10 алтернативних решења за пословни имејл

FacebookLinkedinEmail
19.01.2023.
10 алтернативних решења за пословни имејл
10 алтернативних решења за пословни имејл
Ретко се прича о сервисима које сви користе и који се једноставно „подразумевају”. Један од таквих је имејл.
Решења за пословне кориснике, која су последњих година доступна на тржишту, повећала су наше захтеве и као да смо одједном постали зависни од додатних (да не кажем споредних) услуга која су нам дуги низ година била на располагању.

Један од оваквих примера је компанија Гугл, која је пре нешто више од 15 година креирала услугу имејла за све кориснике који желе пријем и слање имејлова са адресом која може бити и на властитом домену (*нпр. @email). G Suite, како се називао наведени сервис, поред ове бесплатне имејл услуге, заинтересованим клијентима нудио је велики број других бесплатних услуга (складиштење података, отварање докумената онлајн, услуге видео-разговора са колегама и/или клијентима итд…).

Предности овог сервиса су велике, од поузданости и доступности сервиса, ширине алата које нуде, простора за складиштење имејлова, па све до мобилних апликација за све доступне платформе. Поред наведеног, додатни бенефит ове услуге јесте што Гугл, од тренутка када започнете коришћење њихове услуге, ваш имејл посматра као Gmail налог. Зашто је то важно? То значи да ваш пословни имејл можете да проверавате путем Gmail апликације на телефону, да користите Google Drive на наведеној имејл адреси и, наравно, све друге доступне алате: Sheets, Docs, Calendar, Notes и остале.

Сви ми који смо се тада пријавили за бесплатно коришћење ових услуга знали смо да ће кад-тад доћи тренутак да наведена услуга почне да се наплаћује. Иако сам мислио да ће то бити много раније, сада, након више од једне и по деценије, компанија Гугл вам нуди да изаберете неколико опција и пакета за плаћену верзију ове услуге.

Поменути Гуглов сервис G Suite као такав (бесплатан) престаје да постоји и постаје сервис који се плаћа, под називом Google Workspace.

Било да сте корисник наведене услуге код компаније Гугл или једноставно тражите друго решење за управљање својим пословним имејлом, издвајамо неколико алтернатива, путем плаћених и бесплатних алата и сервиса, које можете искористити као солуцију.

G Suite је сигурно један од најбоље оцењених алата за комуникацију. Уз познато име и одлично функционисање тешко је били бољи од платформе у целини. Међутим, са развојем напредне технологије, на тржиште је ушло више алтернатива које могу да буду веома конкурентне.

Напомене:

 • Да бисте имали пословни имејл на свом домену, морате га прво регистровати. Регистрација домена се обнавља на годишњем нивоу код изабраног овлашћеног регистра код ког је домен и регистрован, а цена се разликује у зависности од изабраног домена.
 • У наставку можете видети предлоге сервиса уз чију помоћ можете да примате и шаљете своју електронску пошту. Већина предлога које можете видети у наставку ради по принципу месечне претплате, па самим тим плаћате све док користите услугу. Изабрани сервис увек можете променити.
 1. Имејл клијент

Решење које се прво намеће јесте примање имејла путем имејл клијената. Избор имејл клијената је велики, тако да у зависности од тога који имејл клијент сте навикли да користите, можете да се одлучите за онај који вам највише одговара. Неки од познатијих имејл клијената су: Outlook, Thunderbird, iMail, Opera и други.

Да би ова услуга била активна, потребно је да региструјете свој домен (нпр. nazivfirme.rs), код изабраног овлашћеног регистра, а затим и закупите имејл хостинг.

Наведена имејл услуга се не плаћа додатно, али у пракси није бесплатна, будући да плаћањем домена и услуге имејл хостинга покривате и ове трошкове.

 1. Google Workspace

Наследник поменутог сервиса G Suite, називом Google Workspace, плаћа се. Тренутно не постоје бесплатни пакети.

Стандардна цена Google Workspace Business Starter кошта 4,68 евра месечно по кориснику, што укључује налог за пријем и слање имејлова са адресом на властитом домену и 30 гигабајта складишта за сваког корисника.

Додатно, компанија Гугл је припремила 50% попуста за све кориснике G Suite бесплатног сервиса који желе да пређу/остану на Google Workspace.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://workspace.google.com/intl/es/pricing.html

 1. Microsoft 365 for Business

Microsoft 365 Business Basic омогућава вам да имате налог за пријем и слање имејлова са адресом на властитом домену, онлајн приступ Office апликацијама као што су Word и Еxcel и 1 терабајт складишта преко сервиса OneDrive, све то за 6,90 долара месечно по кориснику.

Прилично је конкурентан у поређењу са осталим решењима и добро погледајте шта све улази у пакет.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://www.microsoft.com/sr-latn-rs/microsoft-365/business?market=rs#coreui-heading-hiatrep

 1. iCloud+

Компанија Епл (Apple) такође се укључила у трку за корисницима ове услуге.

