Budite maksimalno vidljivi na lokalnom tržištu

FacebookLinkedinEmail
30.11.2019.
Lokalno tržište

Svakoj domaćoj i stranoj kompaniji koja posluje u našoj zemlji važno je da i putem interneta bude maksimalno vidljiva na tržištu naše zemlje. Kako nacionalni internet domen predstavlja odrednicu prisustva na određenom tržištu, postavljanjem sajta na .rs ili .срб domen geografski određujete Srbiju kao teritoriju kojoj su vaši veb sadržaji prvenstveno namenjeni.

Neka vas korisnici interneta pronađu brzo i lako

Svetske statistike kažu da 46% kupaca koristi pretraživače kako bi pronašli lokalne informacije, a da se 97% potrošača o lokalnim kompanijama prvenstveno informiše onlajn. Pritom, Gugl će ravnopravno tretirati pojmove na ćirilici i na latinici, bez obzira na to kojim je pismom unet traženi pojam, a u rezultatima lokalne pretrage prednost će dati veb sajtovima na lokalnim, nacionalnim internet domenima – kao što su u našoj zemlji .rs i .срб domeni.

Ove podatke možete proveriti i sami: ako iste pojmove pretražujete iz naše zemlje i inostranstva, primetićete, kada uporedite rezultate Guglove pretrage, da su oni prilagođeni lokalnom jeziku i teritoriji kojoj su određeni veb sadržaji namenjeni.

Gugl započinje pretragu veb sajtova počev od njihove veb adrese, odnosno od naziva internet domena koji je sadržan u njima. Ukoliko je sajt na lokalnom domenu, a njegov sadržaj na lokalnom jeziku, takav veb sajt ima veće šanse za bolje pozicioniranje u rezultatima pretrage. Zato je poželjno da odgovarajući naziv nacionalnog domena registrujete za svaku od zemalja kojoj bi vaš sadržaj bio namenjen.

Imajte u vidu da je za nazive domena koji su vama interesantni zainteresovana i vaša konkurencija, jer sve te kompanije teže da se svojim lokalnim potrošačima obraćaju preko lokalnih sajtova, na lokalnom jeziku i pismu. One izražavaju cene u lokalnoj valuti, formiraju svoju ponudu prema lokalnim potrebama i kupovnoj moći, i na osnovu toga nude popuste i promocije koje odgovaraju lokalnim običajima (na primer, nacionalnim praznicima ili drugim važnim datumima). Svi najveći svetski brendovi, pa tako i sam Gugl, u našoj zemlji su već prisutni i na nacionalnim domenima.

Neograničen broj naziva domena – neograničene mogućnosti za vas

Nazive domena možete registrovati u neograničenom broju. Pored naziva domena vezanih za naziv vaše kompanije, vaših proizvoda ili usluga, možete da registrujete i nazive domena koji asociraju na delatnosti kojima se bavite.

To možete učiniti u okviru .rs i/ili .срб domenskog prostora, kao i svih ostalih međunarodnih ili nacionalnih domenskih prostora, u skladu sa namenom sajta i ciljnim tržištem kojem se obraćate. Pritom, ne morate imati veb sajt na svakom od registrovanih naziva domena, već se oni putem servera mogu povezati na određeni broj sajtova, ili na samo jedan. Na primer, nazivi .rs, .срб i .com domena vezani za naziv vaše kompanije mogu biti povezani sa naslovnom stranom kompanijskog sajta, a oni koji su vezani za nazive vaših proizvoda i usluga mogu biti povezani sa određenim stranicama na tom sajtu, na kojima su prikazani ti proizvodi i te usluge.

FacebookLinkedinEmail