Šta vaša mejl adresa govori o vama?

FacebookLinkedinEmail
15.09.2016.
Šta vaša mejl adresa govori o vama?
IZVOR: PEXELS.COM

Ona govori više nego što možda mislite, a često ne ono što biste vi želeli. Vaša imejl adresa vas identifikuje, isto kao i vaša veb adresa, a da li vas identifikuje kao ozbiljnog sagovornika ili ne, zavisi od toga ko je njen vlasnik. Verovatno je vaša reakcija „Pa, ja sam vlasnik!“. Ali, da li je baš tako?

Pitanje vlasništva

Adresa e-pošte se sastoji od korisničkog imena (levo od znaka „@“) i naziva internet domena na kom je imejl (desno od znaka „@“). U adresi „petar.petrovic@nazivfirme.rs“, naziv domena je „nazivfirme.rs“ i on ima svog vlasnika.

U opštem slučaju, naziv internet domena koji identifikuje adresu e-pošte može biti naziv firme Yahoo, firme Google, vašeg internet provajdera, ili – vaše firme.  Dakle, samo u poslednjem slučaju vi ste zaista vlasnik svoje imejl adrese. U svim ostalim slučajevima, vlasnik je neko drugi jer poseduje naziv domena koji je identifikuje. 

Onaj ko plaća za taj naziv domena, može da upravlja njime i tom imejl adresom po svom nahođenju, što ne mora uvek da bude u skladu sa vašim potrebama.

Pitanje kredibiliteta

Na utisak koji ćete ostaviti u komunikaciji, utiče i to šta vam piše u adresi e-pošte. Ona je, pored veb adrese, takođe vrlo bitna za izgradnju kredibiliteta firme. Kome će potencijalni partner ili kupac pre verovati – nekome ko se javlja sa „besplatne“ adrese, koju može da ima bilo ko, ili nekome ko se javlja sa adrese u kojoj figurira i naziv njegove firme, koju može da ima samo vrlo ograničen broj ljudi (vlasnik i zaposleni)?

Po istraživanju agencije Ipsos iz oktobra 2021. skoro 80% onlajn kupaca više veruje firmama sa brendiranim imejlom (imejl adrese koje u sebi sadrže nazive internet domena firmi) nego li onim koje komuniciraju putem besplatnih servisa (gmail.com i sl).

Osim toga, ako već imate svoj sajt na svom nazivu domena (naziv vašeg domena je sastavni deo vaše veb adrese), zašto na tom istom nazivu domena ne biste imali i svoju e-poštu? Ako imate svoj naziv domena, ali ga ne koristite u imejl adresi, vi se predstavljate kao neko ko svoje poštansko sanduče ima na nekom od brojnih lokala u nekom poslovnom centru, umesto na zidu svoje kancelarije ili radnje. Ako već imate svoju kancelariju/radnju, odnosno svoj sajt na svojoj veb adresi, onda to kroz adresu e-pošte treba da saopštite svima. Tako dajete do znanja da ste svoj na svome, da ste dovoljno ozbiljna firma da za vas nije ni finansijski ni tehnički problem da imate svoju jedinstvenu adresu e-pošte, a ne da se utapate u mnoštvu. Izdvajanje iz mnoštva vam umnogome podiže kredibilitet.

Pitanje funkcionalnosti

Kod Google i Yahoo imejlova se javlja i pitanje funkcionalnosti. Razlog je vrlo jednostavan – da biste imali svoj imejl na nekom od tih besplatnih servisa, morate levo od znaka „@“ da stavite naziv svoje firme, a ako to učinite, kako ćete definisati adrese e-pošte za sve osobe koje rade u vašoj firmi? Stavićete naziv firme i imena i prezimena svih zaposlenih sa te, leve strane? Ili ćete imati samo jednu adresu, sa nazivom firme? OK, ovo drugo je jednostavnije i svakodnevno se sreće u praksi, ali… ko će komunicirati preko nje? Samo jedna osoba u firmi, ili ko prvi dođe do imejla, ili…? Priznaćete da komunikacija preko takve adrese svakako ne govori u prilog ozbiljnosti te firme (kredibilitet?).

S druge strane, ako imate adresu elektronske pošte u kojoj je na desnoj strani naziv vaše firme, sa leve strane znaka „@“ možete staviti imena i prezimena svih zaposlenih i omogućiti im da svi, shodno svom poslu, komuniciraju sa celim svetom. Takvo rešenje je funkcionalnije, ozbiljnije i uliva više poverenja u elektronsku komunikaciju vašeg preduzeća. 

Pitanje (samo)kontrole

Korišćenje tuđih naziva domena za svoju adresu e-pošte nosi i određene rizike. Šta ako vlasnik domena za koji ste vezali svoju imejl adresu prestane da postoji? Za jedan Gugl je to teško zamisliti, ali…

Ili, mnogo realniji scenario – pružalac usluge promeni pravila korišćenja i donese neke odredbe koje vama nikako ne odgovaraju i ne možete da nastavite da koristite taj „svoj“ imejl.

Ili, promeni naziv domena na kom svojim korisnicima daje besplatne imejl adrese – provajder je isti, ali naziv domena nije, i vaše imajl adrese na starom nazivu domena više ne postoje (takav slučaj se sa jednim od srpskih internet provajdera već dvaput desio).

Vi jednostavno nemate uticaja na to šta neko drugi radi sa svojim nazivom domena i vrlo je nezahvalno svu svoju komunikaciju, a samim tim i svoje poslovanje, vezivati za nešto nepredvidivo, nešto što uopšte ne zavisi od vas. Mnogo je bolje (kao i sa sajtom) biti svoj na svome i imati adresu e-pošte na svom nazivu domena.

Pitanje promocije

Adresa e-pošte koja sadrži naziv vaše firme reklama je za vaš biznis. I to potpuno besplatna reklama. Zašto bi u svakodnevnoj komunikaciji, kroz svaki svoj imejl, reklamirali Google, Yahoo ili svog provajdera, kad možete svoju firmu? Svaki put kada neko dobije imejl od vas videće naziv vaše firme i veća je šansa da će mu ona ostati u sećanju. Zašto ne biste iskoristili takvu šansu?

A onda, svoju veb i imejl adresu stavite na vizitkarte, na sve poslovne papire i promo materijale, ispišite ih na vozila, radne uniforme, poslovne prostore… na sva promo sredstva na sajmovima, prezentacijama, prodajnim mestima…

Pomenite ih na radiju, napišite ih u novinskim oglasima i na bilbordima... Jednostavno, gde god su vaši kontakt podaci, mesto je i za adresu vašeg sajta i vaše e-pošte.

Iako je reč o prisustvu u digitalnom svetu, ne treba zaboraviti i onaj drugi, paralelni, „analogni“ svet, u kome žive i rade svi vaši potencijalni saradnici i kupci.

NAPOMENA: Treba razlikovati imejlove koji su vam potrebni za prijavljivanje na različite veb servise ili koje koristite za potrebe privatne komunikacije i imejlove koje koristite za poslovnu komunikaciju. Dobro je da prvi budu, na primer, na Guglovom domenu (gmail.com), a dobro je da drugi ne budu, već da budu na vašem, poslovnom nazivu domenu.

FacebookLinkedinEmail