Шта су UTM тагови и зашто их треба користити

FacebookLinkedinEmail
14.12.2023.
Шта су UTM тагови и зашто их треба користити
Када људи раде исте или сличне послове на дневној бази, почињу да подразумевају да сви знају алате које они користе и бенефите који се њиховим коришћењем добијају.
С обзиром на то да често долазимо у ситуацију да је потребно да појаснимо шта су UTM тагови, како се праве и за шта служе, одлучили смо да напишемо кратко упутство и објашњење.

Шта су UTM тагови?

UTM је скраћеница од Urchin Tracking Module.

Urchin је фирма од које је Google 2005. купио програм за анализу веб-статистике од којег је настала данашња Goolge аналитика.

UTM тагове или линкове користимо како бисмо обогатили информације које се шаљу у аналитику која је повезана са сајтом, у циљу бољег разумевања извора саобраћаја који долази на сајт.

Како се праве UTM линкови?

Google у својој библиотеци у центру за помоћ има и алат URL Builder, помоћу којег ћете лако направити UTM линк који ћете користити за идентификацију саобраћаја који долази на ваш сајт користећи алате за аналитику као што је GA4.

Четири поља су обавезна:

✳ URL вашег сајта, који може да буде и одређена/конкретна страница

✳ Извор или source саобраћаја: име претраживача Google, Bing, Yandex newsletter сервис преко којег пуштате кампање, друштвена мрежа на којој објављујете, итд.

✳ Врста саобраћаја тј. medium, који долази са извора тј. source, на пример: плаћени или органски саобраћај, за кампање може да буде информација да ли је банер или текстуални оглас, имејл, итд.

✳ Име кампање тј. campaign, на пример: летња распродаја, sitelink, послати купон, итд.

Да би аналитике могле правилно да ишчитавају source и medium, предлажемо вам да испратите упутства које нам је Google дао, а можете их наћи на овом линку.

Како изгледа готов UTM

Када попуните сва поља, обавезна и она која су вам важна за конкретан URL, на крају формулара ћете добити формиран линк који треба да ископирате и поставите где сте планирали (newsletter, друштвена мрежа, коментар, итд.)

Уколико вам је потребно да линк буде краћи, кликните на shorten link и бићете преусмерени на сервис за скраћивање линкова Bitly.

На сервису Bitly можете да направите налог или да се пријавите преко Google или Microsoft налога.

Где све можете да искористите UTM

Најчешћа примена UTM тагова је у праћењу учинковитости маркетиншких активности како би се направила најбоља стратегија за даља улагања.

Уколико делите нечији линк и ставите UTM таг, омогућићете ауторима садржаја који сте поделили да у својој аналитици имају информацију одакле је саобраћај дошао. Колеге и аутор ће бити пријатно изненађени.

Беклинкови (Backlinks)

Сви знају да је рад на подизању позиције сајта на претрагама дуг и скуп процес. 

Једна од SEO стратегија је и грађење мреже беклинкова, где је неопходно укључити UTM тагове уколико желимо да испратимо учинковитост беклинк кампања.

Уколико немамо додатне информације, знаћемо са ког сајта је саобраћај дошао, али не и који је тачно пи-ар или нејтив (native) текст био заслужан.

QR кодови
 

QR кодови су веома заступљени у праћењу маркетиншких активности, како онлајн тако и офлајн. 

Коришћење UTM кодова у QR кодовима аналитици омогућава да испрати са којег извора и са које тачно објаве или рекламног материјала је саобраћај дошао на сајт.
 

Добре праксе

Без обзира да ли сте мала фирма са једним или двоје запослених који све раде или сте велика фирма/корпорација која има продају, маркетинг и финансије, добро је имати попис UTM линкова на једном месту.

Најобичнија Ексел табела је довољна да све буде прегледно.

FacebookLinkedinEmail