Пословни интернет идентитет

FacebookLinkedinEmail
27.08.2017.
Пословни сајбер идентитет

Уколико желите да покренете и унапредите пословање путем интернета, ваш први корак у томе биће креирање препознатљивог пословног интернет идентитета.

Шта је интернет идентитет и због чега је он важан за локална предузећа?

Идентитет је оно по чему сте препознатљиви, што вас издваја од других. Појам „идентитет“ има исте корене као појам „идентичан“, што значи да је његова битна компонента непроменљивост. Људи не воле промене, воле сигурност, воле да знају шта могу да очекују од вас и где могу да вас нађу кад им затребате.

У данашње време, ако не могу да вас нађу тамо где очекују, даље вас неће ни тражити. Немају времена. То посебно важи на интернету. Уколико имате само налоге на друштвеним мрежама, користите неке од бесплатних платформи за постављање презентација, или плаћене огласне платформе, ваше предузеће у том случају на интернету постоји искључиво на туђим интернет локацијама. Привид је да тамо имате нешто своје, јер на свим тим локацијама сте, у ствари, само „подстанар“, а њихови власници могу у било ком тренутку да вас удаље са тих, „ваших“ локација. У таквом окружењу је немогуће градити идентитет, јер се он базира на нечему што је константно, непроменљиво, а ви не знате да ли ћете сутра бити уопште присутни на некој од тих интернет локација.

Ако сте и за адресу е-поште користили неки бесплатан сервис, врло лако можете остати и без те адресе, из истог разлога – та адреса није заиста ваша. Без потпуне контроле над својим интернет присуством, не можете имати ни интернет идентитет.

Шта је неопходно за креирање пословног интернет идентитета?

Питање би могло да буде и „Шта је јединствено и непроменљиво на интернету?“ Одговор је – назив интернет домена. Не могу да постоје два иста на нету и све док је назив регистрован на неког, он је такав, непроменљив, везан за свог регистранта. Дакле, да бисте креирали свој пословни интернет идентитет, неопходно је да имате властити назив интернет домена. Кад ваш назив интернет домена дефинише веб адресу на којој је ваш веб сајт, и све компанијске адресе е-поште преко којих ћете комуницирати са свим својим муштеријама, добављачима, сарадницима и државним институцијама, ви сте поставили основе свог пословног интернет идентитета.

Како да изаберете и региструјете прави назив домена?

Ако сте усмерени на српско тржиште, онда је препорука да региструјете назив неког од српских националних .RS или .СРБ домена који ће садржати назив Ваше компаније, бренда, производа или услуге. Који год назив да изаберете, он би требало да асоцира на вашу делатност и на тај начин Вам омогући препознатљивост на интернету. Приликом избора назива домена потребно је да обратите пажњу на одређене техничке захтеве, те да проверите доступност жељеног назива домена. Након тога треба да одаберете свог овлашћеног регистра преко кога ћете извршити регистрацију изабраног назива домена, а цео процес најчешће је могуће обавити онлајн, на сајту одабраног овлашћеног регистра.

Које могућности Вам пружа властити назив интернет домена?

Осим могућности формирања свих потребних интернет адреса, већ сама регистрација назива домена вам омогућава заштиту одређених, вама битних појмова на интернету. Властити назив интернет домена омогућава вам да:

FacebookLinkedinEmail