7 ideja za video-klipove na društvenim mrežama

FacebookLinkedinEmail
14.09.2022.
video klipovi na društvenim mrežama
Video je već odavno tip sadržaja koji se najviše traži i najbolje „prolazi” na društvenim mrežama. Ovakve objave su sjajan način da željenu poruku prikažete na zanimljiv način, zabavite publiku i privučete je da poseti vaš sajt, gde će ih sačekati sjajni tekstovi i dobra ponuda.

Ipak, mnogi brendovi ne objavljuju video-klipove na svojim nalozima, a dva glavna izgovora su nedostatak „kvalitetne opreme za snimanje” i manjak ideja kakve video-klipove praviti.

Kad je reč o prvom „argumentu”, znajte da je mobilni telefon doslovno sve što vam je potrebno kako biste napravili odličan video. Jedini dodatak o kome možete razmišljati jeste mikrofon. A ukoliko snimanje obavite u okruženju bez buke, možete i bez njega.

Kada govorimo o drugom izgovoru zvanom „ne znam šta da snimam”, evo, rešavamo ga odmah. Sve što je potrebno jeste da odaberete neku od 7 ideja za video-klipove na društvenim mrežama, i snimanje može da počne!

Objasnite šta nudite

Prva ideja za video-klipove na društvenim mrežama jesu takozvani eksplejneri. To su snimci u kojima publici možete objasniti šta su proizvod ili usluga koje nudite, čemu služi i kakve benefite donosi.

Drugim rečima, potrebno je da vaš video bude izvor informacija i pruži objašnjenje neke teme ili problema, i to iz ugla nekoga ko je stručnjak.

Ovakvi snimci, takođe, gledaocima mogu da pojednostave neke složene ideje i razmišljanja, obrazuju publiku, inspirišu je ili čak šokiraju, a sve sa ciljem da, gledajući ih, preduzmu određenu radnju – dođu na sajt, poruče proizvod, ili učine neki treći korak.

Uzmimo za primer da prodajete neki sjajan usisivač. U svom eksplejner videu možete objasniti koje su to sve štetne zdravstvene posledice prašine i prljavštine u kući. Publiku možete i šokirati nekim zapanjujućim podatkom (na primer da 60% astmatičara može dobiti ozbiljan napad usled prašine koja se skupila u kući), i ponuditi potom svoj usisivač kao rešenje i pozvati je da, na vašem sajtu, saznaju više.

Recite kako nešto radi

Ovu ideju za video-snimke najbolje je posmatrati kao neku vrstu tutorijala u kome opisujete kako se u praksi koristi proizvod koji nudite ili kako izgleda usluga koju pružate.

U samom videu potrebno je da, pored proizvoda ili usluge koje predstavljate, postoji i osoba koja će biti u ulozi prezentera. Ona će pokazati kako nešto radi i potruditi se da istakne najznačajnije karakteristike ili funkcionalnosti.

Posebna prednost ovakvih video-klipova jeste to što ih publika prosto obožava, lako ih je napraviti i za gledaoca često imaju značajnu ulogu u procesu odlučivanja da li nešto kupiti ili ne.

Vratimo se na primer sa usisivačem. U ovakvom klipu možete prikazati koliko je sam uređaj snažan, kakve načine rada poseduje, koji dodaci dolaze uz njega kako bi se lako pokupila prašina sa nepristupačnih mesta, pokazati da se njime može očistiti prljavština, ne samo sa tepiha i podova, već i iz računara, automobila… Ukratko, potrebno je da istaknete nekoliko značajnih stvari te mašine. Na kraju, naravno, potrebno je da pozovete ljude da posete vaš sajt kako bi saznali baš sve što ih zanima o tom usisivaču.

Snimite intervju

Klipovi u formi intervjua su sjajan način da publici ponudite ekskluzivan sadržaj i pružite joj različite vrste dobiti. Takođe, ovo je način da gledaocima date važne informacije, pokažete im svoju stručnost i pomognete da baš vas odaberu kao brend kome će pružiti svoje poverenje.

Dobra praksa je da osoba koju intervjuišete bude stručnjak za datu branšu ili lider u svojoj oblasti, ali to može biti i neko iz vašeg tima ili zadovoljni klijent. Kroz pitanja i odgovore osoba koju intervjuišete u videu prenosi svoja iskustva, iznosi mišljenje na određenu temu ili o proizvodu/usluzi koju nudite, ili opisuje šta je sve ostvarila zahvaljujući njima.

Sama pitanja možete pripremiti unapred ili dozvoliti svojoj publici da ih postavi.

Takođe, dobra praksa je i kreiranje videa u kome – recimo, jednom mesečno – vi ili drugi, ispred vašeg brenda, kroz uključenja uživo, odgovara na neka važna pitanja iz oblasti kojom se bavite. Snimak ovog videa potom slobodno možete naknadno podeliti sa publikom.

