у вођењу агенције?

С обзиром на то да сам ја предузетница, овде је најбоља ствар што руководим сама собом. То уме да буде олакшавајућа околност јер лидерство није и не може бити лако. Пречесто се само тако китимо тим титулама – лидер, директор… а да иза тога нема фактичког разумевања шта значи руководити људима. То је изузетно тешко, тако да у том смислу, највећа разлика ми је што сам сада одговорна сама за себе. Волела сам да будем ту и мом тиму, али ме је то исцрпљивало много на свакодневном нивоу иако смо били сјајан тим, сјајно смо радили, имали смо велике пројект, велике резултате смо остварили, али ме је то исцрпело. У том смислу нисам сигурна да ли у скорије време желим да водим било који тим до себе, а у предузетништву је то симпатично зато што можете и да сарађујете са више различитих људи што, опет, доприноси некој динамици. Тако да, у том смислу, то су неке главне разлике.

   Ту се некако чешће мењају сарадници. Овде имаш стално запослене који су ти увек ту

    и са којима имаш неки устаљен режим рада, али је динамика, опет, другачија.

И то може да буде добро. Кажем, нису навике лоше. Оне нас држе усклађенима и сигурнима, али ово ми се сада допада иако сам, кажем, волела свој тим, волела сам свој посао, али сада ми ово, у овом периоду живота, баш годи и надам се да ће то и да потраје.

  1. Што се тиче предузетништва, све је више предузетника, све је више шанси и места за предузетнике и доста њих упливава у те, предузетничке воде. Самим тим конкуренција је доста велика. Како се изборити за своје место под Сунцем?

Мислим да је лични бренд заправо та диференцијација зато што нема пет тебе, ти си једна и на послу и у овом разговору и у приватном животу. Мислим да је зато добра ствар мало се више удубити у лични бренд као алат за диференцијацију на густо посејаном тржишту различитих производа и услуга.

Што се каже, ако вам је потребна помоћ, ја сам ту. Мислим да је то стварно један мали зачин јер: производи, услуге, брендови… тога има на претек. А овако када своје вредности, снаге, своју аутентичност ставите на тржиште, онда много лакше буде јер немате замену.

FacebookLinkedinEmail