Ime i prezime na .СРБ domenu

FacebookLinkedinEmail
01.08.2019.
Ime i prezime na .СРБ domenu

Domen .СРБ jedini na svetu dozvoljava da se nazivi domena pišu onako kako se izgovaraju. Zašto? Zato što srpska ćirilica, jedno od fonetski najsavršenijih pisama na svetu, svakom glasu dodeljuje po jedno slovo. Ali to nije jedino što .СРБ domen čini drugačijim.

Domen .СРБ je jedini domen na svetu čiji naziv je moguće registrovati koristeći i ćiriličko slovo „ć“, jer srpska ćirilica je jedino pismo na svetu koje poznaje taj znak. Zato se samo u nazivima . SRB domena mogu videti prezimena koje se završavaju na „ić“, a koja su ovde tako česta. U Srbiji je veliki broj preduzeća nazvan po prezimenu vlasnika, a među registrantima sa prezimenom u nazivu domena prednjače advokatske kancelarije.

Slično je i kada je reč o nazivima domena koji jesu ili sadrže lično ime. LJudi često imenuju preduzeća svojim ili imenima dragih osoba. Međutim, личноиме.срб je dobra adresa i za lični blog.

Iako priličan broj ćiriličkih naziva domena registruju pojedinci za ličnu upotrebu, najveći broj naziva .СРБ domena registruju kompanije i brendovi. Neki jer na nazivima .СРБ domena zapravo predstavljaju svoje proizvode i usluge, a neki zato što žele da zaštite brend registracijom većeg broja različitih naziva domena. Odličan primer je globalni lanac Starbaks koji je старбакс.срб registrovao još u julu 2012, iako je u Srbiji počeo da posluje tek 2019.

Nije retkost da na internetu pronađete brendove, preduzeća ili pojedince (blogere npr.) koji biraju ćirilicu kao pismo na kom se obraćaju korisnicima interneta, ali izostaje komunikacija sa .СРБ domena, iako je ćirilički domen prirodno stanište za sadržaje na ćirilici. Izvesno je da još uvek postoje određene poteškoće pri upotrebi naziva domena na neengleskim pismima (npr. levo od @ i dalje morate da koristite „ošišanu latinicu“ u adresi elektronske pošte), ali odgovarajući standardi postoje već godinama i samo je pitanje trenutka kada će biti globalno implementirani. S druge strane, ćiriličke veb adrese nemaju nikakvih problema, a postoje i različiti postupci i „cake“ koje vam mogu pomoću da napravite dobar sajt na ćiriličkom domenu sa ćiriličkim sadržajem i ćiriličkim URL-ovima.

Ako je ćirilica pismo koje svakodnevno koristite, na kom poslujete, ne postoji razlog da i svoje poslovno internet prisustvo ne uspostavite na ćirilici, na ćiriličkom domenu. Da li je naziv .СРБ domena kojim biste želite da predstavite sebe ili svoj posao slobodan, možete da proverite putem whois servisa.

FacebookLinkedinEmail