5 предности .RS домена

Ако се обраћаш интернет корисницима у Србији, национални .RS домен је најбољи избор за пословну или личну адресу интернет сајта и адресу е-поште.

Национални интернет домени су ознаке територијалне припадности и битни су за дефинисање интернет идентитета оних који живе или раде у некој одређеној земљи. Србија има два равноправна национална интернет домена: .RS и .СРБ, од којих је први ccTLD, а други, ћирилички, је IDN ccTLD.

5prednosti

Укратко, предности националног .RS домена су: боље позиционирање у претрагама, већа доступност слободних назива, трајно решење за интернет идентитет, већа безбедност од злоупотреба и препознатљивост на домаћем тржишту. Све то важи и за .СРБ домен.

1. Локација

Адресу сваког интернет сајта дефинише назив интернет домена, а то је и прво парче кода које Гуглов алгоритам види у својим претрагама.

rnids_lokacija_prednostИнтернет претраге су добрим делом базиране на геолоцирању, тако да ако је интернет сајт на локалном домену и локалном језику, имаће веће шансе за боље позиционирање у резултатима локалне претраге, јер Гугл у локалним претрагама фаворизује сајтове на локалним, националним доменима, као што је .RS. Притом, сам Гугл тврди да чак 97% клијената тражи локална предузећа на Интернету.

Недовољно је познато да Гугл не даје свим корисницима исте резултате претраге. Желећи да им пружи максимално релевантне информације, алгоритам Гугла претпоставља да су некоме ко претражује из Србије најрелевантније информације управо оне које се налазе на сајтовима који су на .RS или .СРБ домену.

А шта светски интернет стручњаци кажу на ову тему, као и детаљно објашњење како стоје ствари из угла Гугла, налази се на адреси izuglagugla.rs.

2. Доступност

Назив домена може да садржи било који појам који желите, ако испуњава техничке услове и ако већ није искоришћен, односно ако је жељени назив домена слободан за регистрацију.

rnids_dostupnost_prednostДомени, глобално гледано, могу да буду национални или генерички, као што су на пример .RS или .COM. Међу њима нема функционалне разлике, оба раде потпуно исти посао, али многи занимљиви појмови у оквиру генеричких интернет домена (.COM, .ORG, .NET...) већ су одавно заузети.

С друге стране, у оквиру .RS домена, још увек је слободан велики број потенцијално занимљивих појмова (кључних речи) за назив твог будућег интернет домена – на сваки регистровани назив .RS домена долази скоро 1400 регистрованих назива .COM домена!

Регистрација се обавља у пет доменских простора, зависно од правног статуса корисника, без обзира на то да ли су домаћи или страни. Тако је .RS намењен за све заинтересоване кориснике, без обзира на то да ли су правна или физичка лица, док је .CO.RS само за пословне кориснике, .ORG.RS за непрофитне организације, .EDU.RS за образовне установе, а .IN.RS за физичка лица.

Накнаде за регистрацију се разликују, тако да домени са .CO.RS и .IN.RS екстензијама могу да се региструју по истој или нижој цени од оне по којој могу да се региструју многи генерички домени. А ћирилички .СРБ домени су још повољнији! Можеш одмах да провериш расположивост жељених назива домена на domen.rs/whois.

Погледај инфографик са илустрованим објашњењима 5 предности .RS домена.

3. Идентитет

Интернет домен је основа интернет идентитета, јер назив домена одређује веб адресу твог сајта и адресу твоје е-поште!

rnids_identitet_prednostСамо на свом сопственом интернет домену можеш да градиш свој трајни пословни или лични интернет идентитет, без страха од губитка свега што си икад поставио на Интернет.

Регистровањем свих потребних назива .RS домена штитиш називе своје фирме и својих брендова, производа или услуга, чиме штитиш и свој глобални интернет идентитет. Немој да оклеваш, јер неко други може да региструје назив домена који ти може бити веома битан!

Савети потекли из добре интернет праксе о томе како се треба односити према интернет домену као основи сајбер идентитета, исти су и за компаније, као и за појединце који желе да од свог имена или надимка изграде свој сајбер бренд. Ако имаш фирму која послује само на локалном тржишту - региструј национални домен. У већини случајева биће довољан.

Ако имаш фирму која послује у више земаља - региструј националне домене за сваку од држава, а имај и на пример .COM домен, као „општу“ интернет адресу (боље да га региструјеш ти него неко други). Ако имаш брендове и више производа или услуга - региструј све домене које можеш да приуштиш, а који у називу садрже теби битне појмове. Шира прича о пословном и личном интернет идентитету налази се на znamosesaneta.rs.

4. Безбедност

Познато је да .COM домени могу да се региструју без икакве идентификације и са потпуно лажним подацима.

rnids_bezbednost_prednostЗа разлику од њих, регистранти националних .RS домена морају приликом регистрације домена да дају тачне, потпуне и важеће податке, који се с времена на време и проверавају. Националне интернет домене не могу да региструју неидентификоване фирме или појединци, што пружа већи степен поузданости и безбедности и за посетиоце и за власнике сајтова.

Предности за посетиоце сајтова на .RS доменима су мањи ризик од злоупотребе домена за лажно представљање и друге облике сајбер криминала (спамовање, фишинг...), као и знатно мања могућност превара при онлајн куповини и другим трансакцијама на Интернету.

Предности за кориснике .RS домена се огледају у могућности чак три нивоа заштите назива домена, што спречава сајбер криминалце да преузму контролу над доменом, а национални домени уливају и већи степен поверења посетиоцима сајтова, јер могу лакше да провере ко је власник сајта. Више о интернет доменима и безбедности налази се на domen.rs/internet-domeni-i-bezbednost.

5. Препознатљивост

Национални интернет домен је одредница присуства на одређеном тржишту.

rnids_prepoznatljivost_prednostСви највећи светски брендови у Србији су већ присутни на нашем .RS домену, и на својим локалним сајтовима обраћају се локалним потрошачима на локалном језику и писму, са локалном понудом, ценама у локалној валути, са локалним радним временом и локалним условима продаје.

Одабир националног интернет домена утиче и на перцепцију бренда, јер посетиоцима интернет сајта говори да је мултинационална компанија, која послује широм света, локално присутна, са понудом производа или услуга баш за ту земљу.

Национални .RS домени чине више од 60% свих регистрованих назива домена у Србији, јер и домаћи привредници за своје сајтове у великом броју региструју баш .RS домен, желећи да се и из њихове веб адресе види одакле је фирма. Више о томе на адреси naravno.rs.

Погледај инфографик са илустрованим објашњењима 5 предности .RS домена.

Сродни садржаји

Кораци до домена - како паметно изабрати домен за сопствени интернет идентитет

Инфографик: 4 корака до доброг интернет сајта - илустрована објашњења за израду интернет сајта

Избор правог интернет хостинга - о чему све мора да се размишља при одабиру интернет хостинг провајдера

Свакако кликни на ову реченицу да нам смањиш Bounce Rate. Хвала!