Кафић (ипак) није канцеларија

FacebookLinkedinEmail
12.05.2020.
Кафић ипак није канцеларија Милоје Секулић domen.rs

У протеклих десетак година постале су популарне ознаке #digitalninomad и #digitalninomadi, којима је пропагиран рад “било када и било где”, без стега канцеларије. Њиховој популарности кумовао је развој занимања која су могла такав начин ангажовања да истрпе, отварање “Starbucks like” клонова и појава Инстаграма. Постало је веома cool и представљало одређену врсту става према животу и каријери, као и гарда према корпоративној филозофији рада, фоткати се и таговати уз лаптоп на местима на којима до само коју годину пре нико није ни помишљао да ради.

И сам сам прошао кроз “номадску” фазу у развоју свог пословања. У фебруару 2011. сам изашао из велике маркетиншке корпорације и неколико месеци касније отворио “one man show” консултантску дигиталну агенцију, у форми предузетника. Била је већ средина маја, баште на Дорћолу, где живим, увелико су радиле. Другари из оближње агенције, који су имали канцеларију на првом спрату, на углу Кнегиње Љубице и Симине, дали су ми приступ свом Wi-Fi-ју и ја сам се, у мајици, бермудама и јапанкама, инсталирао у башту кафића у приземљу. Одатле сам почео своју предузетничку авантуру. Друга битна локација била ми је кафетерија направљена у Старбакс фазону у Васиној, где је сада, уместо ње, продавница слаткиша. Како се посао ширио, почео сам све чешће да прелазим на леву страну Саве и да седим и радим у, тада новом, а и даље занимљивом ресторану. Убрзо ми је постао један од већих клијената.

Рад на таквим местима има своје предности. Првенствено, јер се осећате релаксирано, у сталној сте циркулацији са људима, мењате место, окружење. Различити садржаји, људи и информације долазе до вас. Као да сте… у друштвеној мрежи. Што у суштини кафићи, ресторани... и слична места, која служе као оквири за окупљање људи, њихово дружење и размену, и јесу. Пардон, не друштвене мреже, него “алати (сервиси) за друштвено умрежавање”, како би исправно требало да их зовемо ми “дигиталци”. Простор, истина физички, framework и локације за размену, дијалог, емитовање. Јер, строго узевши, Фејсбук, Инстаграм, Тик Ток... су алати или апликације за друштвено умрежавање док је “друштвена мрежа” појам из социологије: “Друштвена мрежа је друштвена структура састављена од појединаца (или организација) који се називају „чворови“, а који су повезани једним или више специфичних типова међузависности, као што су вредности, визије, идеје, финансијски интереси, пријатељство, сродство, заједнички интерес, финансијска размена, недопадање, сексуални односи, или односи поверења, знања или престижа.

Уз све предности које “номадски” начин рада са собом носи мане су му значајне. Јер знате, тај простор који изнајмљујете куповином шоље кафе није ваш. Ни сто у coworking-у, у који сам прешао после неких годину дана рада када се су већ назирали обриси дигиталне агенције коју сам у то време са партнерима постављао на ноге, није заиста ваш. Не мислим под тим само на то да простор не можете да уредите како вама одговара, у питању је нешто много битније – можете чак и да будете избачени из тог простора, јер рецимо мења намену, као што се десило са кафетеријом у Васиној. Где онда да вас људи нађу? Аналогно наведеним просторима, свака друштвена мрежа има своја правила и, на крају крајева, мења изглед и услове коришћења како њени власници, који је развијају, мисле да је најбоље. Колико се уосталом често мењао алгоритам рада Фејсбука и доводио до лудила комјунити менаџере, а о смањивању органског reach-а и присиљавању да улажемо новац у његову огласну платформу да и не говорим? А оно што је и на мрежама много битније, ви са њих можете бити избачени, из неког разлога, а све ваше ствари могу да трајно остану тамо, јер сте отварањем налога на друштвеној мрежи пристали да право на садржаје које на њу поставите пренесете на њене власнике.

Друштвена мрежа може једноставно да нестане. Као што је нестало много кафића у којима сам током почетних година развоја свог пословања радио. Пример је MySpace који формално још постоји али да ли знате некога ко га још користи? Тиме је и сав напор да градите своје присуство на њему практично бачен у ветар. Надам се да сте се бар добро забавили и искористили га док је трајало, па да тиме време и енергија коју сте, као и ја уосталом, улагали у њега нису пропали. У томе и јесте корист и лепота друштвених мрежа. Препознајте њихов потенцијал, позиционирајте се, будите активни, актуелни и по могућности забавни на њима. Искористите њихове могућности да допрете до ЉУДИ који су на њима и интеракцију са њима усмерите у корист остваривања својих циљева.

Како вам се посао развија, пожелећете да имате простор који ћете уредити по свом нахођењу, у који ћете моћи да дођете када вам то одговара, где ћете поставити своја правила и где можете да оставите своје ствари и нађете их кад поново дођете. Који ће, на крају крајева, бити репрезентативан за вас и представљати слику о томе како и шта радите. Временом су сви које познајем као “дигиталне номаде”, а који су напредовали у свом послу и развијали га, обезбеђивали своје просторе, опремали их и ширили тимове у њима. То је уосталом и нормално, за сваки вид пословања. Потребе су веће, апетити расту и желите да вам буде практично, да се осећате комфорно, а и да покажете то другима.

Не прођу, наравно, сви овај пут. Уобичајено је да код покретања свог посла, макар то било и у гаражи, размишљате у старту о простору у коме ће се он одвијати. И тежите да једног дана та размишљања преточите у стварност. Аналогно, у онлајн свету од почетка треба да размишљате о креирању веб-сајта, о томе како он треба да изгледа и шта да омогући, да би на адекватан начин пратио ваше пословање и дао вам прилику да на интернету имате нешто што је заиста ваше. Притом, закуп интернет домена даје вам “тапију над власништвом” и јасан је знак вашег онлајн присуства. Ту сте организовани са својим тимом, у комуникацији сте са потребним људима и безбедни.

У пословном простору радите и организујете састанке. У вашем веб шопу, као што то радите и у вашим “brick and mortar” продавницама, продајете. У кафићима се дружите са другим људима, у ресторане идете на ручкове, остварујете интеракције. Као што то радимо на друштвеним мрежама. Погледајте уосталом популарни пословни комплекс “Airport City Belgrade”. Ту су и канцеларијски простори у којима се ради, као и многи објекти и простори за “друштвено умрежавање”. Све то даје комплетну слику, прави одличан оквир за боравак, продуктиван рад и умрежавање, и омогућава максималне ефекте. Као што уосталом и “дигитални екосистем” који градите за ваше пословање, активизам, хоби... треба да се складно састоји од изградње веб-сајта као окоснице, присуства на друштвеним мрежама, објављивања на туђим веб локацијама, анимирања других да на интернету говоре о вама, оглашавања, допуне садржаја... и све то има своје место, улогу и значај.

Упустите се у авантуру, крените! Како у пословање, тако и на веб. Срећно!

FacebookLinkedinEmail