Камен дизајн: Одушак од ужурбане свакодневице

FacebookLinkedinEmail
11.02.2022.

„Ручно направљено. Локално гајено. Од срца засађено.” Тако гласи посетница фирме Ненада Сарјановића „Камен дизајн”, која ручно прави саксије од вештачког камена, аранжмане од сукулената, кактуса и ваздушних биљака, и још штошта. Ови производи су ту да оплемене дом, али и да истовремено у живот унесу спокој и пруже одушак од ужурбане свакодневице.

Како се родила идеја звана „Камен дизајн”?

Овог подухвата смо се мој пријатељ и ја латили пре шест година, и то сасвим случајно. Иако смо одувек гајили љубав према биљкама и природи. Све је, заправо, почело тако што смо одгледали један видео о прављењу саксија. Испрва нам се учинило крајње једноставно и занимљиво, те смо покушали да направимо саксије зарад наших биљака. Ипак, испоставило се да није све баш тако лако као што изгледа на први поглед.

Ипак, нисмо одустали. Наредних шест месеци експериментисали смо са рецептуром за прављење вештачког камена. Наравно, имали смо силних пехова. Један од њих нас је коштао 500 попуцалих саксија. Међутим, када смо открили праву формулу, финалним производом су се одушевили сви из нашег окружења и чак питали могу ли да га купе од нас. Тада нам је и синуло: „Ово бисмо могли да претворимо у посао!”

kamendizajn.rs

Како је све изгледало у старту?

У почетку је то био додатни извор прихода и нешто чиме смо се бавили уз стални посао. Али, миц по миц, и поруџбине су почеле да пристижу са свих страна. Такође, ишли смо по београдским цвећарама и нудили своје саксије, али нисмо имали среће. Било је ту разних изговора, од тога да им је цена неодговарајућа, па до неких немогућих захтева у начину израде. Ипак, то нас није обесхрабрило. Напротив, инспирисало нас је да отворимо сопствену радњу.
 
Тако смо пронашли простор у строгом центру града, у ушушканом Чумићевом сокачету. Окружени разноразним малим бизнисима, то се показало као идеално место за нас. И тако смо се отиснули у предузетништво. 

Ко чини тим „Камен дизајна”?

Ја увек кажем да све ово не би било могуће без вредне екипе. У тиму нас има троје. Колега и ја смо везани за производњу, а трећи члан је фантастична и одговорна девојка која води радњу. Она је велики љубитељ биљака и, будући да поседује диплому из хортикултуре, на свој начин доприноси развитку ове приче и даје нам добар ветар у леђа.

 

kamendizajn.rs

Почели сте израду саксија од вештачког камена. Ипак, данас је ваша понуда знатно већа.

Тако је. Вредно смо радили на проширењу асортимана. Сада имамо разне аранжмане од сукулената, кактуса, ваздушних биљака. Новост у понуди су тзв. „уради сам” пакети. Тачније, три пакета. Унутра добијате све што вам је потребно да сами направите један мали, али савршен аранжман који уноси мало спокоја у ваш живот. Стога смо им и наденули назив „антистрес пакети”.

Мимо тих аранжмана, правимо и огледала и лампе, које су ту да оплемене дом на несвакидашњи начин, као и затворене еко-системе. То је, практично, башта у малом која може да живи вечно.

Увек се трудимо да направимо нешто ново. Идеја има напретек, а материјал је такав да нам пружа могућност да се њиме поигравамо. Чак и од нечега што не испадне како треба ми направимо нешто занимљиво. Отпада готово да нема. Ако дође до пуцања предмета, то се рециклира.

Такође, акценат нам је на очувању животне средине, па нам је, самим тим, стало да пластику потпуно елиминишемо из употребе.

kamendizajn.rs

Ко су ваши клијенти?

Сви људи који воле природу, који воле нешто непоновљиво. Свако ко посети нашу радњу остане без текста. И што дуже остане у њој, то више ствари открије. Неретко, клијенти не купују само за себе, већ и да лепим поклоном обрадују блиску особу. Тако нам је једном приликом стални купац испричао да је наш аранжман, који је послужио као поклон за славу, дословно био звезда вечери и да нико није могао да скине поглед с њега.

Осим физичких лица, имамо сјајну сарадњу и са дизајнерима ентеријера, разним архитектама и њиховим студијима, као и са компанијама. Наиме, компаније су препознале наше производе као идеалне корпоративне поклоне за своје запослене. Разлог лежи у томе што су интерактивни и пријемчиви за свакога.

 

kamendizajn.rs

Однедавно организујете и занимљиве радионице.

Да, у међувремену смо почели да организујемо радионице које се састоје из више делова. Полазници ту имају прилике да саслушају предавања о биљкама које саде. На пример, какав је корени систем, како се гаје, итд., а потом уче како да их саде. Уз лепо дружење затим свако прави своју декорацију и сам бира како жели да украси свој аранжман.

Показало се да те радионице имају веома благотворно дејство на полазнике. Тамо се сви осећају пријатно и опуштено. Такође, компаније су препознале да ове радионице могу да послуже и као нека врста тим-билдинга. Зато, у договору са фирмом која нас ангажује, често целокупну поставку преселимо у њихове просторије како би њихови запослени могли да уживају.

kamendizajn.rs

Маркетинг је нешто без чега ниједан посао не може. Колико су вама значајне друштвене мреже и веб-сајт?

Када смо отворили радњу, тада смо и покренули налоге на друштвеним мрежама, Фејсбуку и Инстаграму. Очекивали смо да то одмах букне, али било је потребно време да нас корисници спазе. Морали смо да научимо како да напишемо пост, како да сликамо. Ако не ангажујете агенцију, онда је неопходно и стрпљење и време да то све савладате. Сада сви верују да наше странице води нека агенција, иако све радимо сами, и на то смо поносни.

Што се тиче сајта, њега смо покренули после две године рада. У доба када смо подизали сајт, доста сам се информисао у вези са доменом. Питање је било да ли .com или .rs. Уврежено мишљење је гласило, ако послујете на домаћем тржишту, да је домен .rs за вас. Тако је и било.

Међутим, на почетку сајт нам је био само базичан. Садржао је основне информације: где се налазимо, шта радимо, како изгледају наши производи. Пре непуних годину дана добио је ново рухо. Користили смо платформу Shopen, која је савршена е-комерц платформа за наше потребе.

А, колико нам је значило? Са новим сајтом и продавницом почеле су да пристижу прве наруџбине преко интернета. Најлепша ствар на свету је када устанете ујутру, проверите мејл и видите да имате нову поруџбину. Данас нам је незамисливо да послујемо без сајта.

Завирите у свет kamendizajn.rs

 

 

FacebookLinkedinEmail