Талисман: Креативност преточена у светлеће рекламе

FacebookLinkedinEmail
15.05.2024.
Талисман: Креативност преточена у светлеће рекламе
Они се баве дизајном хипнотишућих, светлећих реклама за бизнисе свих облика и величина. Они су Талисман – Кројач брендова, иза којег стоје Младен Станковић и Милан Јовић, Нишлије које су свој бренд покренуле из жеље да фирмама помогну да свој визуелни идентитет представе на уникатан начин.

Када сте покренули Талисман и шта је претходило томе?

Младен Станковић: Званично постојимо од 2022. године, када смо колега Милан Јовић и ја здруженим снагама основали Талисман – Кројач брендова. Пре тога, он се бавио производњом новчаника од плуте под брендом Feathermen, док сам ја радио у фармацеутској индустрији.

Кад смо добили предузетнички кредит у оквиру програма Министарства привреде, Фонда за развој и извесне немачке агенције, те пазарили машине, иницијално смо кренули с израдом дрвених знакова, али, нажалост, убрзо смо увидели да Србија није адекватно тржиште за такве производе.

Стога смо се преоријентисали на израду светлећих реклама, где смо се максимално фокусирали на брендинг, односно на то да дочарамо визуелне идентитете клијената на несвакидашњи начин. Данас нудимо комплетну услугу: од дизајна логоа, до израде и монтаже самих реклама.

Зашто сте одабрали да се бавите баш израдом реклама?

Младен Станковић: Најпре, зато што смо хтели да упрегнемо Миланову креативност, коју има на претек, а брендинг индустрија је била у порасту. Буквално сваком бизнису, било малом или великом, поред дигиталне присутности, преко је потребан тај визуелни идентитет, који, уколико је онакав какав треба, одаје утисак озбиљног пословања.

Наравно, као и сваки други почетак, ни овај није био лак. Ти први радови нису били репрезентативни, а изискивали су пуно времена за израду. Међутим, како је време пролазило, тако смо постајали вештији. У претходних 7-8 месеци радимо далеко озбиљније пројекте – договорене с Горким листом и Балкан бетом, на пример – с којима се ни много већа имена не могу подичити.

Одакле сте стицали неопходно знање?

Младен Станковић: Можда ће звучати помало смешно, али првенствено с Јутјуба. Као што рекох, а гледајући из данашње перспективе, нисмо се прославили с првим радовима, али то је донекле разумљиво пошто смо испрва у овоме били само Милан и ја. И све смо сами радили: дизајн, израду и монтажу.

Милан је креирао фајлове, кодирао и задавао команде на ЦНЦ машини. У неком тренутку смо имали више шкарта него производа. Такође, дешавало се да његове креативне визије једноставно немају потпору на самом терену. Ни комуникација с клијентима није била импресивна, јер су они неретко имали грандиозне жеље, с крајње ограниченим буџетом, а ми смо све чинили да им изађемо у сусрет, чак на сопствену штету.

Но то је све део процеса учења, а ми смо били крајње стрпљиви у томе, па смо пребродили те неке дечје болести. Сада већ имамо уигран тим, како запослених, тако и спољних сарадника.

У међувремену, добили сте појачање?

Младен Станковић: Тако је. У почетку смо Милан и ја радили све, а онда је Милану требала помоћ на ЦНЦ машини, тако да смо запослили једног момка да буде оператер и он се задржао годину дана. Потом нам се придружио Пеђа, који је радио са мном у фармацеутској компанији, и испоставило се да је он рођен за ове ствари. Па су онда дошли Филип, који је задужен за рад на машинама, и Војкан, који се бави браварским радовима.

Додуше, без обзира на то што данас свако има своју улогу и задужења, и даље смо сви спремни да ускочимо где год је потребно и завршимо посао у договорено време.

Дакле, договор се мора испоштовати?

Младен Станковић: Апсолутно. Од првог дана то је једно од наших начела и ту нема преговора. Ако се с клијентом закаже монтажа тог и тог дана, у толико и толико часова, то се тада мора догодити, без изузетка. То смо пренели и на запослене, који су то одмах усвојили.

Колико вам је временски потребно за израду рекламе?

Младен Станковић: Све зависи од тога да ли клијент има готов пројект или не. У случају да има, поступак израде траје око 7 дана. У противном, ми седнемо с њим и комуницирамо око тога како би он то желео да изгледа, и то уме да потраје од 7 до 10 дана, док не дођемо до финалног решења, а онда све зависи колико је производни погон оптерећен унапред договореним пројектима.

