Guglove nadogradnje algoritma pretrage

FacebookLinkedinEmail
12.10.2021.
Gugl nadogradnje algoritma

Gugl želi da ostane lider na polju internet pretraživanja. Iako vam zvuči neverovatno da se ova kompanija bori za opstanak, realnost je upravo takva. Tehnologija se razvija i menja ponašanje korisnika. Primarna mesta okupljanja su društvene mreže, gde se na nivou preporuka i direktne komunikacije dolazi do željenih odgovora. Drugi ugao gledanja na oblast pretraživanja je surovi biznis. Gugl ima pritisak akcionara da nastavi da zarađuje od pretrage bilo kroz oglase ili kroz promociju sopstvenih servisa (Google Flights, Google Shopping, Google Maps, Google News...).

U industriji internet pretraživanja vlada velika borba brendova i pojedinaca. Visoke pozicije na Guglu donose posete, posete donose finansijsku dobit kroz uvećanu prodaju roba i usluga. Upravo zbog toga se javljaju različite zloupotrebe procesa isporučivanja rezultata pretrage. Firme i pojedinci se trude da prevare algoritam i da manipulišu rezultatima pretraživanja. To Guglovi inženjeri redovno detektuju i sprečavaju da se ponovo dogodi tako što ažuriraju algoritam.

Gugl godišnje napravi više od hiljadu promena. Poslednji podaci govore da su tokom 2021. godine radili osam izmena na dan.

Neke izmene imaju kratkotrajan period važenja i mogu se smatrati eksperimentima dok druge trajno ostaju ugrađene u algoritam.

Kakvi su efekti?

Nadogradnja algoritma promeni raspored sajtova na rezultatima pretrage ili uvede nove elemente na stranicu koja prikazuje rezultate. Na primer, za neke upite ti novi elementi mogu biti Jutjub video-snimci ili mape sa lokacijama firmi koje su relevantne na korisnički upit. 

Ako je dosad SERP (Search Engine Results Page) na sebi imao samo prikaz klasičnih linkova, a danas, nakon nadogradnje, SERP sadrži više vizuelnih elemenata, tada vlasnici sajtova najčešće primete pad poseta jer dobar deo klikova odlazi na te nove elemente koji privlače pažnju. 

Grubo, sve nadogradnje možemo podeliti u tri grupe:

  1. One koje donose skok pozicija i poseta
  2. One koje donose pad pozicija i gubitak poseta
  3. One koje prave minimalne promene

Najčešće se dogodi da ažuriranje ostane neprimetno, odnosno da donese minimalne promene. 

Nekoliko puta godišnje (dva do tri puta) dogodi se veliko ažuriranje, takozvani Google Core Update. Ovo su dani značajnih turbulencija na rezultatima pretrage. Ažuriranje „jezgra” često traje i po nekoliko nedelja jer je Guglu potrebno vreme da nov softver aktivira na velikoj količini lokacija i jezika.

Naravno, efekat je uvek individualan. Jedno ažuriranje donese pad nekom/izvesnom broju sajtova, dok drugi sajtovi nakon istog ažuriranja dožive skok pozicija i poseta.

Gde možete pratiti najave budućih promena?

U poslednje vreme Gugl je podigao nivo komunikacije sa SEO zajednicom i javnošću, te redovno najavljuje nadolazeća ažuriranja. Takođe, na svom blogu i Tviter nalogu trude se da pomognu vlasnicima sajtova da lakše savladaju izazove nastupajućih promena.

Retko će vam dati detaljno objašnjenje šta određeno ažuriranje tačno pogađa jer ipak žele da održe konkurentnost i od javnosti sačuvaju načine funkcionisanja svog algoritma pretrage.

Ako želite da čitate i pratite informacije o Guglovoj pretrazi, onda vam preporučujemo da posetite blog Google Webmaster i nalog na Tviteru Search Liaison.

Jednokratna i ažuriranja u realnom vremenu

Još jedan način na koji možemo podeliti izmene je po načinu funkcionisanja.

Postoje dve vrste:

  • ažuriranja koja konstantno rade u realnom vremenu
  • ažuriranja koja se primene na određenom uzorku

Prva vrsta funkcioniše tako što se nov softver primeni na rezultatima pretrage i od tog trenutka ostane trajno aktivan. Ako ste, na primer, pretrpeli pad pozicija, možete uložiti vreme na ispravke grešaka i čim vaše izmene budu vidljive algoritmu, on će ih odmah registrovati i u realnom vremenu vaš sajt počinje da se oporavlja.

Nasuprot tome, kada se primeni druga vrsta nadogradnje, izmene ostaju trajne dok Guglovi inženjeri ne odluče da ponovo promene softver. Ako napravite izmene nakon ove vrste ažuriranja, onda oporavak sajta nećete ostvariti odmah. Moraćete da čekate mesece i mesece dok se algoritam ne ažurira ponovo pod ovim i sličnim kriterijumima.

Mnoge firme i sajtovi ne mogu da izdrže dugoročan pad poseta, gubitak prihoda i, nažalost,internet je pun priča o ugašenim biznisima i projektima koje je „ubila" neka Guglova nadogradnja.

U sledećim poglavljima predstavljamo nekoliko značajnih ažuriranja algoritma pretrage.

Google Panda

Panda algoritam je prvi put pušten 2011. godine i do sada je doživeo veliki broj izmena. Sada funkcioniše u realnom vremenu, dok se ranije čekalo na periodična ažuriranja da bi se videli efekti radova na sajtu.

Osnovna funkcija algoritma Panda je eliminacija stranica koje imaju sadržaj niskog kvaliteta ili imaju loše korisničko iskustvo. Panda primarno analizira da li je sadržaj preuzet sa drugih sajtova, da li stranica ima dovoljnu količinu sadržaja ili plasira takozvani „tanak sadržaj" (eng. thin content). 

Takođe, Panda će vas kazniti ako imate hiperoptimizovan sadržaj natrpan ključnim rečima. Još jedan indikator da vaš sadržaj nije kvalitetan jeste situacija u kojoj se korisnik, po dolasku na sajt, odmah vraća na rezultate pretrage.

Za oporavak je važno da izrađujete originalan sadržaj koji potpuno odgovara na korisnički upit, da nemate dupli sadržaj i da redovno eliminišete stranice koje imaju tanak sadržaj.

Google Pingvin

Nadogradnja je puštena u aprilu 2012. godine. Ovo je izmena koja je napravila jednu od najvećih promena na rezultatima pretrage. Pingvin kažnjava sajtove koji imaju veliku količinu nerelevantnih linkova, linkove sa takozvanih „farmi dolaznih linkova”, linkove koji koriste istu frazu kada upućuju ka vašem sajtu... Ako vas je kaznio Pingvin onda imate problema sa off-site SEO parametrima i kvalitetom linkova koji upućuju ka vašim stranicama.

Od septembra 2016. godine, Pingvin je integrisan u jezgro algoritma pretrage i on sada funkcioniše u realnom vremenu.

To je odlična vest jer je oporavak moguć relativno brzo. Ne čeka se nova nadogradnja algoritma da bi se promene videle na rezultatima pretrage.

Google Rank Brain

Rank Brain je doneo dublju implementaciju veštačke inteligencije u jezgro algoritma.

Ova izmena služi za isporuku rezultata pretrage za sve one upite za koje nema SEO optimizovanog sadržaja

Procena je da obrađuje 15% svih pretraga na Guglu. Algoritam konstantno uči i meri uspešnost isporučenih rezultata i očekuje se da, za nekoliko godina, bude glavni faktor rangiranja.

Rank Brain ne traži stranice koje imaju tačno napisan tekst korisničkog upita nego se trudi da razume nameru korisnika i isporuči najbolje moguće rezultate.

Na primer, ako tražite „restorani u blizini”, onda Gugl ne traži koja stranica ima ovako napisan tekst (verovatno nema takvih stranica), već algoritam analizira upit i isporučuje odgovarajuće rezultate. Osoba traži restorane oko svoje lokacije. Ako ste u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu…, onda ćete dobiti rezultate sa mapom i prikazom lokacija najbližih restorana. Rezultati su potpuno različiti u zavisnosti od lokacije odakle radite pretragu.

Google EMD

Ovo je nadogradnja koja je imala za cilj da smanji SEO vrednost domena koji u svom nazivu imaju ključne reči (Exact Match Domain, EMD). Često se događalo da su vlasnici sajtova namerno kupovali ovakve domene da bi dobili SEO korist. Gugl je to uvideo i ovim ažuriranjem umanjio njihov značaj. Sada je bolje pokrenuti sajt na domenu koji ima naziv brenda nego niz ključnih reči.

Na primer ako se bavite prodajom auto-delova, onda nema smisla pokrenuti prodaja-auto-delova-kragujevac.info, već je mnogo bolje kupiti kratak .rs domen koji u nazivu sadrži ime vaše firme.

Page Speed Update

Brzina učitavanja stranica je među najbitnijim ocenama kvaliteta sajtova. I korisnici i pretraživači vole da dobiju sadržaj u što kraćem vremenu. Da bi motivisao vlasnike sajtova da porade na brzini, Gugl je još od 2010. godine prednost na rezultatima pretrage davao onim stranicama koje su brže. Nije to nikada bio dominantan faktor pozicija, ali je u mnogim situacijama donosio prevagu.

Od 2018. Gugl i zvanično uvodi brzinu kao značajan faktor rangiranja i daje vlasnicima sajtova detaljna uputstva kako da unaprede performanse sajta. 

Google Top Heavy

Gugl je 2014. ažurirao svoje algoritme kako bi umanjio pozicije sajtova koji plasiraju previše banera i reklama iznad preloma, odnosno na prvom ekranu koji korisnici otvore (eng. above the fold). Ranije se sumnjalo da je sličan faktor bio deo Panda ažuriranja, ali je 2014. utvrđeno postojanje ovog zasebnog ažuriranja. 
 

"Medic" Core Update

Ovo je vrlo značajna nadogradnja koja je napravila jedan od većih poremećaja na rezultatima pretrage. Naime, za upite koji se tiču medicinskih i finansijskih sadržaja Gugl je odlučio da primeni agresivno filtriranje. Sadržaji koji su napisani od strane proverenih stručnjaka sa jakim autoritetom i ekspertizom dobili su veću vidljivost. 

Algoritam pravi kompleksne uporedne analize sajtova i autora sadržaja u cilju provere autentičnosti izvora i autora. Udar se najviše osetio u oblasti medicine, pa je ovo ažuriranje dobilo naziv Medic.

Zaključak

Gugl sigurno neće prestati da agresivno menja svoj algoritam pretrage. Već u ovom trenutku inženjeri ili nešto postavljaju na internet ili planiraju buduće promene.

Ako ste u trci protiv Gugla, onda je mala šansa da pobedite. Umesto saveta da stalno pratite najave nadolazećih promena i da se trudite da udovoljite Guglu, preporuka bi bila da se od početka fokusirate na korisnika. 

Ako vašem korisniku sadržajem date odgovore na pitanja, napravite sajt funkcionalnim i obezbedite kvalitetno korisničko iskustvo, uz prirodnu i etičku promociju vašeg brenda, onda možete biti sigurni da vas trenutne i naredne nadogradnje Guglovog algoritma verovano neće pogoditi na negativan način.

FacebookLinkedinEmail