Kako da reciklirate sadržaj na blogu i iskoristite njegov pun potencijal

FacebookLinkedinEmail
11.11.2022.
Radomir Basta Kako da reciklirate sadržaj na blogu
Kada pomislimo na kontent marketing, prvo što nam padne na pamet jeste iscrpno istraživanje, analitika, a zatim pisanje, optimizacija i objavljivanje sadržaja. Međutim, posao sa sadržajem na vašem sajtu ne završava se onog momenta kada ga objavite.

Jednostavno, uložili ste previše vremena u stvaranje kvalitetnog sadržaja i ne želite da ga gledate kako sakuplja prašinu na sajtu. Sasvim je logično da potražite nove načine da iz svojih već postojećih objava izvučete maksimalan potencijal.

Upravo tu nastupa recikliranje sadržaja.

Šta ova praksa predstavlja? Kako da izaberete kojem starom sadržaju ćete dati novo ruho?

O tome govorimo u ovom vodiču za recikliranje digitalnog sadržaja.

Šta je reciklaža i osvežavanje digitalnog sadržaja?

Reciklaža digitalnog sadržaja, kao što i samo ime nagoveštava, predstavlja proces u kom postojećem materijalu dajete novu svrhu. Ona podrazumeva optimizaciju, unapređenje i ponovno objavljivanje već postojećeg sadržaja na vašem sajtu.

Ovaj proces uglavnom uključuje ažuriranje informacija, zamenu zastarelih linkova novim, kao i transformaciju digitalnog sadržaja iz jednog formata u drugi. Na primer, kada biste uzeli popularan članak sa vašeg bloga i od njega napravili infografik, to bi bio jedan od vidova recikliranja sadržaja.

Zašto je važno da reciklirate digitalni sadržaj?

Ovakav vid kreiranja odnosno osvežavanja već postojećeg sadržaja pruža mnoge prednosti.

Za početak, štedi vaše vreme i pomaže vam da lakše organizujete svoj urednički kalendar. Umesto da pišete novi članak ili snimate video iz početka, vi ga bazirate na već postojećem materijalu.

Sledeće, recikliranjem sadržaja takođe širite svoj domet u digitalnom eko-sistemu. Ne zaboravite – vaši korisnici imaju različite afinitete kada je reč o konzumiranju onlajn sadržaja. Neki uživaju u auditivnom sadržaju, kao što su audio-knjige ili podkasti, dok drugi preferiraju čitanje iscrpnog tekstualnog sadržaja (studije slučaja, istraživanja, članci, vodiči). Oni koji se oslanjaju na vizuelno pamćenje, pomoć će potražiti u sažetom sadržaju, lakom za praćenje i usvajanje, poput infografika. 

Na primer, kreiranjem sveobuhvatnog vodiča od najmanje 5.000 reči dobijate mogućnost da privučete dolazni saobraćaj ka njemu, steknete kvalitetne linkove i povećate angažovanost čitalaca. Međutim, kada taj isti vodič pretvorite u Jutjub video, podkast, seriju manjih članaka za vaše imejl kampanje ili infografik, vi širite njegov domet na različitim platformama i omogućavate mu da privuče pažnju različitih korisničkih grupa.

Naravno, ne zaboravimo i uticaj recikliranja sadržaja na vaše digitalno prisustvo. Kada na vašem blogu postoji više različitih formi sadržaja, koji su tematski povezani i optimizovani prema sličnim ključnim rečima, pretraživači će vas brže prepoznati kao relevantan izvor informacija. Ne pišete sadržaj zbog samog pozicioniranja na Guglu − vi stvarate sadržajno, informativno i relevantno štivo u različitim formatima kako biste ga učinili prijemčivijim široj publici.

Šta sve podrazumeva recikliranje digitalnog sadržaja?

Iako možda zvuči jednostavno, recikliranje sadržaja je zapravo veoma delikatan proces. Zašto? Zato što ne želite da korisnici koji redovno prate vaš blog pomisle da ponavljate ono o čemu ste već pisali jer nemate sveže ideje za nov sadržaj.

