... да заштитиш свој лични сајбер идентитет

НЕКА ЦЕО ИНТЕРНЕТ ЗНА КО СИ И ГДЕ СИ!
Да не би био само интернет подстанар на некој од друштвених мрежа, региструј свој назив домена и постани свој газда на Интернету.

Модерна интернет басна о три интернет прасета гласи овако:

Била данас три интернет прасета која су се звала Интернет Бескућник, Интернет Подстанар и Интернет Власник. Прво прасе, Интернет Бескућник, је постојало само у off-line свету, на њега сте могли да налетите само случајно на улици, није га нигде било у резултатима интернет претраживања, а и ретко ко га је сматрао за озбиљну прасетину. Друго прасе, Интернет Подстанар, схватило је на време да треба да предузме нешто како би се скућило на Интернету и одлучи да се бесплатно настани на некој друштвеној мрежи. Сазида оно тамо свој профил и неко време је пријатно живело у убеђењу да је све то његово... Све док једног дана није дошао Страшни Цук (илити Зак, по америчком) и одувао му профил, оптуживши га за прасизам, јер је 1. маја лајковао и шеровао неку слику са прасетом на ражњу. И тако Интернет Подстанар за час посла постаде исто што и Интернет Бескућник, чак је остао и без свих својих фотографија и разних писанија, а ни пријатељи нису знали где сад да га нађу. Треће прасе, Интернет Власник, је од почетка слушало савете искусних интернет прасића, па је паметно регистровало свој назив интернет домена и на њему поставило једну веб страну са адресама свих својих профила на друштвеним мрежама и својим контакт подацима. Тако је имало трајну, личну одабрану веб адресу преко које увек, сви, лако могу да га пронађу и препознају на Интернету. А једног дана, кад буде пара и времена, на тој истој адреси и том свом интернет плацу, саградиће сопствени интернет сајт.

Добро, ово је била басна, а како то стварно изгледа у реалном животу? На фејсбуцима и осталим сличним друштвеним локацијама је много оних који се зову исто као и ти. Ако си Јован Јовановић, а ниси и Змај, или ако си Петар Петровић, а ниси и Његош, размисли о свом личном сајбер идентитету. Како ће да те пронађу у мору истих имена, а не можеш баш да се похвалиш да си утицајна интернет фаца. Једноставно - региструј свој назив интернет домена, са својим рођеним именом, породичним презименом или надимком.

Можда би баш било интересантно да то буде назив интернет домена на ћирилици, са .СРБ на крају! Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе са .СРБ доменом се, за разлику од мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарају управо онако како су и написане. А претраживачи, као што је Гугл, у резултатима претраге дају равноправно листу сајтова са траженим појмовима и на ћирилици и на латиници.

Поједини интернет провајдери нуде услугу тзв. паркирања домена, па ако преко њих региструјеш неки од назива националних интернет домена, добијаш потпуно бесплатно или уз веома малу накнаду, приступ контролном панелу и подешавању параметара, што ти омогућава да:

  • Подесиш преусмеравање домена на било који свој сајт (нпр. свој блог на некој од блог платформи) или на неки од профила на друштвеним мрежама
  • Поставиш на свом домену веб страницу са својим контакт подацима и другим информацијама, којим желиш, а без плаћања услуге хостинга

Подешавање параметара кроз контролни панел није нарочито сложена операција, а увек је на располагању и техничка подршка интернет провајдера.

САЗНАЈ ВИШЕ: