Како да заштитите свој најважнији интернет ресурс

FacebookLinkedinEmail

У условима ванредног стања, када је кретање ограничено, а многе продавнице и пијаце  затворене, е-трговина је постала "излаз у случају опасности" српске привреде. Доста тога је већ написано о разним изазовима које овакав вид (често изнуђене) дигиталне трансформације носи. Безбедност сајтова и веб шопова, свих трансакција које се тамо врше, података који се остављају, као и уређаја са којих се приступа тим сајтовима, теме су бројних анализа и упутстава. Међутим, често се занемарује важност заштите самог темеља сваког сајта и сваког веб шопа – назива домена. Ако он падне у руке хакера, ништа од оног што је изграђено на њему више није безбедно.

Zaključavanje naziva domena

Будући да је једина организација у Србији која се бави основном адресном структуром интернета, РНИДС је припремио садржаје који се баве управо безбедношћу једног од најважнијих интернет ресурса - назива интернет домена.

  • Кад вам хакери преузму назив домена и преусмере саобраћај на лажни сајт, у опасности су подаци свих ваших корисника, али и ваши подаци, ваше пословање, па и сам опстанак на тржишту. Сазнајте како то да спречите.

  • Хакери су тамо где постоји прилика за криминал. У условима пандемије куповина на интернету добија на значају, па веб шопови постају логичне мете. Прочитајте како да заштитите своје е-продавнице.

  • Извештаји компанија које се баве безбедношћу показују да је више од половине успешних хакерских напада извршено крађом назива домена, што је нарочито опасно у условима пандемије, кад се трговина махом обавља на интернету. Погледајте како то да предупредите.

Ако размишљате о новим пројектима и сајтовима, или покретању новог веб шопа, није на одмет да се подсетите критеријума за избор домена и назива домена (пре него што га закључате):

 

FacebookLinkedinEmail