Но трудимо се да не буде никаквог застоја у производњи, али ипак кључ свега јесте брзина постизања договора о коначном изгледу рекламе.

Који су највећи изазови с којима сте се сусрели?

Младен Станковић: Убедљиво највећи проблем јесте када изађемо на терен ради монтаже и увидимо да се реклама не уклапа, а онда се, као по обичају, враћамо 250 км назад како бисмо преправили рекламу. То се углавном дешава зато што клијент достави лоше мере. Стога, настојимо да ми изађемо на терен и узмемо мере, па онда ако се догоди пропуст, знамо да иде нама на душу.

Ако говоримо о актуелним стварима, онда нам је највећи проблем капацитет ЦНЦ машине, коју планирамо до краја године да заменимо. Радна површина постојеће је 2x1 м, а ми бисмо да купимо ону чија је површина 4x2 м, јер су то максималне димензије табле. У коначници, то би значило мање шкарта, те ослањање у потпуности на своје капацитете и лишавање аутсорсовања.

Наравно, волели бисмо производњу да заокружимо с машином за обраду метала, ласером за метал, што би умногоме убрзало процесе, али о том потом. Сада нам је већа жеља ЦНЦ машина, а остало ћемо полако.

Како долазите до клијената?

Младен Станковић: Отприлике 90% клијената долази преко Гугла, односно Гугл адс кампањи, које су увек активне. Уз то, сајт нам је добро рангиран, има контакт форму путем које потенцијални клијенти могу да пошаљу упит, скупа са својим логоом и димензијама.

Кад је реч о великим системима, попут Горког листа, ту на сцену ступа класична продаја. Ми заказујемо састанке, где престављамо ко смо и шта смо, као и како изгледа наш портфолио. И онда следе, неретко, вишемесечни преговори с њима.

Дакле, иако сте стационирани у Нишу, ангажују вас клијенти из читаве земље?

Младен Станковић: Тако је. Оно што нудимо потенцијалним клијентима јесте то да, попуњавањем контакт форме на нашем сајту, у најкраћем могућем року могу добити идејно решење у дигиталном облику, са свим неопходним детаљима. А онда је, даље, све ствар договора.

Где су све доспеле ваше светлеће рекламе?

Младен Станковић: Ако изузмемо све веће и мање градове у Србији, наше рекламе су завршиле и у Аустрији и Француској. У плану је склапање сарадње с извођачима у иностранству, који су наши људи, као и оглашавање производа на Етсију.

С обзиром на то да су светлеће рекламе крхке, како изгледа слање у оквиру граница Србије, али и изван њих?

Младен Станковић: Ми дамо апсолутно све од себе да максимално заштитимо рекламу пре слања, а онда је све на курирским службама. Дешавало се да клијенту дође као ногом преполовљена реклама, иако је била упакована као да иде у космос. Ви ту можете да се натежете с курирским службама, али то је Сизифов посао, те је далеко једноставније да је поново израдимо и лично доставимо.

Што се тиче иностранства, до сада су углавном клијенти увозили. Додуше, једном смо ми слали у Беч, али ту је постојало мноштво перипетија: од потврда о материјалима до извоза и царињења. Волео бих када би се то упростило – олакшало би живот малим предузетницима.

Колико су српски предузетници свесни значаја бренда и самог брендирања?

Младен Станковић: Мислим да све зависи о добу предузетника о којима говоримо. Ако је у питању млађа генерација, рецимо, до 40 година, она и те како води рачуна о свом бренду, као и његовом изгледу и наступу на тржишту, с визијом да то даље развија. Када је реч о старој гарди, она се претежно опире тим стварима – битно им је да постоји било какав натпис и то је то.

Какви су вам будући планови?

Младен Станковић: Наш коначни циљ јесте да будемо компанија која ће клијентима пружати комплетну услугу визуелног идентитета, како на самом објекту, тако и на вебу: од сајта до разноразних кампања, а све у складу с њиховим буџетом.

Зашто сте одабрали .rs домен?

Младен Станковић: Искрено говорећи, Милан је желео .rs домен, док сам ја хтео да то буде интернационални домен, односно .com. Међутим, како је овај други био заузет, одлучили смо се за .rs домен и нисмо се покајали ниједног тренутка.

 

 

FacebookLinkedinEmail