U osnovi recikliranja sadržaja leži težnja ka oživljavaju starog sadržaja koji je u jednom trenutku pridobio veliku pažnju vaše ciljne publike. Vi mu dajete novi sjaj i osvežavate ga na način koji je relevantan za vaše čitaoce i koji im pruža veću vrednost. Evo nekoliko jednostavnih primera upotrebe starog sadržaja:

 • Osvežavanje već postojećeg sadržaja na blogu − zamena starih linkova koji nisu više relevantni novim, citiranje novih istraživanja i linkovanje ka njima, zamena vizuelnih elemenata novim, boljeg kvaliteta itd.
 • Ponovno deljenje sadržaja ažuriranog na gorepomenuti način na drugim digitalnim platformama koje koristite.
 • Pretvaranje jednog formata digitalnog sadržaja u drugi: Na primer, ukoliko ste napisali i objavili sveobuhvatni vodič, možete ga podeliti na niz tematski bliskih članaka manjeg formata. Elektronska knjiga, studije slučaja, ili istraživanja mogu se takođe pretvoriti u vizuelno privlačniji format, kao što su infografici.

Šta ne podrazumeva recikliranje ili osvežavanje sadržaja?

 • Ponovno deljenje sadržaja sa bloga na društvenim mrežama a da ga niste prethodno ažurirali, proverili linkove, ubacili svežije podatke ili resurse. Promena samog opisa na Tviteru ili Fejsbuku jednostavno nije dovoljna.
 • Neovlašćeno preuzimanje sadržaja kao što su članci ili vesti sa nekog drugog sajta i njegovo prilagođavanje vašem brendu.
 • Postavljanje istog sadržaja na različitim društvenim mrežama ili platformama. To spada u tzv. cross-channel marketing.

Dovitljivi načini da postojećem sadržaju date novu primenu

Sada kada smo definisali šta je to recikliranje vašeg digitalnog sadržaja, koje su njegove prednosti i šta sve (ne) obuhvata, sigurni smo da ste nestrpljivi da naučite neke od najdovitljivijih načina kako da primenite ovu strategiju. Evo nekoliko ideja:

 • Potražite sadržaj koji ima potencijal za dalje unapređenje

Kada kažemo sadržaj koji ima potencijal za dalje unapređenje ili obnavljanje, šta pod tim tačno podrazumevamo? Na primer, ako pišete o nekoj trenutno aktuelnoj temi, šanse su da će ona u tom momentu prikupiti znatan dolazni sadržaj i linkove, ali i da će ubrzo biti svrstana u jučerašnje, bajate vesti. S druge strane, na vašem blogu sigurno postoji bar nekoliko primera evergrin sadržaja, onog koji je ostao relevantan kroz duži vremenski period i kom se čitaoci uvek rado vraćaju. Takav sadržaj nastavlja da prikuplja kvalitetne linkove i osvaja srca čitalaca čak i nekoliko godina nakog objavljivanja. Upravo tvakav materijal smatra se idealnim za ponovnu upotrebu.

Za početak, veoma je važno da se usredsredite na upravo takav sadržaj. To možete uraditi, na primer, uz pomoć SEO alata, kao što je Gugl analitika. U landing pages izveštaju lako ćete videti koje stranice na vašem sajtu privlače najviše dolaznog saobraćaja. To su ujedno i najpopularnije stranice među vašim korisnicima i kao takve čekaju na vas da ih osvežite i date im novu primenu.

Naravno, neizostavno je i da prošetate kroz svoje prethodne objave kako biste uočili one koje su i dalje relevantne i koje, uz određene izmene, mogu privući pažnju vaše ciljne publike.

 • Prilagodite sadržaj željenom formatu

Kada reciklirate sadržaj menjajući mu formu, uvek proverite da li ste na pravom putu. On mora biti dobro optimizovan i u potpunosti prilagođen formatu koji planirate da koristite.

Evo i nekoliko primera. Klasične objave na blogu, poput članaka, predstavljaju savršenu osnovu za stvaranje infografika. Međutim, sama forma infografika se dosta razlikuje. Oni se fokusiraju na što manje teksta, često u vidu teza, i služe da naznače ono najvažnije i najinterestantnije u vezi sa određenom temom. Samim tim, kopiranje celokupnog pasusa iz članka u infografik ne bi imalo nikakvog smisla.

