Zašto odabrati nacionalni domen?

FacebookLinkedinEmail
28.08.2017.
Zašto odabrati nacionalni domen?

Nacionalni internet domen ukazuje na teritorijalnu pripadnost i zato je važan element internet identiteta svih čija je delatnost vezana za Srbiju.

Naša zemlja ima dva nacionalna internet domena: .RS i .СРБ.

  • .RS je latinički nacionalni internet domen najvišeg nivoa, u formi međunarodne dvoslovne oznake države (country code top-level domain, skraćeno ccTLD).
  • .СРБ je ćirilički nacionalni internet domen najvišeg nivoa, čiji se nazivi pišu slovima van engleskog alfabeta i zato spada u grupu domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name), skraćeno IDN ccTLD.

Naziv internet domena formira veb adresu vašeg sajta i adresu vaše e-pošte i zato predstavlja važan deo vašeg identiteta na internetu, odnosno identiteta vaše kompanije. Izbor i registracija prepoznatljivog naziva internet domena su prvi koraci u stvaranju internet identiteta i razvoju poslovanja putem interneta.

7 prednosti naziva nacionalnih .RS i .СРБ domena

1. Vidljivost

Internet pretrage su dobrim delom zasnovane na geolociranju, tako da veb-sajtovi na lokalnom domenu i lokalnom jeziku i pismu imaju veće šanse za bolje pozicioniranje u rezultatima lokalnih internet pretraga. Shodno tome, internet pretraživači daju prednost sajtovima na .RS i .СРБ domenima na upite iz Srbije. Naravno, svi domeni su podjednako vidljivi globalno, ali samo nacionalni domeni imaju prednost u lokalnim pretragama.

2. Raznovrsnost

U okviru nacionalnih domenskih prostora imate veći izbor slobodnih i potencijalno zanimljivih pojmova za nazive internet domena. Oni mogu da se registruju na dva pisma skoro svih jezika koji se govore na teritoriji Srbije.

3. Prepoznatljivost

Sajtovi na .RS i .СРБ domenima prepoznaju se kao domaći, namenjeni prvenstveno srpskom tržištu. Međutim, srpski nacionalni domen je sjajan izbor i za sve one proizvode čije je lokalno poreklo vrlo relevantno, kao što su npr. užička pršuta, rtanjski čaj, homoljski med, pirotski ćilim ili futoški kupus. Upečatljiv naziv nacionalnog internet domena predstavlja dobru polaznu osnovu za izgradnju uspešnog prisustva na internetu.

4. Dostupnost

Poenta svakog onlajn servisa je njegova dostupnost 24/7, 365 dana u godini, što zahteva i neprekidnu dostupnost naziva domena na kome se taj servis nalazi. Od kad su se pojavili na internetu, .RS i .СРБ domen su dostupni 100% vremena, što nije slučaj sa mnogim drugim nacionalnim i generičkim domenima.

5. Bezbednost

RNIDS je jedini nacionalni registar u svetu koji omogućava čak tri vrste zaštite naziva domena, pri čemu svaka od njih zahteva dodatnu proveru i odobrenje pristupa podacima o domenu. Osim toga, prilikom samog procesa registracije smanjena je mogućnost zloupotrebe, jer naše nacionalne internet domene, za razliku od nekih generičkih domena, ne mogu da registruju neidentifikovane firme ili pojedinci.

6. Lokalna podrška

Uslugu registracije naziva nacionalnih domena, kao i sve ostale usluge vezane za njih, obavljaju ovlašćeni registri RNIDS-a, a to su isključivo preduzeća sa sedištem u Republici Srbiji, pa se i sve naknade plaćaju u dinarima. Registrant može s njima da komunicira na srpskom jeziku, pa je mnogo lakše objasniti sve nedoumice i tražiti potrebne informacije, i sve to u okviru svog radnog vremena (korisnički servis nije u nekoj drugoj vremenskoj zoni). Treba imati u vidu i činjenicu da se u slučaju bilo kakvog spora u vezi nacionalnih domena arbitraža vrši u Srbiji, a ne negde u svetu.

7. Poverenje

Kada je veb-sajt na našem nacionalnom domenu, internet korisniku je omogućeno da proveri ko stoji iza njega. Ako je u pitanju poslovni sajt i naziv domena je registrovan na firmu, kako bi trebalo, na adresi rnids.rs/whois mogu se dobiti informacije o toj firmi. NJena verodostojnost, ako je u pitanju domaća firma, podaci o njenom vlasniku i adresi poslovanja, kao i finansijski izveštaji, mogu da se provere na sajtu Agencije za privredne registre, što korisniku pruža određeni nivo sigurnosti. To sa najčešće korišćenim generičkim domenima nije moguće, jer nijedan WHOIS servis ne prikazuje podatke o firmama na koje su registrovani nazivi takvih domena.

Ako je naziv našeg nacionalnog domena registrovan na fizičko lice, podaci o registrantu se ne prikazuju, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Stoga se, za potrebe poslovnih sajtova, preporučuje da registrant bude firma.

 

Dodatna prednost odabira .СРБ domena

Zahvaljujući osobenosti srpske ćirilice da jednom glasu odgovara jedno slovo, .СРБ domen je jedini internet domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova izgovaraju upravo onako kako su i napisane, što je od velikog značaja za pretrage na internetu koje se sve češće obavljaju glasom.

FacebookLinkedinEmail