ПРЕДНОСТИ
националних домена

Национални интернет домен је ознака територијалне припадности и као такав изузетно је битан за дефинисање интернет идентитета свих који живе и/или раде у Србији.

Република Србија има два равноправна национална интернет домена: .RS и .СРБ. Први домен је ccTLD, а други, ћирилички, је IDN ccTLD. Власници интернет сајтова сами одлучују да ли желе да имају интернет адресе на једном, другом или оба национална домена.

5prednosti-tekst

Назив твог интернет домена је твоја трајна, лично одабрана адреса преко које увек, сви, лако могу да те пронађу или препознају на Интернету, и део је твоје:

  • веб адресе
  • адресе е-поште (део адресе иза знака “@”)

Први кораци у стварању идентитета и развоју пословања путем Интернета су избор и регистрација сопственог, препознатљивог, назива интернет домена.

Зашто је добро да имаш свој .RS и/или .СРБ назив домена:

Укратко, пет предности националног .RS домена су:

  1. ЛОКАЦИЈА: боље позиционирање у резултатима локалне претраге
  2. ДОСТУПНОСТ: слободан велики број потенцијално занимљивих појмова
  3. ИДЕНТИТЕТ: трајно решење за интернет идентитет
  4. БЕЗБЕДНОСТ: већа безбедност од злоупотреба
  5. ПРЕПОЗНАТЉИВОСТ: одредница присуства на одређеном тржишту

Све то важи и за .СРБ домен, али постоје и...

Посебне предности .СРБ домена:

1. Једини интернет домен на свету који омогућава да се адресе сајтова пишу онако како се и изговарају.

Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе са .СРБ доменом се, за разлику од, рецимо, мноштва домена на енглеском алфабету, недвосмислено изговарају управо онако како су и написане.

2. Остварење уставног права грађана Србије да могу да користе званично писмо и за своје интернет домене.

У време када се у развијеним земљама и право на Интернет сматра за основно људско право, када и највеће земље света брину о очувању националног идентитета кроз домене на свом писму, Србија је међу првима направила корак ка успостављању домена на званичном националном писму.

Добар савет!

Предухитри оне који тргују називима интернет доменима!

То су фирме или појединци који јефтино региструју називе .RS и/или .СРБ домена који звуче као назив твоје фирме или бренда, како би ти их касније скупо препродали. То само по себи није кажњиво дело, али теби ствара непотребне трошкове.

А цена назива домена?

Називи домена другог нивоа (.CO.RS за предузетнике и мале бизнисе, .IN.RS за појединце), као и .СРБ домени, могу да се региструју по истој или нижој цени од оне по којој могу да се региструју тзв. међународни домени (.COM, .ORG, .NET…)