Drugi primer su video-snimci, za koje takođe možete koristiti članke iz bloga kao osnovu. Ali, iako se to i dalje smatra video-marketingom, čitanje članka od 2.000 reči u jednoj Jutjub objavi ne bi održalo pažnju korisnika i inspirisalo ih da preduzmu dalje korake. Ono što korisnici koji kliknu na vaš link očekuju da vide jeste sadržajan, informativan video koji je lak za praćenje.

 • Pretvorite dug sadržaj u niz kraćih objava koje „gađaju u centar”

Sadržaj dugog formata, kao što su studije slučaja, sveobuhvatni vodiči, elektronske knjige, podkasti ili dugi Jutjub video-snimci igraju veliku ulogu u vašoj celokupnoj SEO strategiji. Prema istraživanjima, takav sadržaj dobija mnogo više linkova i deljenja na društvenim mrežama nego kratki članci. Kao što možete pretpostaviti, još jedna velika korist sadržaja šireg formata jeste to da se može kreativno podeliti na manje celine.

Gore smo već dali primer popularnog vodiča ili elektronske knjige koje ste objavili. Ono što možete dalje da uradite jeste da ih podelite na niz relevantnih i informativnih članaka i šaljete ih svojim pretplatnicima u vidu njuzletera.

Dugački Jutjub snimci takođe se mogu podeliti na niz kraćih. Na primer, izdvojite jedan savet iz dužeg video-snimka i podelite ga sa korisnicima na društvenim mrežama, kao što su Instagram, Fejsbuk ili Tik-tok. Takvi formati koji daju konkretne savete veoma su privlačni publici i pospešuju njenu angažovanost.

 • Iskoristite moć vizuelnog sadržaja

Često možemo čuti staru izreku da slika govori više od hiljadu reči. Statistike potvrđuju da je ova izjava u potpunosti tačna. Naime, čak 65% brendova koristi infografike kako bi unapredili svoj digitalni sadržaj. Pre svega, igraju značajnu ulogu u procesu recikliranja sadržaja. Nažalost, kao i kod stvaranja bilo kog vida sadržaja, kreiranje kvalitetnog, jezgrovitog i estetski primamljivog infografika zahteva detaljna istraživanja i strategije.

Baš u tom trenutku nastupa vaš postojeći tekstualni sadržaj na blogu, kao što su klasični članci. Baš oni su neiscrpan rudnik ideja i informacija koje mogu da posluže kao osnova za vaš budući infografik. Umesto da pišete sadržaj iz početka, jednostavno izvucite najvažnije informacije iz već postojećeg tekstualnog sadržaja na vašem blogu i brže pređite na saradnju sa dizajnerima.

 • Spojite objave koje su tematski srodne u sveobuhvatnu objavu

Isto kao što se bilo koji sadržaj dugog formata može prekrojiti u niz kraćih objava, tako se i kraće objave mogu spojiti kako bi se napravio opširan sadržaj.

Jedan od primera su, ponovo, vaši članci sa bloga. Ukoliko ste pisali dosta o jednoj temi, recimo da je to rustični enterijer, te objave možete ukrstiti tako da date detaljan uvid u tu temu. To je idealna prilika za stvaranje elektronske knjige ili opširnog vodiča. Naravno, ovaj proces ujedno zahteva i optimizaciju sadržaja, kako ne bi došlo do ponavljanja i da bi sve išlo tokom prirodnim za čitanje.

Drugi primer je, recimo, video-sadržaj. Ukoliko ste snimili dosta videa o „SEO tehnikama”, možete ih spojiti po logičkom redu i od njih napraviti početni SEO kurs za vaše korisnike.

Zaključak

Iz gorenavedenih primera može se zaključiti da, baš kao i stvaranje i promocija sadržaja, i recikliranje ili osvežavanje sadržaja predstavlja ustaljen proces. On se sastoji od detaljnih analiza i strategija, od identifikovanja sadržaja koji želite da obnovite i promovišete do biranja nove forme za njega.

Na samom početku, fokusirajte se na pronalaženje evergrin sadržaja − onog kome vrednost ne prolazi kako stari i čije su performanse dobre, posmatrano iz SEO ugla. Fokusirajući se na ovakav sadržaj, vi u startu osiguravate mogućnost i efikasnost njegovog recikliranja.

FacebookLinkedinEmail