Google порески заступник у Србији

FacebookLinkedinEmail
12.10.2023.
Оглашавање на Google Ads платформи - плаћања
Оглашавање на платформи Google Ads најчешће се плаћа картицом за интернет плаћања.
Свако плаћање мора да буде пропраћено и одговарајућим документом.

Проблем који се на терену догађа јесте да књиговође фирми које плаћају оглашавање на Гугловим платформама нису сигурни да ли је документ који се формира у Google Ads налогу довољан да би се књижио трошак који се направи преко пословне картице.

У комуникацији са пореском управом, добили смо одговор да је у Закону о ПДВ-у, у члану 42, прописано које су то обавезне ставке на рачуну.

Уколико се пажљиво прочита, нигде у члану 42 није наведено да документ мора да се зове рачун, тако да смо од пореске управе добили одговор да је документ који се формира у Google Ads налогу подобан за књижење.

Објашњење у вези са књижењем Гугл рачуна које смо добили од књиговођа јесте следеће:

„Приликом књижења Гугл рачуна, као и свих рачуна нерезидента за услугу (осим ауторске накнаде, накнаде за истраживање, ревизорске и рачуноводствене услуге где се обрачунава и плаћа порез по одбитку) радимо интерни обрачун ПДВ од 20% са правом одбитка (значи и излазни и улазни ПДВ).”

Гугл порески пуномоћник у Србији

Клијенти тј. њихове књиговође често траже да порески заступник за Гугл у Србији изда рачун за утрошен износ за Гугл огласе.

Овде настаје забуна јер се мисли да постоји само један Гугл.

У потрази за правим одговором за књиговође наших клијената, дошли смо до Deloitte Advisory d.o.o., од којих се очекује да издају рачун за Google Ads потрошњу, и од њих смо добили следећи одговор и објашњење:

***

Након провере са одговорним лицима из Google Cloud EMEA Limited и Google Commerce Limited, чији смо порески пуномоћници, добили смо одговор да услуге Google ADS и Google ADWORDS нису пружене од стране наведених лица, већ од лица Google Ireland Limited (GIL), чији нисмо порески пуномоћник.

С тим у вези, желели бисмо да напоменемо да, у том случају, Deloitte d.o.o. није у обавези да изда рачуне за Google ADS и Google ADWORDS услуге.

Надамо се да ово разјашњава случај и захваљујемо на показаном стрпљењу и разумевању.
 

Како скинути документ о плаћеним износима

У Google Ads налогу документ о наплаћеним износима у току целе године моћи ћете да преузмете после петог радног дана у месецу, за претходни месец.

Надамо се да смо вам решили недоумицу у вези са рачуном за Google Ads плаћања.

Желимо вам пуно успеха у оглашавању!

FacebookLinkedinEmail