Ко контролише ваше пословање на интернету?

FacebookLinkedinEmail
27.05.2021.
poslovanje na internetu domen.rs

Да ли сте већ платили „бесплатан ручак“ поверавања свог комплетног пословања на интернету друштвеним мрежама? Уколико нисте, рачун ће пре или касније стићи. Немали број фирми своје пословно путовање на интернету започне искључиво на некој од друштвених мрежа. То је одлука због које се пре или касније покају. На почетку, друштвене мреже изгледају врло примамљиво. Без иницијалних трошкова омогућавају предузећу да окупља заједницу, информише, едукује актуелне и потенцијалне купце, пружају могућност релативно повољног оглашавања и релативно брзо, уз довољно труда или одређена средства, може се постићи какав-такав резултат.

Све док не дође до невоља у рају. Док платформа коју предузеће користи за информисање својих купаца и продају не промени услове коришћења, док „алгоритам“ не одлучи да више неће приказивати ваше садржаје публици коју сте окупили, да сте прекршили неко од безброј, не свима сасвим и до краја јасних, правила оглашавања на популарним платформама. У најгорем случају док налог/страница не буду из неког разлога угашени, а фирма ускраћена за свој интернет капитал -  за све што је до тада створено на некој мрежи, за базу контаката, канал комуникације са купцима, јер тако је одлучила компанија у чијем је „мрежа“ власништву.

Ако је фирма зависна од било чије „бесплатне“ услуге, она није равноправан бизнис партнер, већ само корисник, као и било који приватни корисник.

Сервис који је годинама бесплатно коришћен може да одлучи да ипак жели да наплаћује своју услугу. Данас то може бити ограничење простора за cloud складиштење, сутра то може бити ограничење слања бесплатних мејлова. То је одлука компаније у чијем је сервис власништву, одлука коју корисник услуга не може да контролише.

Прочитајте текст: Колико кошта бесплатна имејл адреса

Иако се „нултог дана“ наступа на интернету предузећу може учинити да је регистрација домена, закуп хостинг пакета и израда сајта гломазна инвестиција наспрам бесплатног налога на друштвеној мрежи, таква инвестиција се и те како исплати. Док год обнављате регистрацију назива домена, плаћате услугу хостинга и не објављујете споран садржај на сајту, ви контролишете како ће ваше пословање на интернету да тече. Све зависи од вас, ваших напора и развоја пословања. Не од пословне политике компаније која контролише мрежу на којој је ваш налог.

Успоставите контролу над својим пословањем на интернету – проверите да ли је слободан назив домена који желите за адресу сајта свог предузећа.

 

FacebookLinkedinEmail