6 корака ка успешној миграцији сајта

FacebookLinkedinEmail
21.09.2022.
Radomir Basta Migracija sajta
У дигиталном еко-систему често можемо чути израз „миграција сајта”. За сајтове који пате од проблема и ситуација које је захтевају, њене предности су многобројне и често је SEO стручњаци саветују клијентима као једино решење за евентуално боље позиционирање на Гуглу и побољшање корисничког искуства.

Иако мигрирање сајта може да побољша ваше дигитално присуство на више нивоа, овај процес је често компликован и захтева пажњу, планирање и стручност.

Питате се како да стратешки изведете миграцију сајта од процеса планирања до имплементације? У овом водичу подсећамо вас на најнужније кораке које треба да направите ка миграцији сајта која иде руку под руку са вашом SEO стратегијом.

Шта је миграција сајта?

Миграција сајта је процес освежавања сајта у више аспеката, као што су домен, URL структура сајта или хостинг платформа.

Крајњи циљ миграције сајта може бити постизање боље оптимизованости сајта из угла организације информационе архитектуре и/или веб-перформанси, као и промена комплетне URL структуре на нову.

Иако звучи као нешто што је вашем сајту потребно овог момента, имајте у виду да миграција сајта није једноставан процес. Уколико није изведен плански, корак по корак, овај процес може да знатно компромитује ваше досадашње SEO напоре, угрози задовољство ваших посетилаца и, последично, бизнис циљеве и зараду.

Који облици миграције сајта постоје?

Из дефиниције коју смо горе навели можете закључити да је миграција сајта вишедимензионална активност. У периоду када се доста прича о SSL сертификатима и вишим нивоима онлајн заштите, многи миграцију сајта повезују са прелажењем са HTTP на HTTPS стандард. Иако ово јесте у теорији један од најједноставнијих и најчешћих типова миграције сајта, далеко од тога да је једини. 

Миграција сајта је сложена и може да подразумева следеће:

 • Миграције хостинга тј. промена хостинга;
 • Миграције домена − промена назива домена, укључивање директоријума или поддомена у URL структуру, миграција једног дела тј. секције/категорије сајта. О значају домена за ваш бренд и SEO писали смо у једном од претходних чланака на domen.rs;
 • CMS миграције − промена CMS платформе или спајање више платформи (нпр. блог поддомен на екстерном сервису попут Medium-а);
 • Измена садржаја сајта додавање/уклањање/спајање страница и садржаја или увођење нових језика на сајт;
 • Структуралне измене сајта − промене у хијерархији и информационој архитектури сајта.

У овом делу веома је битно да напоменемо да се ове форме миграција сајта могу извршити појединачно или у комбинацији. Последње, које називамо још и хибридним миграцијама, комплексније су и, самим тим, захтевају додатну пажњу и прецизност.

SEO циљеви при миграцији сајта

Код сваког типа миграције циљ је да се обрати пажња на неколико елемената. Ми ћемо се фокусирати на оне који су у директној вези са вашим SEO циљевима.

Прво, и SEO стручњацима и клијентима за које раде кључно је да очувају органску видљивост сајта у резултатима претраге на Гуглу и другим претраживачима. Такође, веома је битно да се у највећој мери сачува долазни саобраћај који је сајт имао пре миграције.

Наравно, није реалистично да очекујете да извршите миграцију сајта без икаквих губитака у позицијама на претраживачима или долазном саобраћају. Такве флуктуације су уобичајена појава у оваквим ситуацијама, а оно што можете да урадите јесте да смањите потенцијалне ризике и веће негативне последице при имплементацији новог решења.

Како да извршите миграцију сајта а да не угрозите SEO?

Сада када знамо шта све миграција сајта подразумева и који су њени потенцијални изазови из SEO угла, време је да прођемо кроз основне кораке које овај процес треба да садржи како би се смањили ризици.

 • Прикупљање података о тренутном стању сајта

Пре саме миграције, потребно је да урадите детаљну проверу тренутног стања сајта.

