ZNAMO SE SA NETA!

Zdravo, ovo je pravo mesto za sve one koji žele da se lično ili porodično predstave i na Internetu!

Danas vas direktno savetuje naš popularni sajber lik, poznatiji kao imeprezime.in.rs.

sajber lik
Priznajem, ja sam istovremeno i čovek i preduzetnik! Dvostruki identitet, takoreći. Što bi se reklo - fizičko lice s pečatom... Mada, slabo koristim pečat, jer sve što mogu obavljam preko Interneta: reklamiranje, ugovaranje, fakturisanje... banka, knjigovođa, porezi... a i druge privatne stvari, znaš na šta mislim... Komšije me znaju po mom rođenom imeprezime.in.rs, a mušterije po zvaničnom nazivfirme.co.rs, i svi kažu "Znamo se sa Neta!". Zato za mene sajber identitet, i lični i poslovni - nema cenu! A da li tebe, osim komšija i prijatelja u „oflajnu“, neko prepoznaje i na Internetu? Tačnije, da li imaš i svoj sajber identitet?
baja
BAJA A NE RAJA:
Da li mi je kao sajber identitet dovoljno to što me ima na raznim društvenim mrežama?
sajber lik
Paaa, ne baš... Na Netu i oko njega postoje tri vrste ljudi: Internet Beskućnik, Internet Podstanar i Internet Vlasnik. Oni su opisani u basni "Tri internet praseta", pročitaj je u slobodno vreme. Da budemo iskreni, ti si trenutno Internet Podstanar, nešto kao sajber Mirko Topalović iz "Maratonaca" ("... oni sve zgrabili... moraš sve od njih da tražiš... ti, bre, ne znaš šta je tvoje..."). Samo što su ovi sajber Topalovići u stvari multinacionalne kompanije, u čijem su vlasništvu svi društveni mediji, na kojima si ti samo Internet Podstanar! Vreme je da konačno zauzmeš svoje parče Interneta. Jer, ne bi bio prvi kome se desilo, da mu, ko zna zbog čega, ukinu nalog na društvenoj mreži i da odjednom ostneš i bez sadržaja koje si postovao i bez adrese, to jest bez vidljivog internet prisustva. Ako si još i za adresu e-pošte koristio neki njihov internet domen ili drugi besplatni imejl servis (takođe na nečijem tuđem domenu) - eto još jednog komunikacionog problema... A bez potpune kontrole takvih stvari, nema ni sajber identiteta.
cica
FEŠN PROFEŠN:
Šta onda preporučuješ da ja, kao modna blogerka, uradim da mi se to ne desi?
sajber lik
Postani Internet Vlasnica, a šta bi drugo?! Potrebno ti je samo tvoje parče sajber prostora, tvoja trajna, lično odabrana veb adresa, preko koje uvek, svi, lako mogu da te pronađu i prepoznaju na Internetu. Da imaš svoj lični sajber identitet! U prevodu, da imaš svoj sopstveni internet domen, koji je osnova sajber identiteta. Kad tvoj lični internet domen postane deo tvoje lične veb adrese i adrese e-pošte, ubuduće će te po njemu svi znati na Internetu.
porodica
PORODICA PETROVIĆ:
Kako to mogu da uradim, za sebe a možda i za celu familiju, svejedno?
sajber lik
Registruj svoj naziv internet domena, sa svojim imenom, porodičnim prezimenom ili nadimkom. Pri izboru naziva domena za svoje lične potrebe moraš da obratiš pažnju na određena ograničenja, jer ne može bilo šta da piše u nazivu domena. U vezi s tim, pročitaj neke korisne i praktične savete koje imaš na strani "Izbor nacionalnog domena". Kad smisliš naziv svog domena, treba da proveriš da li je slobodan, a onda da ga registruješ kod nekog od ovlašćenih registara.
beba
SREĆNA MAMA:
Želim da moja beba ima domen sa svojim imenom, pa kad poraste da bude pravi digitalni urođenik. Kako se registruju ti internet domeni i koliko će to da me košta?
sajber lik
Da, tako su uradile i neke holivudske zvezde sa svojim potomcima. Registraciju naziva nacionalnih .RS i .СРБ domena možeš da obaviš preko nekog od ovlašćenih registara. U najboljem slučaju, moguće je da ceo proces izbora, registracije i plaćanja naziva domena obaviš i onlajn, na sajtu nekog od njih. Tada ceo proces registracije možeš da obaviš u roku od nekoliko minuta. Cena ličnog .IN.RS ili .ОД.СРБ internet domena košta svega nekoliko stotina dinara godišnje, zavisno od odabranog ovlašćenog registra. Naravno, možeš, ako želiš, da registruješ i nešto skuplji naziv domena sa samo .RS ili .СРБ na kraju, ali su .IN.RS i .ОД.СРБ upravo i cenovno prilagođeni ličnim potrebama.
deda
TRADICIONALISTA:
Planiram da prvom prilikom napravim sajt o svom čuvenom dedi, ali trenutno imam samo nešto na društvenim mrežama. Šta da radim do tada sa svojim domenom?
sajber lik
Sajt na kome se nalaziš upravo detaljno objašnjava šta sve možeš da uradiš sa svojim domenom. Odaberi neki (ili neke) od sedam primera iz kolone sa desne strane, zavisno od svojih potreba. Preporučujemo ti broj 7, jer se on bavi baš ličnim domenima.


SAZNAJ VIŠE:

Svakako klikni na ovu rečenicu da nam smanjiš Bounce Rate. Hvala!