Poslovni internet identitet

FacebookLinkedinEmail
27.08.2017.
Poslovni sajber identitet

Ukoliko želite da pokrenete i unapredite poslovanje putem interneta, vaš prvi korak u tome biće kreiranje prepoznatljivog poslovnog internet identiteta.

Šta je internet identitet i zbog čega je on važan za lokalna preduzeća?

Identitet je ono po čemu ste prepoznatljivi, što vas izdvaja od drugih. Pojam „identitet“ ima iste korene kao pojam „identičan“, što znači da je njegova bitna komponenta nepromenljivost. LJudi ne vole promene, vole sigurnost, vole da znaju šta mogu da očekuju od vas i gde mogu da vas nađu kad im zatrebate.

U današnje vreme, ako ne mogu da vas nađu tamo gde očekuju, dalje vas neće ni tražiti. Nemaju vremena. To posebno važi na internetu. Ukoliko imate samo naloge na društvenim mrežama, koristite neke od besplatnih platformi za postavljanje prezentacija, ili plaćene oglasne platforme, vaše preduzeće u tom slučaju na internetu postoji isključivo na tuđim internet lokacijama. Privid je da tamo imate nešto svoje, jer na svim tim lokacijama ste, u stvari, samo „podstanar“, a njihovi vlasnici mogu u bilo kom trenutku da vas udalje sa tih, „vaših“ lokacija. U takvom okruženju je nemoguće graditi identitet, jer se on bazira na nečemu što je konstantno, nepromenljivo, a vi ne znate da li ćete sutra biti uopšte prisutni na nekoj od tih internet lokacija.

Ako ste i za adresu e-pošte koristili neki besplatan servis, vrlo lako možete ostati i bez te adrese, iz istog razloga – ta adresa nije zaista vaša. Bez potpune kontrole nad svojim internet prisustvom, ne možete imati ni internet identitet.

Šta je neophodno za kreiranje poslovnog internet identiteta?

Pitanje bi moglo da bude i „Šta je jedinstveno i nepromenljivo na internetu?“ Odgovor je – naziv internet domena. Ne mogu da postoje dva ista na netu i sve dok je naziv registrovan na nekog, on je takav, nepromenljiv, vezan za svog registranta. Dakle, da biste kreirali svoj poslovni internet identitet, neophodno je da imate vlastiti naziv internet domena. Kad vaš naziv internet domena definiše veb adresu na kojoj je vaš veb sajt, i sve kompanijske adrese e-pošte preko kojih ćete komunicirati sa svim svojim mušterijama, dobavljačima, saradnicima i državnim institucijama, vi ste postavili osnove svog poslovnog internet identiteta.

Kako da izaberete i registrujete pravi naziv domena?

Ako ste usmereni na srpsko tržište, onda je preporuka da registrujete naziv nekog od srpskih nacionalnih .RS ili .СРБ domena koji će sadržati naziv Vaše kompanije, brenda, proizvoda ili usluge. Koji god naziv da izaberete, on bi trebalo da asocira na vašu delatnost i na taj način Vam omogući prepoznatljivost na internetu. Prilikom izbora naziva domena potrebno je da obratite pažnju na određene tehničke zahteve, te da proverite dostupnost željenog naziva domena. Nakon toga treba da odaberete svog ovlašćenog registra preko koga ćete izvršiti registraciju izabranog naziva domena, a ceo proces najčešće je moguće obaviti onlajn, na sajtu odabranog ovlašćenog registra.

Koje mogućnosti Vam pruža vlastiti naziv internet domena?

Osim mogućnosti formiranja svih potrebnih internet adresa, već sama registracija naziva domena vam omogućava zaštitu određenih, vama bitnih pojmova na internetu. Vlastiti naziv internet domena omogućava vam da:

FacebookLinkedinEmail