Можете почети од крол (crawl) алата, као што је Screaming Frog. Ово је идеална прилика да утврдите тренутно стање вашег сајта, а послужиће вам и као одскочна даска за мапирање старих URL адреса на нове.

Веома је важно да урадите детаљну инспекцију тренутне и жељене архитектуре сајта, приступа посетилаца, начина на који корисници користе сајт, као и да утврдите колико је сајт приступачан ботовима (web crawler-има) које шаљу Гугл и други претраживачи. Нека од ових сазнања ће вам добро доћи током процеса миграције.

 • Направите копију сајта

Да бисте могли да тестирате све промене на сајту, потребно је да прво направите тестну копију сајта како не бисте компромитовали тренутни сајт. Тестна локација се може налазити, на пример, на посебном домену или поддомену како бисте могли да упоредите нови сајт са постојећом верзијом. Уколико користите CDN, не заборавите да је подесите за тест локацију.

Такође, битно је и да спречите претраживаче да индексирају ваше нове странице пре него што завршите миграцију у потпуности како не би дошло до дупликације индексираног садржаја и проблема који иду са тим. То можете да урадите на више начина, као што су коришћење фајла robots.txt, тага noindex, или заштите путем HTTP аутентификације.

 • Тестирајте нова решења

Пре него што лансирате нову верзију сајта, потребно је да урадите следеће:

 • Обратите пажњу на потенцијалне техничке грешке, које можете разоткрити путем разних алата за SEO audit.
 • Да ли претраживачи могу да лако приступе сајту? У овој фази, потребно је да урадите tech SEO audit, при чему се крол алатима утрврђује да ли постоји проблем са приступом кролерима.
 • Уколико купујете нов домен, претходно проверите да ли је пенализован од стране Гугла. То можете урадити путем алата Google Search Console и његовог извештаја Manual Actions.
 • Тестирајте перформансе сервера. Гугл ће морати да прође кроз нов сајт из почетка, а циљ вам је да се то реализује што је могуће брже. Уколико се странице споро учитавају, ботовима ће бити потребно више времена да прођу кроз нови сајт изнова. Ово је посебно битно за веома велике сајтове попут огласника или медијских сајтова са доста чланака. Ово се не односи искључиво на ботове, већ и на обичне посетиоце. Нико не воли спор и/или тежак сајт који троши доста интернета, поготово на мобилним уређајима где су конекција и количина интернета у пакетима често ограничени.
 • Уколико је потребно, имплементирајте редирекције старих URL адреса на нове.
 • Направите крол новог сајта како бисте били сигурни да не постоје критични проблеми које сте превидели.
 • Као последњи корак, имплемeнтирајте Гугл аналитику на нови сајт.
 • Редирекција URL адреса

Када говоримо о URL адресама на вашем сајту, уколико намеравате да правите веће измене URLструктуре, потребна су вам преусмерења (редирекције). Она претраживачима и посетиоцима говоре да се адреса ваше веб-странице променила, да је уклоњена, па чак и да је промењен домен и да се алтернатива налази на новој адреси. На тај начин ћете Гугл и посетиоце сајта усмерити са старих URL адреса на нове. 

Другим речима, можемо рећи да су редирекције кључне по SEO, као и за опште корисничко искуство у контексту миграција.

Са становишта корисничког искуства, овај корак игра веома значајну улогу. Без редирекција свако ко би посетио страницу која је померена или обрисана, видео би грешку 404. Такви пехови често изазивају фрустрацију корисника и, наравно, често се не завршавају жељеним конверзијама.

Било која форма неправилних преусмеравања (302, meta refresh, Javascript редирекције) или нефункционалних URL адреса на вашем сајту могу да задају тежак ударац вашој општој SEO стратегији. Из перспективе SEO стручњака, ви не желите да изгубите сву историју, саобраћај, линкове и ауторитет које су ваше старе странице изградиле. Правилним редирекцијама, ви говорите Гуглу где да реатрибуира/поново припише те сигнале.