Video-preporuke kupaca

Svedočanstvo kupaca je savršen način da potencijalnim kupcima pružite društveni dokaz kvaliteta vašeg proizvoda ili usluge, i to bilo putem društvenih medija ili na samom prodajnom sajtu. Jedina razlika ogleda se u tome što na sajtu možete postaviti i duže klipove, dok je za društvene mreže potrebno da ih „iseckate” na kraće delove od 10-15 sekundi.

Klipovi koje generišu postojeći kupci na autentičan način vas preporučuju publici pružajući joj mogućnost da vaš brend, proizvod ili uslugu upoznaju kroz priču nekoga ko im je sličan. I što je najbolje, ovakvi video-snimci nikada ne gube svoj efekat. To znači da će, bez obzira na to da li je snimak svež ili ga koristite već godinama, on jednako podsticajno delovati na publiku.

Pokažite šta se dešava „iza zavese”

Još jedna ideja za video-snimke na društvenim mrežama jesu klipovi u kojima se pokazuje šta se dešava u vašoj firmi „iza kulisa”.

Ovakva vrsta klipova publici na odličan način predstavlja vašu poslovnu etiku, način poslovanja, ali i vaše zaposlene. Pomoću njih, zapravo, postižete to da vas ljudi ne posmatraju kao bezličan brend koji samo želi njihov novac, već kao osobe slične sebi koje savesno obavljaju svoj posao. Kroz ovakvo humanizovanje svoje firme lako možete izgraditi poverenje kod svoje publike i učiniti da se ona lakše poveže sa vama.

Prihvatite izazov

Snimci u kojima neko prihvata neki izazov koji je aktuelan, a potom označava druge da pokušaju isto, na društvenim mrežama imaju veoma veliku popularnost i često čak postaju viralni. Ovo je nešto što možete iskoristiti za svoj brend.

U ovim klipovima obično je reč o nekom plesu, gegu ili štosu i uvek su zabavnog karaktera. Recimo, jedan od najpopularnijih izazova bio je vezan za bolest pod imenom ALS, kada su se učesnici polivali kofom hladne vode.

Kod izazova je, zapravo, najveći problem da smislite kako da u njega uključite ono čime se bavite. Najvažnije je da budete maštoviti i neformalni, iskoristite odgovarajući haštag prilikom objavljivanja i dobro se zabavite.

Napravite recenziju

Klipovi koje publika takođe veoma voli da gleda jesu oni u kojima se raspakuje i isprobava neki proizvod ili usluga i pravi recenzija. Posebno popularni snimci ove vrste su oni u kojima se testira izdržljivost nekog proizvoda.

Tako možete, na primer, svoj proizvod koristiti u ekstremnim uslovima. U slučaju spomenutih usisivača, možete prikazati kako uređaj savršeno radi i nakon četiri sata neprekidnog korišćenja, da ne dolazi do bilo kakvih oštećenja iako usisavate šrafove ili slomljeno staklo i tečnost…

Svoje video-recenzije takođe možete praviti u sopstvenoj režiji, angažovati za to odgovarajuće influensere ili vlasnike popularnih profila na društvenim mrežama sa velikim brojem pratilaca. Zapravo, brendovi se često odlučuju na to da kreatorima video-sadržaja pošalju neki svoj proizvod i dogovore se sa njima da naprave recenziju, objave je na svojim kanalima i pozovu publiku da poseti njihov sajt. Ukoliko se autorima dozvoli da ovakav klip naprave u svom autentičnom i originalnom maniru, po pravilu slede veoma pozitivne reakcije.

Uništavanje proizvoda

Veoma veliku popularnost među publikom imaju i klipovi u kojima se neki proizvod uništava.

Tako možete videti klipove u kojima se užarena metalna kugla stavlja na računar, telefon ubacuje u mikrotalasnu pećnicu, usisivač stavlja pod snažnu presu i mrvi u paramparčad ili se predmet gradacijski podvrgava seriji zloupotreba sve dok ne „crkne”. U ovom slučaju, što više „muka” proizvod izdrži, to bolje pokazujete kvalitet njegove izrade, pružajući istovremeno svojoj publici zabavan sadržaj.

Naravno, ovakva vrsta videa podrazumeva da ćete uništiti sam predmet, ali zauzvrat možete očekivati veliki broj pregleda i dodati svom brendu „kul faktor”.

Da zaključimo

Dakle, sigurno posedujete makar jedan mobilni telefon novije generacije ili makar uređaj koji je star par godina. To znači da u svom džepu imate praktično sve što vam je potrebno kako biste iskoristili sve ili makar neku od ovih 7 ideja za video-klipove na društvenim mrežama.

Oslobodite svoju kreativnost, zabavljajte se snimajući i objavljujte svoje klipove. Publika će to znati da ceni, a to ćete veoma brzo osetiti porastom poseta vašem sajtu i porastom prodaje.

FacebookLinkedinEmail