Шта IDN може да учини за ваше пословање?

FacebookLinkedinEmail
29.08.2019.
Шта IDN може да учини за ваше пословање?

Често не размишљамо о томе да је назив домена важан аспекат дигиталне комуникације јер представља директну везу између потрошача и бренда.

Сам избор домена је први корак борбе за позицију на дигиталној позорници у односу на конкуренцију. Национални домен тржишта на ком се комуникација одвија треба да је увек први избор, јер он у старту сајту даје предност на Гуглу. Није тајна да претраге махом функционишу по принципу геотаргетирања и да Гугл преферира локалне домене.

Али тајна је изабрати прави назив домена - кључну реч која асоцира на ваш бренд на интернету. Било да изаберете само назив, слоган, делатност предузећа односно бренда, важно је да то буде кључна реч или фраза која ће корисника интернета – вашег купца, директно да асоцира на вас.

Дуго је први и једини језик интернета био енглески и „ошишана латиница“ у називу домена је представљала својеврстан изазов. Колико пута нас речи написане без дијакритичких знака збуне? Или насмеју? Ствари нису баш смешне када наш производ, услуга или предузеће има назив који без дијакритика треба тумачити у контексту, или који може да буде сасвим погрешно протумачен без употребе адекватног слова. При разматрању назива производа и предузећа често су идеје напуштане управо из страха од тога како ће бити писане на интернету.

Ту на сцену ступају IDN (Internatinalised Domain Name) домени који омогућавају да се речи пишу, бар у српском језику, баш онако како се изговарају. Од децембра 2018. „ошишана латиница“ у називу домена није ствар нужде већ избора. Назив .RS домена могуће је регистровати користећи чак 67 слова из писама 16 језика који се користе на територији Србије, међу којима су и слова са дијактритичким знацима: č, ć, š, đ и ž.

Захваљујући IDN-у фризери своју основну услугу сада могу да понуде већ у називу домена на ком је њихов веб сајт, а да не ризикују кикотање корисника интернета. Јасна и једнозначна дигитална комуникација је оно што IDN домени омогућавају. Али не само то.

Број телефона са билборда, плаката, налепница на возилу предузећа и сл. запамтиће или унети у именик занемарљив број људи. Међутим, адресу веб сајта је много лакше запамтити. Посебно ако је назив домена написан баш онако како се изговара. Нешто ново и до сада невиђено увек привуче пажњу, а оно што до сада свакако није виђано је управо назив домена написан и словима са дијакритичким знацима. Велики број корисника интернета отићи ће на такву адресу бар да провери да ли „ради“.

На амбалажи производа, излогу, табли са називом фирме... додајте само .RS, ако сте регистровали назив домена са дијакритичким знацима. Није ретко да се домен изговара као део бренда у жаргону (тачка RS), јер срасте уз бренд који на одређеној веб локацији гради своје присуство, или постане локални идентификатор међународног предузећа или бренда на тржишту Србије.

Уколико намеравате да пласирате нови производ или услугу и да му доделите посебну веб локацију, IDN назив домена је оригинално решење да га представите. Исто важи и за кампање којима посвећујете мини-сајтове са информацијама. Не само на вебу, већ и на промотивним материјалима, „неошишани“ називи домена на латиници или назив домена на ћирилици (са .СРБ на крају) привући ће пажњу корисника.

Још једна важна ставка је и заштита бренда, тј. спречавање трговаца називима домена да пре вас региструју назив са дијакритичким знацима какав већ ви имате на „ошишаној“ латиници. Велики број компанија штити своје брендове између осталог и тако што закупљује различите називе домена, иако на њима нису постављени сајтови. Одличан пример како глобалне компаније брину о бренду је пример Старбакса. Иако од априла 2019. заиста послују у Србији, назив .RS домена су регистровали још у јуну 2009. године, а старбакс.срб је регистрован чим је омогућена слободна регистрација .СРБ домена, у јулу 2012.

Основне предности регистрације назива IDN домена су једнозначност и јасна комуникација која не захтева посебна објашњења и контекст. Осим тога, .RS IDN омогућава комуникацију на шеснаест језика са једног домена и пориче тезу да ко штеди више вреди. Унесите дијакритике у назив домена и дајте повода и вашим купцима и конкуренцији да о вама говоре - на било ком од језика које подржава IDN .RS.

FacebookLinkedinEmail