Madame Vanille: Посластице као животни стил

FacebookLinkedinEmail
14.12.2022.
madamevanille.rs case study
„Тајна живота је у ванили и путеру”, филозофија је радионице за колаче „Madame Vanille”, где су ови састојци у нераскидивој љубавној вези. Др Гордана Бекчић, докторка политичких наука, професорка српске и светске књижевности, консултанткиња у области PR-а и комуникација, вођена оваквом идејом покренула је недавно ову малу радионицу за израду колача у Београду.

Како сте дошли на идеју да отворите радионицу за колаче?

Гордана Бекчић: Одувек сам волела да правим колаче, а као мајци, супрузи и домаћици, макар на овим нашим просторима, то вам је у опису посла. Сама идеја о покретању радионице крчкала се већ извесно време. Многе другарице су ме при нашим сусретима помало, чак и несвесно, гурале у том правцу, кад год бих их дочекала са неком тортом или колачима. Оног тренутка када сам донела одлуку, одмах сам знала да то мора да буде мала фирма, са послатичаром и неколико других сарадника.

Шта све имате у својој понуди?

Гордана Бекчић: Наша радионица израђује торте, комадне колаче, тартове, куглофе, комисброте, разне врсте кекса. Правимо и колаче у чашама, као јединствен начин презентације производа који је захвалан за различите формате пословних и приватних догађаја. Имамо славски програм ситних и десертних колача. Један део славске селекције су и посни колачи. У понуди имамо и наше Mesdames, односно, Госпође. У питању је посебна селекција минијатурних колача, попут мајушне кремпите, мини-тартова, чиза, малецног Париз–Бреста. Један од циљева је да са селекцијом Mesdames можемо да испратимо догађаје који захтевају ексклузивни слатки кетеринг.

Све у свему, трудимо се да покријемо готово сваки аспект корпоративних, слављеничких и породичних трпеза.

Одакле француски назив? Одакле „Madame Vanille”?

Гордана Бекчић: У „Маdame Vanille” радионици покушавамо да спојимо француску и нашу посластичарску традицију, Француска је симбол културе и уметности уживања у животу. А храна је свакако једна од најјачих „хемија” која спаја људе. Укусна храна, припремљена од квалитетних састојака, аранжирана и сервирана као дар и раскош живота, није ништа друго него чиста емоција. Зато „Madame Vanille”. А ванила је данас, у модерно време, скоро па обавезан састојак сваке озбиљне посластице. Наоко једноставна, ванила је магична, тајанствена и непроцењива. И зато „Madame Vanille”.

Како долазите до муштерија?

Гордана Бекчић: Једна од највећих вредности коју можете имати у било ком бизнису јесте лични контакт и препорука. То је била наша полазна основа. Неизмерно сам захвална пријатељима и сарадницима који су нам указали поверење куповином и дегустацијом. У исти мах, морате да се борите за велике клијенте које не познајете. До њих долазимо уз онлајн и офлајн маркетинг и личну препоруку. Рецимо, приликом пуштања сајта у рад, урадили смо једно даривање, што је привукло велику пажњу на Инстаграму.

Ко су ваши клијенти?

Гордана Бекчић: Усмерени смо на правна и физичка лица, с тим да је акценат ипак на корпорацијама у ужем и ширем центру Београда. У овом тренутку, заинтересовани смо и за клијенте у Новом Саду и Зрењанину, Панчеву, Смедереву, у свим градовима који се налазе у радијусу од 80 км од престонице.

Шта бисте препоручили новим клијентима да прво пробају од „Madame Vanille” производа?

Гордана Бекчић: Тешко питање (смех). Мој савет био би да безбрижно пробају неку малу торту од килограм. Нажалост, не бих могла да кажем конкретно коју зато што су све изванредне. Коју год да изаберу по свом укусу, неће се покајати. Верујем да имамо посластице које могу да задовоље свачији укус.

По чему се разликујете од других на тржишту?

Гордана Бекчић: Све што бих рекла било би претенциозно. Ми смо тек на почетку и треба имати поштовања за све који су ту много пре нас. Оно што могу рећи јесте да колаче правимо од квалитетних састојака и у њих уносимо труд, емоцију и искуство. Трудимо се да они буду заиста премиум квалитета, са надом да ћемо успети да освојимо део тржишта.

Иако смо отворени тек недавно, захваљујући PR-у и маркетингу, а PR је мој примарни посао, већ смо негде формирани као бренд и успели смо да изградимо једну малу заједницу која постепено расте. Наша заједница расте органски. А за то треба времена. Конкуренција је оштра, поготово у Београду, али живот ме је научио да конкуренција, заправо, не постоји. Нисам васпитана да људе посматрам као конкуренцију и на томе сам веома захвална родитељима. Постојите само Ви и Ваш живот. На такозвану конкуренцију наша радионица гледа као на потенцијалне сараднике, колеге, а зашто да не и пријатеље.

Какви су вам планови за даље?

Гордана Бекчић: Тренутно смо фокусирани на развој београдског тржишта. Што се тиче асортимана, понуда је довољно широка, те нема потребе да га додатно проширујемо. У овом моменту нагласак је на добром и квалитетном маркетингу, са изразито маштовитим приповедањем, које настојимо да пренесемо и на сајт и на Инстаграм, као и на друге офлајн тактике.

Колико вам сајт значи у пословању?

Гордана Бекчић: Израда сајта био је један од првих корака при покретању радионице „Madame Vanille”. Сајт је једноставан. На њему немамо интернет продавницу и то у овом тренутку немамо ни у плану. Колачи су веома деликатни и осетљиви, захтевају пуно пажње при транспорту.

Са техничке стране гледано, сајт је беспрекоран. Одлично интерлинкован и подељен на категорије. Баш онако како Гугл воли. Стручњаци на том пољу кажу да се ради о добро оптимизованом сајту. На њему смо поделили и нашу причу о томе како је дошло до тога да радионица за колаче „Madame Vanille” угледа светлост дана. Примећујемо да се сајт добро котира, имајући у виду да до сада нисмо улагали у плаћено оглашавање. Верујем да ће се његова видљивост увећати додавањем нових фотографија и још бољом комуникацијом путем њега.

Које друштвене мреже користите?

Гордана Бекчић: „Madame Vanille” има само Инстаграм налог, јер то је у овом тренутку најбољи канал за промоцију ове врсте бизниса. Преостале платформе су сувишне и захтевају више времена, нарацију прилагођену тој посебној платформи, kao додатно људствo. Са друге стране, овај бизнис захтева препоруку „од уста до уста”, што у случају колача и хране има вишеструко значење.

У коначници, сајт www.madamevanille.rs је наша интернет посластичарница, а Инстаграм профил излог те посластичарнице, те су то места на којима промовишемо и развијамо наш мали бизнис.

Зашто сте се одлучили за .rs домен?

Гордана Бекчић: Домен .rs је за мене логична адреса и то из више разлога. Захваљујући примарном послу, годинама уназад имала сам прилику да развијем, структурно и наративно, мноштво сајтова, како за клијенте, тако и за своје потребе. Мој избор је увек .rs домен.

Србија је моја земља, а .rs је њена интернет лична карта. Тако је .rs домен и део дигиталног идентитета мог пословања.

„Madame Vanille” је Францускиња која у Србији прави француске посластице, покушавајући да дочара део француског гламура грађанима Србије, истовремено га комбинујући са нашим домаћим рецептурама. Зато „Madame Vanille” радионица за колаче мора да буде на .rs домену.

 

 

FacebookLinkedinEmail