Да бисте применили редирекције URL адреса, треба да урадите следеће:

 • Направите листу постојећих URL адреса на вашем сајту како бисте их повезали са адресама новог сајта. Потребно је да извучете најважније (идеално, све) странице из аспекта садржаја, линкова и саобраћаја. Ту вам могу помоћи многи алати, као што је Гуглова Search Console (идентификује све индексиране странице), Гугл аналитика (за претрагу страница које имају саобраћај), Backlink Analytics (за странице са линковима) итд.
 • Пронађите URL адресе које захтевају редирекције. Суштина је да  кориснике усмерите ка страницама које испуњавају њихове првобитне намере претраживања. Уколико не постоји та повезаност, рангирање веб-страница (Page Rank) и саобраћај неће бити пресликани на нову адресу.
 • Мапирајте све старе URL адресе на нове у некој табели.
 • Напишите редирект правила за ваш веб-сервер за сваки URL појединачно или, ако постоји неки шаблон који URL прати, правила која редиректују читаве групе URL адреса.
 • Стратешки приступите процесу миграције сајта

После припремне фазе и мапирања URL адреса, време је за миграцију сајта. Ово су кораци које треба да предузмете:

 • Урадите бекап сајта како бисте могли да лакше решите проблеме у случају да нешто не крене по плану.
 • Ако је могуће, мигрирајте комплетан сајт уместо део по део. Када мигрирате већи број секција серијски, веће су шансе за прављење грешака и прави се већа конфузија са Гугловим разумевањем промена.
 • Уколико се сајт мигрира на нови домен, елиминишите ограничења која сте поставили на њему како бисте га учинили видљивим за кориснике и претраживаче. Уколико се ради на тестном поддомену и задовољни сте резултатом, садржај поддомена треба копирати на сервер или директоријум који ће се користити за сервирање финалне верзије сајта.
 • Ажурирајте DNS подешавања уколико се мигрира домен.
 • Затражите промену домена у Google Search Console (Change of address tool) или отворите нови налог како бисте Гуглу омогућили да индексира ваше нове URL адресе и спречили да изгубите своје позиције у резултатима претраге.
 • Омогућите и тестирајте редирекције новим крол процесом, уколико то већ нисте урадили.
 • Приложите у Google Search Console сајт мапе које садрже нове URL адресе. На тај начин информишете Гугл о новој URL структури.
 • Ажурирајте све линкове. Контактирајте администраторе сајтова који су линковали ка вашем старом сајту и замолите их да измене линк. Такође, урадите детаљну анализу интерних линкова. Исто правило важи и за рекламе − уверите се да линкују ка вашим новим страницама.
 • Ако сте претходно направили disavow листу (документ којим се од претраживача тражи да занемари линкове са нежељених и проблематичних сајтова) у Google Search Console, мораћете да је поново додате уколико сте прешли на нови домен.
 • Даљи кораци

Као и за било коју другу област дигиталног маркетинга, и за миграцију сајтова важи јасно правило − то што сте успешно унели жељене измене не значи да сте завршили сав посао. Све ове ставке које смо навели горе и даље представљају само део процеса. Добар део се односи на мониторинг и аналитике у периоду после лансирања новог решења.

То подразумева праћење перформанси сајта, долазног саобраћаја, као и поновна тестирања новог сајта како би се редуковале потенцијалне статус грешке (нпр. 404) настале при миграцији и урадила коначна провера on-page елемената на сајту. 

Закључак

Пречица ка успешној миграцији сајта лежи у планирању процеса корак по корак. Иако ово звучи превише очигледно, баш на овом делу многи праве грешке. Проблеми при миграцији се обично огледају у потцењивању количине посла и напора потребних за миграцију сајта, као и стручности неопходне како би се овај процес извршио без већих проблема.

Имајте у виду да се понекад и најједноставније миграције сајтова могу закомпликовати. Знате како се каже – надајте се најбољем, али припремите се за најгоре.

Зато је веома важно да ангажујете стручњаке - UX дизајнере, SEO експерте, стручњаке за писање садржаја итд. На основу сазнања наведених горе и консултација са експертима у овој области, лакше ћете поставити реалне циљеве и изградити стратегију миграције која их подржава.

FacebookLinkedinEmail