Шта морате знати о правној страни трговине на интернету када покрећете онлајн продају

FacebookLinkedinEmail
27.07.2021.
Zakonska regulativa e-trgovine

Да ли је ваше предузеће већ почело да продаје преко интернета, као бројна друга којима је пандемија учврстила одлуку да своју робу нуде онлајн? Уколико није, или уколико тек правите прве кораке, важно је да имате на уму да трговина на интернету не подразумева само прилагођавање веб-сајта онлајн продаји, није потребна само програмерска и дизајнерска подршка, већ је потребно да своје активности ускладите са правним прописима који се односе на ову делатност.

Током претходног периода, на овом сајту је објављен циклус текстова који вам могу помоћи да се лакше оријентишете у свету правних прописа да бисте легално пословали и продавали на интернету.

За почетак важно је знати да електронску трговину не регулише само један закон. Зависно од врсте робе или услуге која је предмет понуде у конкретном случају се могу примењивати и закони који регулишу различите облике пословања. Потребно је имати у виду одредбе Закона о трговини, Закона о електронској трговини, Закона о заштити потрошача, Закона о облигационим односима, као и Закона о заштити података о личности. Детаљно објашњење електронске трговине и релевантних закона, прочитајте у тексту:

Шта подразумева електронскa трговинa и који je закони регулишу?

Не заборавите да је у очима закона онлајн исто што и офлајн, и закон предвиђа како се однос купца и продавца уређује. Регулисање тог односа подразумева, наравно, документацију. Ту на сцену ступају уговори у електронској форми. Сам текст таквих уговора и одредбе општих услова пословања које су саставни део уговора закључених у електронском облику морају бити лако доступни вашим корисницима у форми текста на интернет страници на којој тргујете. Која правила одређују уговор у електронској форми и шта такав уговор мора да садржи прочитајте у тексту:

Уговори у електронској форми као обавезан и саставни део сваке е-трговине

Приликом оглашавања робе или услуге у е-трговини прецизност и садржајност поруке која се шаље корисницима преко интернет продавнице представљају јавни интерес, и зато је законодавац велику пажњу посветио садржају и условима слања комерцијалних порука. Закон прописује и минимум података које морате саопштити свом купцу – потребно је да му се јасно и видљиво представите на сајту именом и презименом, седиштем фирме, ПИБ-ом, да га информишете о ценама, да му омогућите несметану комуникацију, контакт итд.

Uslovi koriscenja ugovora

Закони даље одређују шта комерцијална порука мора садржати, које услове треба испунити да би се сматрала легално послатом, а низ законских одредби дефинише како је потребно да се односите према подацима о личности својих купаца. Савете и упутства пронађите у тексту:

Обавеза информисања купаца и садржај комерцијалне поруке у е-трговини

Брига о купцима је важан механизам развоја бизниса, оно што вас често издваја од конкуренције и због чега вам се често враћају. Али поред додатне вредности коју желите да пружите купцу да би куповао од вас, постоји нешто што сте и по закону дужни да учините, а то је да их упознате са правима која имају, а која се тичу одустанка од куповине и права купца на рекламацију при е-трговини. Шта закон прописује вама као трговцу, али и како вас штити од несавесних купаца и злоупотреба прочитајте у тексту:

Право на одустанак код куповине преко интернета

Пре закључења уговора о продаји, свог купца морати подучити и о томе кад и како може да уложи рекламацију, а закон прописује у којим је то случајевима могуће учинити. За више информација прочитајте текст:

Право купца преко интернета на рекламације

Ако још нисте изабрали интернет адресу за свој веб-шоп, проверите да ли је жељени назив домена слободан и полако почните да градите свој е-комерц бизнис.

E-trgovina i odustanak od kupovine

Сваког месеца објављујемо нове садржаје из пера врсних стручњака који вам могу помоћи да лакше доносите одлуке о свом пословању на интернету. Не пропустите ниједан нови чланак – сваког месеца послаћемо их у ваш инбокс.

Пријавите се за наш њузлетер.

FacebookLinkedinEmail