Шта су премијум домени и да ли се исплати њихова куповина?

FacebookLinkedinEmail
19.05.2023.
Шта су премијум домени и да ли се исплати њихова куповина?
Замислите следећу ситуацију.

Имате савршен назив за своју идеју или пројекат и желите да региструјете истоимени назив домена. Брзом претрагом домена добили сте информацију да је домен доступан за регистрацију, али његова цена је далеко изнад износа који сте очекивали. Уколико сте се икада нашли у таквој ситуацији, сва је прилика да домен који желите спада у опсег премијум домена.

Шта су премијум домени?

Премијум називи домена су лако памтљиви и углавном кратки називи домена, за које се широм индустрије сматра да са собом носе додатну бренд вредност, могућност бољег котирања на тржишту и веб-претраживачима. Цена оваквих домена може ићи од неколико хиљада, па и до неколико милиона долара.

На први поглед, плаћати високу цену за назив домена делује непотребно и прескупо. Међутим, као и многе ствари у данашњем свету, тако је и назив домена постао део конкурентног тржишта чијим се потенцијалом успешно тргује.

Постоје два типа премијум домена. Први тип се односи на назив домена који са собом носи потенцијално велику маркетиншку вредност и већ је регистрован од стране појединца или организације. Један од примера је назив домена voice.com, који је 2019. године продат за 30 милиона долара. За ове премијум домене виша цена се плаћа само једном (приликом куповине или регистрације), а трошак каснијег одржавања домена, који укључује обнову или трансфер, наплаћује се по регуларним ценама које се не разликују од цена домена који немају премијум статус.

Други тип премијум домена јесу називи домена који још увек нису регистровани, али су добили свој премијум статус од стране регистра због потенцијално високе вредности за крајње купце. Ови домени, поред високе цене саме регистрације, могу укључивати и више цене за обнову и трансфер.

У оба случаја, можете лако да утврдите да ли је назив домена премијум тако што ћете погледати његову цену. Ако регистрација домена кошта знатно више од насумично доступног назива са истом екстензијом, онда сте наишли на премијум домен. Ако приметите да је цена само мало виша, највероватније је неко регистровао домен у нади да ће га продати за већу цену и на тај начин зарадити додатни новац.

Како домен постаје „премијум”?

Правила која одређују премијум квалитет неког домена нису стриктно јасна и она зависе како од регистра који домен нуди, тако и од власника домена који жели да га прода и цене коју су потенцијални купци спремни да плате. Ипак, може се издвојити неколико карактеристика које разликују премијум домене од „обичних” назива домена.

Дужина домена. Углавном се називи домена са мало карактера сматрају одличним кандидатима јер их разне компаније користе за скраћенице, али дужи домени такође могу имати велику вредност. Већина премијум назива домена ретко се састоји од више од неколико речи.

Могућност посете. Називи домена који су тражени на претраживачима и повезани са одређеном тематиком, индустријом или географском локацијом често улазе у опсег премијум домена. Тако на сајту godaddy.com простом претрагом за високо тражену кључну реч нпр. webhosting, долазимо до следећих резултата:

Квалитетна историја домена. Ако је домен већ регистрован, добра репутација домена, квалитетни долазни линкови и садржај који одговара кључним речима које посетиоци траже могу гарантовати добру позицију на претраживачима и више органског саобраћаја, те самим тим повећати цену домена.

Јачање бренда. Свакако највећа снага премијум назива домена лежи у њиховој „брендабилности”, односно могућности изградње и јачања бренда. Како је назив домена неретко први контакт и огледало бизниса у дигиталном окружењу, не чуди чињеница да су многи спремни да инвестирају веће суме новца како би дошли до назива домена који им може помоћи да се боље и лакше позиционирају, како међу конкуренцијом, тако и међу потрошачима.

Изградња бизниса или зарада?

Поред оних који желе да обезбеде што бољи домен за свој бизнис, налази се и читава група људи и организација које се баве искључиво истраживањем и регистровањем потенцијално вредних домена са циљем што веће зараде. Инвестирање и трговање премијум доменима саставни је део секундарног тржишта назива домена (енг. domain aftermarket), које подразумева куповину и продају већ регистрованих назива домена у износима већим од уобичајене накнаде за регистрацију.

Међутим, као и свака инвестиција, и куповина домена са циљем вишеструког повраћаја инвестиције носи са собом своје ризике. Неретко се догађа да вредност домена кроз проток времена изгуби на својој снази, како због промена на тржишту, тако и због конкуренције.

На крају: купити премијум домен или не?

Свака куповина са собом носи одговарајући ризик, па се може претпоставити да велике куповине носе са собом и већи ризик. У доменским круговима, а посебно оним који се баве инвестирањем у домене, не постоји само једна струја мишљења када се говори о премијум доменима. У одређеним ситуацијама, куповина премијум домена може донети новац и додатну вредност, док се у другим случајевима може показати као неоправдан трошак који је довео до губитка новца.

Главни недостатак куповине премиjум имена домена је његова цена. Премијум домени могу бити скупи, у распону од неколико стотина па и неколико хиљада или милиона долара. Не постоји гаранција да ће куповина премиjум домена довести до успеха. Иако домен може помоћи, ипак је за успешно позиционирање на тржишту неопходно укомбиновати и остале делове слагалице: добар производ или услугу, вредност коју пружате крајњим корисницима или индустрији и адекватну маркетиншку подршку.

FacebookLinkedinEmail