За цену око 1 евра месечно добијате 50 гигабајта iCloud простора, могућност креирања налога за пријем и слање имејлова са адресом на властитом домену и додатне безбедносне функције.

iCloud+ вам пружа додатне функционалности које могу бити од користи: iCloud Private Relay (бета), Hide My Email, подршку за HomeKit Secure Video и додатни простор који вам је потребан за ваше имејлове.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://support.apple.com/en-us/HT201238

 1. Zoho Mail

Веома добра и поуздана алтернатива наведеним предлозима је услуга компаније Зохо, под називом Zoho Mail.

Оно што је додатно издваја од конкуренције јесте што ова компанија нуди наведену услугу бесплатно - заувек!

Уз поједина ограничења, Зохо заиста нуди заувек бесплатан плани омогућава вам да имејл адресу прилагодите вашем домену.

Ограничења се огледају у броју корисника, простора за складиштење е-поште и величини прилога. Па тако у бесплатном пакету можете имати до пет корисника (5 имејл налога), 5 гигабајта простора по кориснику за складиштење имејлова и ограничење од 25 мегабајта за прилоге.

Зохо такође нуди премијум пакете за хостовање имејлова почевши од 0,90 долара месечно по кориснику.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://www.zoho.com/mail/

 1. Yandex
   

Компанија Јандекс (Yandex), иначе у народу познатија као „руски Гугл”, такође има шта да понуди.

Расположиви пакети се крећу од 249 рубаља (око 470 РСД) па навише. Простор по кориснику се креће од 100 гигабајта, што је веома конкурентно осталим сличним сервисима, па уколико вам је простор важан, вреди размотрити опцију.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://360.yandex.com/business/tariff/?from=landing

 1. Rackspack

   

Раније познат као Rackspace Hosted Exchange, Rackspace Email Plus је један од предлога за управљање имејловима.

Цена Rackspace Email услуге се креће од 2,99 долара по кориснику месечно. Овај ниво укључује интеграцију са Мајкрософт Аутлуком (Microsoft Outlook), филтер за нежељену пошту и вирусе, као и 25 гигабајта простора за складиштење имејлова.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://www.rackspace.com/applications/rackspace-email


 

 1. Proton Mail

Ако вам је безбедност најважнија, Протон мејл (Proton Mail) треба да буде једна од ваших потенцијалних опција.

Протон мејл пружа високо безбедну end-to-end енкрипцију услуга имејла који, такође као Зохо, има бесплатан план.

Иако јесте бесплатан, као што смо рекли, долази са великим ограничењима. У споменутом бесплатном плану ограничени сте на само једну имејл адресу са 1 гигабајт простора за складиштење и ограничење до 150 послатих имејлова дневно.

Плаћени пакети почињу од 5 евра месечно – можете да користите налог за пријем и слање имејлова са адресом на властитом домену са вашим доменом, као и да имате већи простор за складиштење.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://proton.me/business/plans

 1. Hey Email

Hey email је услуга која, поред пакета са великим складиштем за чување имејлова, има финансијску баријеру за улазак.

Износ од 99 долара може бити велика кочница за многе потенцијалне клијенте, без обзира на то што налози имају по 100 гигабајта складишта.

Сви налози на основном нивоу дају вам имејл адресу која се завршава са @hey.com, а следећи ниво нуди налог за пријем и слање имејлова са адресом на властитом домену и различите функције погодне за пословну употребу. Овај поменути следећи ниво, поред поменуте улазне клаузуле, кошта додатних 10 долара месечно за првог корисника, а затим додатних 12 долара за сваког следећег корисника на истом плану, што представља знатно скупље решење од познатијих сервиса на овом пољу.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

https://www.hey.com/pricing/

 1. Fastmail.com

Fastmail је провајдер услуга електронске поште који је посебно креиран за пословне налоге. То је платформа фокусирана на приватност и безбедност података, која кориснику омогућава да креира налог за пријем и слање имејлова са адресом на властитом домену.

Нуди 2 гигабајта простора за складиштење по кориснику у свом основном плану који иде до 100 гигабајта по кориснику у професионалном плану. Fastmail нуди три опције цена, почевши од 3 долара по кориснику месечно уз бесплатну пробну верзију од 30 дана.

Више информација о расположивим пакетима и ценама:

www.fastmail.com 

Закључак

Било да сте (били) корисник сервиса G suite или неког другог, верујемо да ће вам горенаведене могућности и расположиве опције користити да унапредите или олакшате пословну свакодневицу.

Оно што је потребно да знате у сваком тренутку јесте да као власник интернет домена, чак и да вам се алат за који сте се одлучили не допада, морате да знате да ниједна одлука „није записана у камену” и да ваш избор можете да промените уколико вам не одговара.

Важно је да као власник интернет домена знате да ваш избор није записан у камену и да алат који сте изабрали, ако после неког времена коришћења увидите да вам не одговара, можете променити.

Информације о понуди су важне, како бисте својим колегама и себи олакшали посао.

FacebookLinkedinEmail